Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Bobcat S650, nový pomocník Hasičských záchranných sborů krajů, bude využíván především proti živlům

Smykem řízené nakladače Bobcat S650 byly pořízeny v rámci projektů operace Zvýšení akceschopnosti Hasičského záchranného sboru České republiky pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách, o kterém díky nám již víte. U předání jsme byli v úterý, nyní si tedy samotný stroj blíže představíme.


Evropská unie pomůže s nákupem dalších 88 kusů hasičské techniky

Hasičský záchranný sbor již přidělil čtyři zakázky na techniku z Integrovaného operačního programu, žebříky postaví Metz

Předávání techniky z operačních programů pokračuje, hasiči slavnostně převzali nakladače Bobcat


Čtyřkolový nakladač s párovým pohonem všech kol je poháněn čtyřválcovým motorem Kubota / V3307-DI-TE3 o výkonu 55,4 kW, kroutícím momentu 264 Nm a objemu 3,3 litru. Kola jsou foukána vzduchem a následně vyplněna speciální pěnou, která zajišťuje odolnost proti průrazu.

Užitečná nosnost nakladače je 1 282 kg. Provozní hmotnost celého nakladače je pak 3 777 kg (nakladač se širokými pneumatikami a lopatou, plná palivová nádrž a včetně obsluhy).

Výkon hydraulického čerpadla je 87 resp. 115 litrů za minutu, v závislosti na pracovním režimu – v režimu s vyšším průtokem je výkon stroje snížen na 91%. Stroj je vybaven přídavným hydraulickým okruhem pro doplňkové nářadí (např. podkopové zařízení, demoliční nážky) a mechanickým rychloupínacím zařízením.

Délka S650 s lopatou je 3 474 mm šířka pak 1 880 mm. Výška nakladače je 2 065 mm. Výsypná výška na hraně lopaty je 2 447 mm při výsypném úhlu 40°.

Bobcat má dvě pojezdové rychlosti a to 11,4 km/h a nebo 19,8 km/h. Směr a rychlost jízdy se ovládá dvěma ručními joysticky, lžíce je ovládána pedály. Sedadlo má tlakový senzor, v případě, že není zatížené, je blokováno spuštění motoru. Samozřejmostí jsou pracovní reflektory vpředu i vzadu.

Součástí dodávky jsou paletizační vidle s délkou 1 200 mm s proměnnou roztečí a s ochranným rámem a kombinovaná (víceúčelová) zubová lopata s objemem 0,4 m3.

Bobcat S650 je ve verzi pro Hasičský záchranný sbor vyveden v červenobílé barevné kombinaci – bílé šasí a červená kabina, kryt motoru a disky kol.

V rámci projektu bylo pořízeno celkem 13 nakladačů v celkové hodnotě 12 355 200 Kč, přičemž 85 % způsobilých výdajů je spolufinancováno z Integrovaného operačního programu. Cena jednoho nakladače je tedy 950 400 Kč.

Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů