Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Požár uskladněné slámy v Sousedovicích byl ohlášen na operační středisko hasičů. Operační důstojníci na místo vyslali profesionální jednotku ze stanice Strakonice se dvěma cisternami a jednotky SDH obcí Sousedovice a Čestice.

Průzkum na místě ukázal, že hoří 30 balíků slámy pod přístřeškem místního zemědělského družstva. Hasiči požár uhasili za necelou půlhodinu. Vzniklá škoda byla vyčíslena na 8 000,–, příčina vzniku požáru je v šetření.

K dopravní nehodě kamionu vyjížděli profesionální hasiči z Náchoda. Kamion s návěsem se dostal na úseku mezi Stárkovem a Vlásenkou na zledovatělou silnici, návěs sjel do příkopu a zbytek vozidla blokoval provoz na komunikaci. Z nakloněného tahače navíc začala vytékat nafta.

Hasiči pohonné hmoty z nádrže přečerpali, aby nedocházelo k dalšímu úniku. Následně se podařilo jednotce uvízlý kamion vyprostit. Vozidlo pak muselo asi půl kilometru couvat, hasiči mu při tomto manévru asistovali, aby nedošlo k další dopravní nehodě.

Na silnici I. třídy č. 34 zasahovala profesionální jednotka ze stanice Jindřichův Hradec společně se ZZS a Policií ČR u dopravní nehody osobního auta. Jednalo se o vůz značky Kia Carens, který vyjel ze silnice a narazil do stromu. V havarovaném autě zůstala uvězněna řidička.

Hasiči u auta provedli opatření proti vzniku požáru a následně použili hydraulické rozpínací zařízení, kterým otevřeli dveře u řidičky. Zraněnou vyprostili a předali zdravotníkům ZZS. Dále jindřichohradecká jednotka zjistila, že z auta nevytékají žádné provozní kapaliny. Nehodu mohli začít šetřit policisté.

V několika domech na Valdštejnově náměstí v Jičíně byly zatopeny sklepní prostory. Na vině byla unikající voda ze stoupačky. Na místo události vyjeli nejprve profesionální a dobrovolní hasiči z Jičína, aby pomohli s odčerpáním.

Množství vody však bylo značné, proto byla na místo vyslána posilová jednotka z centrální stanice v Hradci Králové. Technický automobil dovezl na místo události další čerpadla a elektrocentrály. Vodu jednotky odčerpávaly až do 18. hodiny, na místo se vrátily i následující den.