Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

U Hojsovy Stráže zastavila dopravu dopravní nehoda osobního auta s kamionem. Na místo vyjeli dobrovolní hasiči ze Železné Rudy a profesionální hasiči z Klatov.

Ještě před jejich příjezdem se zraněné osoby ujala Horská služba. Hasiči opatřili vozidla proti požáru a zasypali uniklé provozní kapaliny sorbentem. Během zásahu se hasiči dozvěděli o padlých stromech cestou na Hamry. Dvě zásahová vozidla zůstala u DN a jedním hasiči přejeli stromy ze silnice odstranit.

U dopravní nehody cisterny zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou i dobrovolní hasiči z Kostelce nad Orlicí. Řidič byl po příjezdu jednotek na místo z vozidla venku a vyvázl 
bez zranění. Z cisterny vytékal hydraulický olej.

Jednotky zajistily vozidlo proti požáru a odpojily akumulátor. Uniklé kapaliny zasypali hasiči sorbentem. Vozovka byla v době zásahu neprůjezdná. 
Na místě bylo nutné přečerpat obsah havarované cisterny do náhradního vozidla. Když se hasiči snažili postavit vozidlo na kola, běžně dostupnou technikou nebyli úspěšní. Zpět na kola dostal cisternu až jeřáb. Vozovka byla plně zprůjezdněna až po více než tříhodinovém zásahu.

K nehodě menšího nákladního a osobního automobilu vyjeli profesionální hasiči z Jičína, Hořic 
i Hradce Králové. Na místě pomáhala i místní jednotka dobrovolných hasičů. Veškerá nafta (asi 250 litrů) unikla na komunikaci. I za pomoci hořického cestmistrovství Údržby silnic Královéhradeckého kraje se podařilo silnici uklidit a očistit.

Kolem poledne ovšem začala nafta opět prosakovat a objevila se i na hladině náhonu. Hasiči umístili na vodu sorpční hady a vyrozuměli orgány státní správy. 
Na místě vypomohl také speciální kontejner z Hradce Králové, který se využívá na likvidaci ropných havárií. Původně byl tento kontejner vyslán na dopravní nehodu v Nemojově (8:02), ovšem síly 
a prostředky na místě byly dostatečné. Jednotky požární ochrany monitorovaly situaci až do úterního rána.

U dopravní nehody kamionu s návěsem, kdy vozidlo dostalo smyk, narazilo do zábradlí a začala z něj unikat nafta, zasahovaly kromě královédvorských profesionálních hasičů i posily z řad profesionálních hasičů z Trutnova a dobrovolná jednotka z Hostinného. Kromě cisteren dorazil na místo také speciální dekontaminační kontejner ze stanice v Trutnově.

Za kamionem havaroval ještě jeden nákladní automobil. Nafta z havarovaného kamionu s návěsem začala unikat do kanalizace. Hasiči proto okamžitě zahájili jímání uniklé kapaliny. Celkem zachytili hasiči 700 litrů unikající nafty. Asi 50 litrů nafty se dostalo do místního menšího potoka. Jednotky okamžitě umístily na vodní hladinu sorpční hady.