Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

BELFAST 2013: Na světové hasičské a policejní hry míří také Jan Semerádt z Libereckého kraje

Již dnes odlétá do dějiště Světových policejních a hasičských her liberecký profesionální hasič Jan Semerádt, který se může pyšnit titulem nejrychlejšího hasiče světa ve výběhu do 83. patra výškové budovy.


Na velké prestižní soutěže jezdíš minimálně 6 let. Dá se už nějak dopředu odhadnout, jaké pro Tebe budou hry v Belfastu?

Oproti loňskému roku to budou úplně jiné závody, které budou mít odlišné uspořádání i jiné požadavky na fyzičku. Místo klasického T.F.A. půjde o Ultimate Firefighter Combat, ve kterém budou 4 oddělené disciplíny. Výběh do schodů pak bude zařazen samostatně v plné hasičské výbavě s aktivním dýchacím přístrojem a poběží se 28 pater.


Nad Belfastem jsi měl poměrně dlouhou dobu otazník a nevěděl jsi, zda pojedeš. Co rozhodlo?

Určitě to, že se mi podařilo sehnat od sponzorů peníze na cestu. Navíc jsem viděl o Belfastu krásně zpracovaný film, takže jsem si řekl, že si to nemohu nechat ujít.


Jak Tě sleduji, máš stále nabitý program a je docela těžké zvládat trénink, práci, soutěže, rodinu. Měl jsi vůbec teď o prázdninách čas vyrazit někam na relax s rodinou?

Musím se přiznat, že jsem s rodinou kromě prodloužených víkendů moc času nestrávil a na dovolenou k moři pojede rodina beze mě. Po návratu z Irska se mi snad podaří najít nějaký čas, abych mohl být víc s nimi.


Na hasičských hrách vždy panuje skvělá atmosféra a všichni se navzájem povzbuzují. Vypadá to, jako byste byli všichni přátelé. Je tomu skutečně tak?

Konkurence mezi námi určitě je, ale za těch pět, šest let už se poměrně známe a vždy jsme dobrou partou a navzájem se při výkonech povzbuzujeme. Snažíme se tak vybičovat k těm nejlepším výsledkům.


Když se podíváš zpětně na hry z různých zemí, kde Tě to skutečně ohromilo?

Určitě nikdy nezapomenu na kanadský Vancouver, kde byly hry v roce 2009. Jejich zahájení bylo opravdu fenomenální. Velký průvod s vlajkami, nad námi létající vrtulníky a stíhačky, obrovský amfiteátr – to vše jsem zažil také v Daegu v Korei, kde byly úžasné hry rok na to.


Jak jsi letos trénoval? Byly to opět dlouhé výběhy třeba na můstky pod Ještědem?

Letos jsem snažil zaměřit na silově výbušnější trénink, jelikož Ultimate Firefighter je o výbušnosti a ne vytrvalosti. Běhal jsem tak na cvičné věži na stanici, pak jsem si dával terény v lese, jezdil na kole a také absolvoval kruhové kondiční tréninky. Výsledek brzo uvidíme :-)


Díky za rozhovor a v Belfastu přejeme Honzovi mnoho štěstí!

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet
Seriál: WPFG 2013: Belfast