Úterý 19. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči nakládali ve Frýdku-Místku stovky rozbitých pivních lahví, využili i nakladač Bobcat

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v pátek 27. 12. 2013 ve Frýdku-Místku u nehody českého kamionu, z něhož se vysypaly přepravky s pivem na dvousetmetrový úsek rychlostní komunikace R48. Větší část lahví se rozbila. Hasiči si zavolali na pomoc s nebezpečným sklem na silnici nakladač Bobcat ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu.

Operační středisko hasičů bylo o neobvyklé nehodě na rychlostní silnici R48 ve směru z Frýdku-Místku do Nového Jičína u dálničního tunelu Lysůvky v pátek po desáté hodině dopolední. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic ve Frýdku-Místku a Ostravy-Zábřehu, odkud byl přepraven nakladač Bobcat. K rozbitým lahvím dorazily také dvě frýdecko-místecké jednotky dobrovolných hasičů – Frýdek a Lysůvky.

Smykem řízené nakladače Bobcat S650 byly pořízeny v rámci projektů operace Zvýšení akceschopnosti Hasičského záchranného sboru České republiky pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách.

Kamionu, který cestoval do Brna, se zřejmě za jízdy odlomila část pravé bočnice a bedny s křehkým nákladem se vysypaly asi na dvou stech metrech frekventované silnice. Spolujezdkyně se pokusila zabránit dalšímu pádu přepravek po zastavení kamionu na okraji silnice, přitom se pořezala a byla odvezena sanitkou do nemocnice.

Hasiči nejprve uklidili od pivních přepravek a střepů jeden pruh rychlostní komunikace, aby mohla být obnovena doprava. Přepravky postupně nakládali zpět na kamion. Většina obsahu ale byla nenávratně rozbita…

Po zdokumentování nehody a přivezení jak nakladače (z ostravské stanice HZS MSK), tak velkokapacitního kontejneru (z pivovaru) se hasiči pustili do úklidu skleněných střepů na silnici, když je do lžíce stroje přihrabávali jak lopatami, tak smetáky. Hrubý úklid střepů ve spolupráci s malým, ale šikovným hasičským nakladačem, byl hotov za necelou hodinu. V další fázi hasiči zametli pečlivě asfalt, aby na něm nezůstal ani střípek.

Sdílet