Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zachráněný řidič domíchávače se setkal u hasičů v Ostravě se dvěma „anděly strážnými“

Pondělní odpoledne 16. června 2014 bylo na ředitelství HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu neobvyklé jak pro hostitele, tak pro pozvané. Sešli se zde s ředitelem HZS MSK plk. Ing. Zdeňkem Nytrou totiž účastníci vážné dopravní nehody domíchávače betonu, která se stala na konci května na sjezdu ze Svinovských mostů. Přesněji dva zachránci si zde podali ruce s řidičem, kterého zraněného a zaklíněného vyprostili z hořícího vozidla.

Ředitel hasičů Zdeněk Nytra poděkoval dvěma hlavním zachráncům řidiče Dalibora Kriška z Ostravy (ročník 1963), který by se sám z promáčknuté kabiny nedostal – Rudolfu Chýlkovi z Ostravy (ročník 1985) a Miroslavu Výškovi z Bílovce (ročník 1983) – za rychlou a velmi účinnou pomoc, která v dnešních dobách nebývá samozřejmá. Oběma svým „andělům strážným“ poděkoval také řidič samotný, který díky nim už zase s domíchávačem opatrně jezdí.

Nehoda domíchávače se zhruba poloviční porcí betonu se stala v pondělí 26. 5. 2014 zhruba o půl třetí odpoledne ve sjezdu ze Svinovských mostů v Ostravě-Svinově ve směru na Porubu. Domíchávač skončil na levém boku – i s řidičem. Ještě předtím, než přijeli hasiči (jednotka HZS MSK Ostrava-Zábřeh), pomáhali muži u nehody dva zmínění muži (a další možná i tři desítky lidí jen „koukaly“…)

Přečtěte siOstravští hasiči vyprošťovali řidiče i domíchávač u Svinovských mostů, pomohl jim jeřáb i speciál Bison

Původní informace na tísňovou linku (volal Miroslav Výška) zněla, že zraněný řidič zůstal zaklíněn v kabině a nemůže ven a že hoří. Pomohl mu hlavně projíždějící Rudolf Chýlek, který ihned zastavil a použil na otevření střešního skla tesařské kladívko (na odbouchání pantů). Jako dlouholetý hodinový manžel ho měl v autě, stejně jako zdravotnické rukavice, které použil později i s obvazivem. Sklo čelního okna rozbíjet nechtěl, byl si vědom ohrožení řidiče nebezpečnými střepy.

Pak jej uchopil oběma rukama za hruď pod pažemi a doslova vyškubl ven, i když řidič při této operaci upozorňoval, že to asi nepůjde, že je zaklíněný. V druhé fázi mu pomáhal s transportem robustního chlapíčka i pan Výška. Zraněného řidiče posadili, opřeli o strom, dali mu napít a pan Chýlek mu obvázal krvácející zranění na hlavě a ruce. Použil ony zdravotnické rukavice. Ještě se ho oba muži vyptávali, zda je při vědomí a jak se cítí. Pak již byl předán zdravotníkům ZZS MSK.

Už od začátku nehody začal domíchávač hořet a někteří lidé raději utíkali pryč. Ohni napomohlo tomu o to, že noha řidiče zůstala zaklíněna na plynovém pedálu a nemohl ji sundat, motor dál běžel a oheň posiloval. Požár uhasil přenosným hasicím přístrojem řidič autobusu ještě před příjezdem hasičů.

Oba zachránci tedy nejen vytáhli řidiče, ale svou pomocí přispěli k uhašení požáru, který mohl ohrozit je i přihlížející, možná i řidiče projíždějících vozidel, mimo jiné případným výbuchem a rozletěním součástek po okolí.

Řidič Dalibor Kriško si na vytažení i další pomoc dvou mužů poměrně dobře vzpomínal, před pondělním setkáním u hasičů si ale nepamatoval na jejich obličeje. „Z auta se začalo kouřit. Vím, že mě v kabině chytily silné ruce a byl jsem vytažen ven. Sám bych se nevysoukal. Posadili mě a ptali se, zda vnímám,“ uvedl řidič.

Oba zachránci i zachráněný řidič dostali od ředitele Nytry obsáhlou knihu o historii hasičů v českých zemích a další drobnosti, oba zachránci od řidiče firemní trička. „Alkohol jsem jim kupovat nechtěl a sám jsem nekuřák,“ dodal pan Kriško. Všichni tři si vyměnili mobilní telefony.

Partnerka Rudolfa Chýlka Veronika, která byla také svědkem nehody (čekala hlavně v autě) a rozhodnosti svého partnera, jej hodlá navrhnout na cenu Michala Velíška. Nyní vyloučeno, že oba zachránci budou navrženi na Zlatý záchranářský kříž.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet