Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská veřejnost a svět nenechává zapomenout na jména Kozák a Lach, jejich fotografie jsou páteří kalendáře ČAHD

Česká asociace hasičských důstojníků, spoluorganizátor oblíbené a prestižní hasičské fotosoutěže Hasiči před i za objektivem, jejíž letošní ročník drtivě ovládli fotografové působící v Moravskoslezském kraji – mladí, krásní a talentovaní pánové Jakub Kozák a Tomáš Lach, se rozhodla vydat luxusní nástěnný kalendář ve formátu A3. Mezi další organizátory fotosoutěže patří samozřejmě také Hasičský fotografický klub Bruntál a HASIK.CZ.

Aby byl opravdu luxusní, oslovili zástupci ČAHD mimo jiné hlavně zmíněné dva špičkové fotografy, kteří společně dodali devět fotografií, což je téměř 70 % všech obrázků, započteme-li i titulní stranu, která je u kalendáře ovšem využita pouze jako něco, co je potřeba ihned otočit, aby vůbec fungoval. A proto je nejdůležitější až obrázek číslo dva, neboť ten musí všechny lákat k tomu, aby už už otočili titulek.

A nejen nalákat, jak je všeobecně známo, umí obrázky Jakuba i Tomáše nejlépe široko daleko – a to v tuzemsku i v zahraničí. Kalendář, to není jen abstraktní systém pro členění času a orientaci v něm. Kalendář, to je také věrný a pravidelný průvodce mnohých z nás – využíváme je denně.

Toužíte také po tom, aby vám kalendář s fotkami (nejen) obou mistrů zkrášlil obydlí? Napište nám na e-mail soutez@pozary.cz, jak moc oba fotografy máte rádi. Tomáš s Jakubem počkají, až napadne sníh, zapálí si svíčku, otevřou nealkoholické pivo a posoudí upřímnost vašich vyznání, obklopeni svými blízkými.

Nejlepší dva pak získají kalendář podepsaný oběma mistry. Budou ho tak lépe vnímat ne jen jako doplněk všedních dní, ale také jako knihu příběhů, které jsou na fotografiích znamenitě zachyceny a jejichž atmosféra doslova zaplní všechen prostor místností, ve kterých bude kalendář umístěn.

Různé typy kalendářů historicky ovlivňovaly celý svět. Nemusíme v historii pátrat daleko, vzpomeňme na nedávný fenomén roku 2012 – konec Mayského kalendáře – kdy lidé od tohoto přelomu očekávali konec světa, ať už v podobě ničivé katastrofy, nebo v podobě zásadní změny myšlení lidstva, nazývané též duchovní obrodou (podařilo se nám získat názor Tomáše i Jakuba, kteří se shodují, že ve skutečnosti Mayům pouze došlo místo na kameni, do kterého byl kalendář vytesán).

Po krátkém období nejistoty tak nyní kalendář ČAHD s fotografiemi zmíněných autorů můžeme směle a bez uzardění považovat za nový počátek. Za změnu v myšlení lidí, kteří nyní budou požadovat ne pouze prosté tabulky period času, ale hodnotná díla, která jim při plánování času budou přinášet něco nového, prostor k zamyšlení a možnost se v současné hektické době zastavit a vnímat atmosféru mistrně zachycených příběhů všedních dní.

Kalendář přinese určitě také těžké chvíle. Rozhodování, zda se těšit na další měsíc s novým příběhem, nebo naopak přání zmrazit čas a vnímat pouze jednu fotografii, která obdivovatelům umění učaruje. Ale toto „trápení“ každý šťastný vlastník výtisku určitě rád snese…

Sdílet