Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Beseda o lepší ochraně před únikem amoniaku z ostravských zimních stadionů přilákala dvě desítky návštěvníků

Dvě desítky občanů Ostravy přišly v úterý 13. května 2014 odpoledne na veřejnou besedu o ochraně před amoniakem (čpavkem) v okolí dvou velkých zimních stadionů v Ostravě, kterou pro ně připravil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v základní škole v ulici Dětská 915 v Ostravě-Porubě.

Příslušníci HZS MSK (a projektová manažerka Statutárního města Ostravy) informovali občany o přípravě projektu s názvem Chemon, unikátního v rámci celé ČR, kdy oba velké ostravské zimní stadiony – ČEZ Aréna v Ostravě-Zábřehu a Sareza v Ostravě-Porubě – budou zabezpečeny výrazně lépe než dosud před možným únikem amoniaku ze strojovny.

Amoniak, který se jako technický plyn využívá v chladicích systémech zimních stadionů – při přípravě ledové plochy, je toxický plyn, který v případě úniku může způsobit závažné poškození zdraví, případně smrt. Ročně se v ČR zaznamenají 1 až 2 úniky amoniaku. V Ostravě naposledy unikl amoniak z hokejového stadionu v roce 1997 – při rekonstrukci ledové plochy Sarezy.

Základním prvkem ochrany v projektu Chemon je čidlo a skrápěcí systém trubek ve svislém komínku vzduchotechniky hokejové haly, který odvádí případný uniklý amoniak ven ze strojovny. Pokud čidlo zaznamená únik amoniaku, okamžitě se spustí vodní clona, zbytková rozředěná čpavková voda se zachytí ve vaně pod komínkem. Tento systém může snížit ohrožení osob v okolí zimních stadionů až o 60 procent.

Přečtěte siOkolí hokejových stadionů v Ostravě nově hlídá Chemon - chemický monitoring, odhalí únik čpavku

Dalšími zabezpečovacími systémy jsou čidla, umístěná na sloupech v okolí zimních stadionů, na zdech několika škol, hotelu a zdravotnického zařízení, uvnitř kterých byly instalovány malé sirény. Čidla budou ihned informovat jak pracovníky operačního střediska hasičů na Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje, tak mohou uvést do chodu sirény a informační systém ve zmíněných objektech v sousedstvích hokejových ploch.

Investorem projektu Chemon (zkratka chemický monitoring) je Statutární město Ostrava a celkem stojí 2,5 milionu korun. Projekt je spolufinancován z fondů EU, z operačního programu Životní prostředí, který poskytl podstatnou část peněz. Odborným garantem projektu je HZS MSK.

Hasičský záchranný sbor MSK se v současné době podílí na přípravě dalšího, obdobného projektu chemického monitoringu nebezpečných látek, který se bude kromě Ostravy realizovat i v dalších městech Moravskoslezského kraje (Havířov, Kopřivnice, Studénka, Vítkov a Opava), opět především na hokejových stadionech, třeba také v úpravně vody.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet