Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na nové pražské hasičské stanici v Modřanech proběhl o víkendu den otevřených dveří

V sobotu 26. dubna 2014 se pro veřejnost otevřela „vrata“ hasičské stanice číslo 11 v Praze Modřanech.

Den otevřených dveří zde pořádalo HZS hl. m. Prahy ve spolupráci s městskou částí Praha 12 a dalšími složkami Prahy 12. Všechny podobné akce jsou vždy velkým lákadlem zejména pro rodiny s dětmi, a tak od ranních hodin začaly na modřanskou stanici proudit hloučky obyvatel Modřan a širokého okolí se svými řádně natěšenými ratolestmi.

Na „hasičárně“ je čekala zejména prohlídka garáží s vystavenou zásahovou technikou a za asistence sloužících příslušníků HZS si mohli velcí i malí všechnu techniku doslova „prošmejdit“ a samozřejmě jim byly zodpovězeny i jejich zvídavé dotazy.

Za zmínku určitě stojí, že na modřanské slouží také pražské družstvo potápěčů, kteří mimo jiné prezentovali i svoji mobilní hyperbarickou barokomoru, jednu ze čtyř, které má HZS v České republice a je předurčena především pro pomoc právě potápěčům HZS při výkonu jejich služby.

V pravidelných intervalech byla pro zájemce připravena komentovaná prohlídka ostatních částí budovy stanice, zejména prostor určených pro pobyt právě sloužících hasičů.

Přečtěte siPražští hasiči mají novou stanici v Modřanech. Poprvé v novodobé historii sboru jí nefinacovalo město, ale stát

Ve vnějších prostorách stanice pak probíhal bohatý doprovodný program, kde příchozí přivítal starosta městské části Praha 12, pan Mgr. Petr Prchal. Za podpory dalších složek IZS se tak mohli malí i velcí návštěvníci seznámit s technikou, výstrojí a výzbrojí Policie České republiky (SPJ a dopravní policie) a Městské policie Praha.

Dobrovolní hasiči z Cholupic se prezentovali se svým zásahovým vozem CAS 20 MAN a mladí hasiči z Cholupic připravili pro děti soutěže se sladkými odměnami.

Velkému zájmu se těšily i ukázky záchranných prací – vyprošťování osob z havarovaného vozidla a práce lezecké skupiny. Také u lezecké stěny pak bylo stále plno, protože si příchozí mohli za asistence lezců vyzkoušet výstup až na vrchol stěny.

K příjemně prožitému sobotnímu dni na stanici v Modřanech přispělo nejen příjemné slunečné počasí ale i vyhrávající živá kapela a samozřejmě nezbytný stánek s občerstvením.

Sdílet