Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z oslav 140 let od založení sboru v Horním Maršově se vyklubala akce hasičů – radioamatérů pod značkou OL140FIRE

Z původně zamýšlené komorní akce k oslavě 140. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Horním Maršově se spontánně vyklubala akce globálního významu. Původní myšlenkou bylo připomenout vysíláním na radioamatérských frekvencích toto výročí a rozesílat příležitostné tzv. QSL lístky.

V termínu platnosti volacího znaku OL140FIRE 1.6. – 15.6. 2013 byly ohlášeny dvě hasičsky významné akce, a to 1.6. 2013 Den IZS spojený s oslavou 140. výročí v Horním Maršově a o týden později Hasičské slavnosti v Litoměřicích. Proto jsme se rozhodli na těchto akcích předvést veřejnosti radioamatérské vysílání naživo. Ve zbývajícím čase pak volačku aktivovali hasiči – radioamatéři, tudíž držitelé amatérských licencí, kteří však zároveň jsou nebo byli příslušníky HZS a jednotek SDH.

Naše plány se začaly bortit již 1.6., kdy nejen v podhůří Krkonoš, ale v podstatě po celém území ČR panovaly vytrvalé deště. S půlnocí z 1.6. na 2.6. pak navíc dorazila silná bouřka. Přívalové deště způsobily bleskovou povodeň, kdy jinak klidné přítoky Úpy vystoupily ze svých koryt a přinášely z vršků do údolí kameny, kmeny stromů, bahno a nekompromisně si klestily cestu nejmenšího odporu. Na mnoha místech došlo k sesuvům půdy a bylo nutné evakuovat ohrožené lidi.

Nedělní dopoledne nám ukázalo kompletní dílo zkázy a my opouštěli místní hasiče v plné práci. Cestou jsme viděli, co napáchaly povodně v podhůří Krkonoš. Projížděli jsme totálně zaplavenou Svobodu nad Úpou a Hostinné. Tak skončila naše veřejná produkce v Horním Maršově.

Byl vypracován přibližný harmonogram obsluhy volačky OL140FIRE, aby byla co možná nejvíce v provozu, a tím umožnila zájemcům navázání spojení. Dále jsme dospěli k názoru, že by bylo hezké okořenit provoz možností získání příležitostného diplomu. Byly stanoveny podmínky, a to spojení s OL140FIRE plus 2 spojení s osobními volačkami hasičů – radioamatérů.

Aktivita tedy pokračovala z vysílacích pracovišť jednotlivých kolegů hasičů – radioamatérů. Na přítocích Vltavy a Labe se schylovalo k naplnění katastrofických scénářů. Někteří přihlášení kolegové nám hlásili, že jsou vytíženi pracovními či dobrovolně plněnými úkoly v souvislosti s povodňovou situací, ale že se budou snažit aktivovat své stanice ve vzácných chvílích volna.

Situace kolem Hasičských slavností byla nejasná a nakonec přišlo sdělení organizátorů, že se letošní termín ruší a posouvá na příští rok.

Bylo nutné nahradit plánovanou aktivitu z Litoměřic jiným řešením. Oslovili jsme partu kamarádů, která svépomocí již léta buduje vysílací pracoviště poblíž Solnice u Rychnova nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji. Slovo dalo slovo, chlapci s aktivitou souhlasili a dokonce slíbili, že nám o tomto víkendu poskytnou osobní podporu a servis. Jejich stanice je vybavena na vysoké úrovni a oni sami se odtud velmi úspěšně účastní celosvětových radioamatérských soutěží pod volacím znakem OL7M.

Sice jsme neradi museli rezignovat na provoz z Litoměřic, ale aktivace stanice v Solnici měla důležitý sekundární efekt. Díky jejich mohutným a rozlehlým anténám vysoko na příhradových stožárech se nám podařilo vybudit obrovský zájem radioamatérů z celého světa o spojení se stanicí OL140FIRE. Bylo dojemné slyšet od operátora stanice kdesi v Indonésii, že je mu líto lidí postižených povodní v Horním Maršově, což viděl na fotkách uveřejněných na stránkách OL140FIRE.

Mezi stanicemi které nás volaly, bylo hodně kolegů hasičů z rozličných zemí všech kontinentů. Radioamatér z Aljašky sděloval, že jeho zeť slouží ve Fairnbanksu u hasičů, ozval se hasič z Austrálie, dobrovolný z Nového Zélandu, vojenský hasič z Brazílie a mnoho dalších z Evropy, Japonska i Jižní Afriky. Zájem byl opravdu neskutečný, celý svět byl informován o tom, že z České republiky vysílá parta hasičů a SDH z malé vesničky kdesi v horách slaví výročí 140 let.

Provoz do 15.6. už probíhal v klidu a již jsme mailem dostávali první žádosti o diplomy od stanic, kterým se podařilo navázat předepsaná spojení. Přišly nám též fotografie a kontakty od zahraničních kolegů hasičů radioamatérů, kterým se myšlenka sjednocení profesně a zájmově spřízněných lidí, bez výjimky líbila. Padly návrhy na zřízení celosvětového sdružení, uspořádání závodů nebo týdne aktivity hasičů radioamatérů.

