Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V areálu Vazební věznice Liberec cvičili hasiči, zachraňovali i dva příslušníky vězeňské služby

Pět hasičských jednotek zaměstnal ve středu dopoledne požár klimatizace a půdního prostoru Vazební věznice Liberec. Námět cvičení zahrnoval likvidaci požáru a i záchranu dvou příslušníků Vězeňské služby ČR, kteří se snažili požár uhasit, ale marně. Zranili se a zůstali na půdě.

Kromě profesionálních hasičů z Liberce se taktického cvičení zúčastnili dobrovolní hasiči z Liberce Růžodolu I, Vratislavic nad Nisou, Krásné Studánky a Stráže nad Nisou. Zásah byl veden jak vnitřními cestami, tak pomocí výškové techniky, se kterou byla hašena střešní konstrukce.

Při vyhledávání osob hasiči použili termokamery a po nalezení zraněných následoval poměrně náročný transport pomocí nosítek do nezasaženého patra, kde jim byla poskytnuta první předlékařská pomoc.

Přečtěte siLiberecké hasiče dnes na stanici nikdo nenašel, všichni byli za mřížemi

Při přípravě cvičení se zdálo, že se jedná o lehčí téma, ale jak jsme měli možnost poznat, opak byl pravdou, zejména při záchraně osob. Ta byla ztížena úzkým schodištěm, větší hmotností figurantů, silně zakouřeným prostorem a nízkou střešní konstrukcí.

jmenoval Radek Musil, zpracovatel cvičení a velitel čety C stanice Liberec

Na závěr byla pro členy dobrovolných jednotek připravena exkurze po věznici.

Při hodnocení celého cvičení bylo konstatováno, že se od minulého taktického cvičení zlepšila vybavenost požárních hlídek vězeňské služby i komunikace mezi zasahujícími složkami. Vzhledem k tomu, že stanovené cíle byly splněny beze zbytku, bylo cvičení hodnoceno jako velmi dobré.

uzavřel velitel liberecké stanice mjr. Ing. Jaromír Mottl

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet