Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na největším veletrhu záchranářské techniky RETTmobil 2014 byla k vidění i spousta hasičské techniky



Ve dnech 14. – 16. května 2014 se na výstavišti v německém městě Fulda uskutečnil největší evropský veletrh záchranářské techniky s názvem RETTmobil. Navštívila ho redakce serveru HvězdaŽivota.cz, která však myslela i na hasiče a ne jen na svoje záchranáře.



I když se jedná o akci, zaměřenou zejména na techniku a vybavení pro zdravotnické záchranné služby, je na ní každý rok k vidění i mnoho hasičské techniky a doplňkového vybavení. 
Hasičské technice patřila především venkovní výstavní plocha, na ní se kromě všech stěžejních německých výrobců prezentovali místní profesionální i dobrovolní hasiči z Fuldy.
 
Návštěvníci tak mohli spatřit to nejlepší, co je v současné době na trhu od značek Iveco Magirus, Schlingmann, Rosenabuer/Metz, Thoma/WISS a dalších výrobců. 



Zajímavým automobilem byla CASka od firmy Thoma/WISS, postavená na podvozku MAN, splňujícím emisní normu Euro 6. I tento výrobce se před časem vydal cestou integrace kabiny do nástavby vozu a toto je jeho nejnovější připravovaný model, zatím ve formě studie. Kabina je vzadu pro šest hasičů, krajní sedačky mají dýchací přístroje v opěradlech a místa je zde přiměřeně počtu osob.

 Jde o klasickou cisternu s výbavou vozidel prvního výjezdu. Jak si povede ve veliké konkurenci této třídy zásahových automobilů, ukáže jen čas.



Velký zájem návštěvníků byl o možnost jízdy hasičským zásahovým vozem na místním terénním polygonu. Po něm neúnavně kroužila prakticky bez přestávky hned čtveřice aut, nejvíce pozornosti přitahoval Mercedes AT od Rosenbauera.



Co se týče expozice v halách, tam mohli návštěvníci spatřit malé vozy, čili dodávky a SUV či teréňáky v podobě velitelských či štábních vozů, případně sanitek, určených pro hasičské jednotky. O jejich zástavbu se postarala hned celá řada známých i neznámých výrobců této techniky.



Za zmínku jistě stojí malý zásahový speciál, vystavovaný u automobilky Renault. O něm vám již server POŽÁRY.cz přinesl podrobný článek.

Pozornosti také neušel stánek firmy Design 112. Ta měla jako lákadlo pro návštěvníky připravený perfektně polepený zásahový automobil BMW, sloužící jako velitelský vůz. Design 112 se polepům techniky nejen složek IZS věnuje již řadu let a jejich práce je vždy dokonalá. POŽÁRY.cz vám také již představily některé jimi polepené vozy, jako např. Dacii Duster .

Kromě mobilní techniky prezentovalo své produkty na RETTmobilu také několik výrobců hasičského vybavení a ochranných pracovních pomůcek. Jako již tradičně se ukázal výrobce obuvi, firma HAIX. Ta předvedla široké portfolio produktů, které my v ČR neznáme. Byla zde i možnosti si její produkty pořídit za veletržní cenu, čehož řada návštěvníků využila.



Své stánky zde mělo i několik německých výrobců zásahového oblečení, i u nich byla možnost si výrobky za zvýhodněnou cenu pořídit.

 Zájmu neušlo ani několik relativních novinek ochrany hlavy, zásahové přilby zde předvádělo 11 různých značek. Pro hasiče byla zásadní návštěva stánků u firmy Schubeth, která předváděla celou modelovou řadu inovované helmy F300, pozadu nezůstal ani výrobce Casco. Rosenbauer měl ve Fuldě svůj Heros Xtreme v klasické i krátké variantě. MSA přivezla Galletu F1 XF a pozadu nezůstal ani Dräger se svým současným modelem HPS 7000. Spousta zmíněných přileb se nacházela také ve vystavované technice jako součást její výbavy.



V halách byla k vidění také dvojice českých výrobců. Nafukovací stany a pomůcky zde prezentoval Gumotex a u několika prodejců si návštěvníci mohli za 25 euro zakoupit záchranářské rukavice od firmy Holík International.

 Na své si zájemci přišli i u stánků výrobců světelných a zvukových výstražných zařízení. Je jasné, že technologie LED světel nebude ještě dlouho ničím překonána.



Na veletrhu RETTmobil 2014 bylo opět o něco hasičské techniky více, než tomu bylo v minulých letech. Uvidíme tedy, jak tento trend bude pokračovat a jednou se třeba dočkáme, že zde bude zastoupení ZZS vs. HZS 1:1.



Václav Porkát
HvězdaŽivota.cz


Foto autor a Ota Svatek
Sdílet