To všechno je teprve před námi, fantazii se meze nekladou a vše se dá zorganizovat. Ale už vždy bude někdo první, a buďme rádi, že jsme u toho mohli být. Všechno jistě nebylo ideální, aktivitu nám výrazně ovlivnily nešťastné povodně, ale mám pocit, že se přes všechny útrapy celá akce vyvedla. A měla pozitivní efekt, bylo hezké sledovat, jak radioamatéři z celého světa a všech možných profesí, nahánějí na „vlnách“ své kolegy hasiče, aby jim vzdali hold a čest.

Shrnuto a sečteno:

Stanice OL140FIRE byla aktivována po dobu 15 dní. Za tuto dobu navázala téměř 7.000 spojení se 120ti zeměmi všech šesti světadílů. Z toho například 540 z České republiky, 960× USA, 770× evropská část Ruska, 750× Japonsko, 520× Ukrajina, 350× Anglie, 300× Německo, 230× Španělsko, 270× Itálie, 210× asijská část Ruska, 85× Kanada, 82× Brazílie, 31× Austrálie. Ze zajímavějších zemí a ostrovů lze uvést např. Francouzskou Polynésii, Afghánistán, Svazijsko, ostrov Mayotte v Indickém oceánu, ostrov St. Pierre & Miquelon v Atlantském oceánu, ostrov Guam v Tichém oceánu, Malawi a mnoho dalších exotických míst.

Stránka OL140FIRE na www.QRZ.com byla vytvořena v týdnu před 1. 6. 2013 a k dnešnímu dni má na počitadle více než 16.500 návštěv.

Na provozu a aktivitě se podíleli tito hasiči amatéři:

Jarda OK1TUK, Martin OK1FMS, Štěpán OK5MB, Michal OK1LOL, Honza OK2ZDL, Vlasta OK1DNQ, Luděk OK5AM, Petr OK1FFU, Zdeněk OK1AR, Aleš OK1AAP, Milan OK2BCF, Zdeněk OK1TY, Michal OK2WMC, Pavel OK1SPH, David OK6DJ, Tomáš OK1JRA, Ota OK1PO, Venca OK1MBV, Milan OK1MX, Blanka OK1DMX, Milan OK1XLS, Mirek OK1MBT, Josef OK1DPO, Mirek OK2MDK, Petr OK1PHM, Karel OK2MWK, Tomáš OK4TO a OK1SDH, Karel OK1SJK, Milan OK2UR, Jiřina OK2BVS, Jirka OK1MDA, Karel OK2BZW a Vladimír OK1ABF.

Všem patří obrovský dík, každý k aktivitě přispěl podle svých možností.

Obrovský kus práce odvedl Luděk OK5AM, který byl na počátku celé akce a věnoval se nejen vysílání, ale i propagaci a hlavně QSL agendě. Komunikoval se žadateli o diplom, uklidňoval nedočkavce, vyřizoval spoustu nezbytností. Bez jeho aktivity by to prostě nešlo.

Díky patří též kamarádům ze Solnice OL7M a speciálně Pavlovi OK1MU, Honzovi OK2ZAW, Ondrovi OK1CDJ, díky nimž celá akce dostala celosvětový rozměr.

Díky panu Hejdukovi a jeho týmu organizátorů Hasičských slavností v Litoměřicích, kterým povodeň zasadila hlubokou ránu, zhatila několikaleté snažení a práci na přípravě letošních oslav. Počítejte s námi v náhradním termínu 6.6. – 7.6. 2014 !

Díky klukům z hasičského webu www.pozary.cz, kteří uveřejňovali podle našich potřeb všechny informace, které jsme chtěli rozhlásit v hasičské komunitě.

Díky Danovi OK1HRA, který má na svědomí grafický design diplomu, návrh a tisk QSL lístků a také logo „Firefighters On The Air“.

Díky mému zaměstnavateli, firmě Dräger Safety s.r.o., české pobočce světového výrobce a dodavatele ochranných prostředků pro hasiče, který mi umožnil se celé aktivitě věnovat, nesl náklady spojené s tiskem QSL lístků, ujal se vydávání diplomů a jejich distribuce.

Díky také všem Maršovákům a pevně věřím, že 150. výročí v roce 2023 bude bez jediné kapky deště. Určitě se tam rád vrátím. Na místo, kde jak doufám, vznikla nová tradice. Kde se spojily dva světy, které odedávna rezonují v srdcích opravdových chlapů. Svět dálek, tajemného šumění radiových vln a svět hrdinů bez bázně a hany, kteří jsou kdykoli připraveni nasadit své životy pro dobro bližních.

Snad to tímto nekončí… máme jisté plány, tak držte palce a zůstaňte „naladěni“!
Díky Vám všem a 73! David Klimosz OK1RK – Dräger Safety s.r.o.

V galerii vidíte diplom, sestavený z fotografií, které nám během aktivity poslali hasiči – radioamatéři z České republiky, Brazílie, USA, Austrálie a Nového Zélandu. Diplom plánujeme vydávat celoročně. Každá mimořádná aktivita je připomenuta vylepením příležitostné doplňkové známky.

Sdílet