Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V neděli 18. 5. 2014 se uskutečnilo Jarní kolo Milevského poháru TFA

Organizátoři soutěže sdružení Racing Rescue si na začátku vzali předsevzetí a to uspořádat každou soutěž něčím zajímavou. Úvod poháru – Zimní železný hasič – se tedy uskutečnil v útrobách zimního stadionu.

Pro jarní kolo byl vymyšlen výstup na nejvyšší budovu ve městě a to 11 patrový bytový dům. Bohužel nebylo získáno potřebné povolení od zástupců vlastníků a tak organizátoři vymysleli jinou alternativu – tou byl výstup na rozhlednu Kuníček v Petrovicích u Sedlčan.

Soutěžilo se ve třech kategoriích: ŽENY, MUŽI a MASTER.

Jako první se na trať vydaly ženy, poale necti to, co tam damudelam to na 85%té následovala kategorie mužů. Ta je vypsána jako odlehčená – je určena především pro začínající závodníky. Soutěží se v lehkém pracovním stejnokroji, je povolena sportovní přilba a boty, dýchací technika slouží pouze jako zátěž.

Zlatý hřeb dne byla královská kategorie MASTER, kde se soutěží v plné zásahové výstroji, včetně aktivované dýchací techniky.

Do závodu bylo přihlášeno celkem 67 závodníků, ale vzhledem k velmi chladnému a deštivému počasí které na konci týdne panovalo v Neděli na závod dorazilo „pouhých“ 52 vyznavačů těžké hasičské dřiny.

Soutěžní polygon se skládal ze dvou částí.

1 část – silová obsahovala roztažení 2× proudu B na vzdálenost 40 m pro ženy, převalení lehké nákladní pneumatiky, smotání 2 ks B hadic, odnesení závaží 2× 10 kg na 1. ochoz rozhledny. Zde ženy dále pokračovaly vlečením pneu na vzdálenost 20 m.

Po té následoval výstup na 2. ochoz rozhledny kde byl připraven hammerbox na 60 úderů 3 kg palicí. V kategorii mužů se roztahovalo vedení dvou proudů B na vzdálenost 60 m, lehká nákladní pneu byla vyměněna za těžkou, přibyla 2 m bariéra kterou bylo zapotřebí zdolat před motáním hadic.

Muži na 1. ochoz vynášeli zátěže o hmotnosti 2 × 20 kg kde je pak čekalo vlečení 80 kg figuríny na vzdálenost 25 m. Stejně jako u žen pak následoval výstup na 2. ochoz k hammerboxu kde byla vyměněna palice za 5 kg.

V nejtěžší kategorii Master byl polygon ztížen o závaží 2 × 30 kg figurína o hmotnosti 80 kg se vlekla na vzdálenost 40 m.

Druhá část soutěžního polygonu byla vytrvalostní a to výstup na 3. vyhlídkovou plošinu rozhledny Kuníček, která se nachází ve výšce 36 m.

Zde byl soutěžní pokus ukončen stisknutím tlačítka časomíry.

Účastníci hodnotili soutěž jako jednu z nejnáročnějších v ČR o čemž svědčí i fakt že pár závodníků soutěž nedokončilo. Postavení polygonu z hlediska silového rozložení bylo pro většinu závodníků rovnoměrné.

Dosahované časy odpovídaly obtížnosti soutěže, v kategorii Master předvedli perfektní výkon Dušan Plodr, Ondřej Šusta, Pavel Kouřík, kde jejich časy byly pod hranicí 6 minut.

Dalším kolem Milevského poháru T.F.A bude NOČNÍ ŽELEZNÝ HASIČ který se uskuteční 23. 8. 2014 v Milevském parku Bažantnice a bude součástí městské slavnosti Bartolomějského posvícení.

Soutěž je atraktivní zejména prostředím parku které díky slavnostem navštíví několik tisíc lidí. Netradiční je tím že se koná v noci, za použití různých světelných a kouřových efektů, které celé soutěži přidávají na jedinečnosti.

Marek Toman
Sdílet
Přiložené soubory
jarni_zelezny_hasic2014_vysledky.docx zobrazit online DOCX 24 kB