Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společný výcvik českých a německých hasičů-střelmistrů v Brně zakončil řízený odstřel budovy

Týdenní společný výcvik absolvovali v Brně čeští hasiči střelmistři a střelmistři německé Služby technické pomoci (THW). První akce tohoto typu může být začátkem nové spolupráce.

Střelmistři HZS ČR jsou vysoce specializovanou složkou hasičského záchranného sboru. Nasazují se u událostí, kde většinou jiné možnosti řešení nejsou možné.

Jejich dovednosti se využívají v době povodní při odstraňování překážek ve vodních tocích, při vytváření průchodů v sutinách, při záchraně osob ze závalů a podzemních prostor, ale také při trhání ledu nebo kácení stromů.

Přečtěte siHasiči mají také střelmistry, zasahují při požárech nebo povodních

Celkem 20 střelmistrů cvičilo v bývalé továrně Ergon v Brně. Areál již delší dobu využívají hasiči k nacvičování situací a zásahů, které v jiných podmínkách příliš dobře trénovat nelze.

Výcvik se kromě teorie zaměřil také na praktické dovednosti. Hasiči zkoušeli použití plastické a speciální trhaviny na destrukci stavebních prvků, vytváření otvorů ve stropech a stěnách různých tlouštěk a různého materiálu, mikrotrhací práce a v neposlední řadě i trhací práce pod vodou.

Porovnávali postupy provádění trhacích prací českých a německých střelmistrů s důrazem na bezpečnost a efektivnost. Zároveň byla prezentována spolupráce hasičů s příslušníky Policie ČR.

Přečtěte siToyota Hilux pro střelmistry Záchranného útvaru HZS

Během společného výcviku byl patrný velký zájem a profesionalita všech cvičících. Z výcviku vyplynulo, že tato forma spolupráce má smysl a je pro obě strany užitečné v ní pokračovat.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet