Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brány k hasičům v Pardubicích byly otevřené dva dny, celkem přišlo pět stovek lidí

Hned dva zářijové dny mohli všichni příznivci hasičů nahlédnout za brány požární stanice v Pardubicích. Ač po oba dva dny chvílemi z nebe padaly dešťové kapičky, stovky lidí to od návštěvy hasičské stanice neodradilo.

Připraveny byly zajímavé ukázky – například záchrana osoby z výšky pomocí evakuačního trojúhelníku a dále transport zraněné osoby z věže na věž, tedy horizontální transport (přemostění).

Hasiči využívají takového transportu zejména v nepřístupném terénu a při povodních, kde je nutno přepravit nejen záchranáře, ale hlavně bezpečně evakuovat osoby přes zatopený prostor.

Obtížné situace při dopravních nehodách byly návštěvníkům předvedeny hned třikrát. Pokaždé bylo havarované vozidlo v jiné poloze, tím hasiči divákům dokázali, že jsou připraveni na jakýkoliv zásah.

Po zajištění stability vozidla a zajištění zraněné osoby je vždy úkolem hasičům vyprostit raněného. Pomocí hydraulických nůžek odstřihneme plech a sloupky vozu tak, abychom se lépe dostali k zaklíněným osobám. Musí si vytvořit dostatečný prostor pro záchranu osoby.

Poté opatrně vyneseme osoby mimo vozidlo. Používají se k tomu páteřní nosítka Scoop rám. Tyto nosítka je možné rozpojit a osobu šetrně přemístit do vakuového lehátka a tím celé tělo znehybnit. Na fixaci zraněného se používá vakuová dlaha.

přiblížil ukázky ppor. Pavel Červenka, velitel čety na pardubické stanici

K vidění byl i požár vozidla. Hasiči při ukázce likvidovali požár pomocí vysokotlakého proudu vody, tedy voda byla rozprašována pod vysokým tlakem. Vytvoří se vodní mlha, která nedovolí přístupu vzduchu a dochází tak k uhašení požáru.

Je to velmi účinné hašení a hasiči ho často používají. Návštěvníci se také dozvěděli, co dělat, když jim automobil začne hořet a co je nejčastější příčinou vzniku požárů vozidel.

Ten, kdo přišel k hasičům, mohl spatřit i zcela novou techniku – například dvě cisternové automobilové stříkačky CAS 30 se zásobou 9 tisíc litrů vody a 540 litrů pěnidla nebo velitelsko-spojový automobil, který mimo jiné zasahoval již při povodních, evakuační autobus pro 40 osob a smykem řízený nakladač Bobcat. Všechna technika byla pořízena z Integrovaného operačního programu Evropské unie.

Během dne otevřených dveří byla vyhodnocena také literární soutěž dráčka Ohniváčka, který je maskotem hasičů Pardubického kraje. Do soutěže se zapojily desítky dětí z Pardubicka a okolí.

Menší výherci obdrželi nejen věcné ceny v podobě dětských knižních novinek, ale také svítilny, které věnoval Pardubický kraj, ale také plyšového dráčka Ohniváčka. Ti starší, středoškoláci, pak v balíčku nalezli novinky na knižním trhu, svítilny a propagační drobnosti od hasičů.

Kdo nestihl přijít hasičům nyní, bude mít určitě možnost příští rok.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet