Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

KEB-EGE a hasičská technika

Jihočeská firma KEB-EGE je známá výrobou stolic pro testování brzd a náprav motorových vozidel a také produkcí speciálních ocelových konstrukcí. Poslední dva roky působí také na poli výrobců mobilní požární techniky, o čemž se naši čtenáři přesvědčili v několika článcích o jejich hasičských speciálech. Nyní vám jí představujeme i my.

Firma KEB-EGE , spol. s r.o. s tradicí od roku 1991, kdy vznikla 1991 jako společný podnik státního podniku ENERGETIK a německé firmy KEB, se zabývá výrobou ocelových konstrukcí,zá­mečnických výrobků a dodávkou rozsáhlého příslušenství. Na zakázku je možné vyrobit atypické ocelové konstrukce, části technologických celků a stavební konstrukce dle specifických požadavků zákazníka. Nosným programem firmy je v současné době výroba a montáž stolic pro testování brzd a náprav motorových vozidel.

Od roku 2006 působí firma kromě zmíněných výrobních programů také na poli hasičských automobilových nástaveb. Tato část výrobního programu je vedlejším bodem podnikání KEB-EGE. Firma se tím začala zabývat z několika důvodů,především:

V naší republice je relativně mnoho výrobců této techniky, menších či větších značek. KEB-EGE jim nechce konkurovat, ale filozofií firmy je dodat hasičům to, co reálně požadují.

Dalším důvodem je to, že jeden z vedoucích zaměstnanců má s výrobou mobilní požární techniky letité zkušenosti a dovede tak hasičům naslouchat a v konečné výrobě přesně vyhovět jejich náročným požadavkům. Hasiči tak obdrží automobil či jinou techniku přesně dle zadaných specifik bez rizika, že se bude později něco muset upravovat či předělávat. Neplést si ovšem pojem předělávat a dodělávat. Někdy nemusí mít sbor dostatek financí a tak se může na automobilu další úprava provést později.

Vzhledem k tomu, že reference renomovaných odběratelů ostatních produktů hovoří o firmě KEB-EGE velmi pozitivně, chce se toho držet i u výrobků pro hasiče. Dlouhá životnost, perfektní řemeslné zpracování, dokonalé designové provedení a celkové uspořádání požárního automobilu je u jihočeské firmy samozřejmostí. Automobily staví na podvozcích všech značek za použití nejmodernějších technologických postupů a dodávaných materiálů. Požární nástavby tvoří hliníkové profily a hliníkové oplechování, na přání může být celá nástavba včetně nádrží provedena z plastu, což je materiál se dlouhou životností a minimálním mechanickým opotřebením. Rovněž komponenty jako jsou čerpadla, armatury, roletové krytí a další materiál a vybavení pochází od známých světových výrobců jako je např. Rosenbauer, AS Fire, PAC, Teklite.

KEB-EGE provádí také samostatnou montáž lanových navijáků Ramsey na vozy Volkswagen a instalaci kvalitního světelného a zvukového výstražného zařízení českého výrobce Tesla Holomý např. na tuto Škodu Octavia dobrovolných hasičů Volary.

Cílem KEB-EGE je výroba speciálních požárních automobilů a repase starších zásahových vozidel. O tom svědčí dosud vyrobené vozy – protoyp a po něm hned nový rychlý zásahový automobil na podvozku Volkswagen Transporter pro profesionální hasičský sbor pražské firmy ZENTIVA, a.s. Dále velký dekontaminační kontejner DEKON
pro profesionální hasiče mladoboleslavské Škodovky, který je jediný svého druhu v ČR. Nové nástavby na dopravní automobily Fiat DUCATO, přívěsný vozík na stříkačku PS 12, vestavba pick-upu Ford jako technický automobil. Firma umí pochopitelně vyrobit i cisternovou automobilovou stříkačku dle nejnáročnějších požadavků, ale není to hlavní bod hasičského programu KEB-EGE. Nesmíme ani zapomenout na vestavby nových policejních speciálů na podvozku Volkswagen Transporter či Škoda.

Poslední vyrobené automobily, resp. jejich požární nástavby, určené pro jednotky Sboru dobrovolných hasičů jsou jednou z cest v rámci obnovy vozového parku mobilní požární techniky typu DA, čili dopravní automobil. Zejména dvě DA na podvozku Fiat DUCATO. Vozidla byla postavena na zakoupených zánovních, mírně ojetých podvozcích. V době obecného nedostatku finančních prostředků na provoz JSDH, kdy ani MV ČR bohužel neposkytuje účelovou dotaci na tento u dobrovolných hasičů ve velké míře používaný typ techniky, je pořízení staršího podvozku tou ekonomicky nejpřijatelnější možnou variantou. Na zánovní podvozek je naší firmou postavena za pomoci hliníkových komponentů (může být použit alternativně i plast) požární nástavba, do které za pomoci nejrůznějších výsuvných či výklopných plat a držáků britské značky AS Lite/PAC lze pohodlně a účelově rozmístit veškerou výbavu vozidla DA. Do něj může být namontován např. i vysokotlaký hasící systém Kranzle apod. Skříně s vybavením kryjí hliníkové rolety s podélným madlem, usnadňujícím jejich otvírací a zavírací proces, které jsou také od britské firmy AS Lite, což je světový a přitom cenově dostupný specialista na výrobu těchto součástí, chcete-li komponentů hasičských vozidel.

Tento typ požární techniky může KEB-EGE rovněž vyrobit formou vestavby, když SDH obdrží v rámci vyřazení a následného převodu na obec starší policejní techniku jako jsou vozy Ford Transit.

Před koncem minulého roku se v kájovských dílnách dokončila repase dopravního automobilu Avia pro další dobrovolnou jednotku. I když repase, automobil byl ve velmi špatném stavu a tak se začalo jak se obecně říká de facto od nuly. Seznámit se s tímto automobilem máte možnost našem webu viz tento článek. Jedná se opět o kvalitní výrobek, který hasičům jistě dobrým pomocníkem při jejich náročné činnosti v rámci zásahových prací, ale i třeba při různých soutěžích v požárním sportu.

V současné době se KEB-EGE připravuje na výrobu nástavby dalšího dopravného automobilu, tentokrát na podvozku Iveco Daily a také na repasi cisterny Liaz.

Požární zásahové automobily samozřejmě lze dodat s veškerou výbavou, ale i s tím, co si jednotlivý zákazník do firmy doveze sám. KEB-EGE může na přání vyrobit i tzv. holou nástavbu se základní regálovou zástavbou či platy (výsuvné, výklopné), aby si automobil mohli v rámci úsporných opatření hasiči doupravit poté vlastními silami.

S přibývajícím množstvím zakázek byla firma nucena vytvořit nové výrobní prostory a tak se od začátku roku 2008 otevřel závod KEB-EGE 03 Vimperk, kde se budou montovat výhradně hasičské a policejní speciály.

Tolik tedy o firmě, která svojí kvalitou a vstřícným přístupem přesvědčila již několik zákazníků z řad hasičů a policie. Můžeme být jen zvědaví, jakou požární techniku nám představí tento rok.

Ve fotogalerii najdete dosavadní výrobky firmy.

Kontakt na firmu:

Petr Slavíček – GSM 602 392 364

slavicek@keb-ege.cz

info@keb-ege.cz


-wap-
Sdílet