Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Jednotky HZS Praha stanice 1 a 5 byly vyslány k požáru uvnitř jednopodlažního objektu na ulici Jeseniova. Průzkumem na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár odpadu a osobních věcí bezdomovců v opuštěném objektu, který je v částečné demolici.

Plamenným hořením byla zasažena místnost cca 4 x 4 metry. Příslušníci jednotky provedli pomocí rozbrušovací pily násilný vstup do objektu přes okenní mříže. Požár byl likvidován 2C proudy. Po likvidaci požáru byla nasazena přetlaková ventilace, která celý objekt odvětrala. Uvnitř objektu se v době likvidace požáru jednotkami HZS nikdo nenacházel.

Táborští profesionální i dobrovolní hasiči byli vysláni ve svém městě do Budějovické ulice, kde byl ohlášen požár bytu. Průzkum na místě ukázal, že kouř se valí z bytu ve druhém nadzemním podlaží. Podle oznamovatelů na tísňovou linku by uvnitř bytu měly být nějaké osoby.

Hasiči vybaveni kompletní dýchací technikou rozvinuli vodní proudy až k bytu, vypnuli přívod elektrické energie v celém domě a pak násilně do bytu vnikli. V bytě hasiči našli dvě osoby, které vynesli z bytu ven a tam jim poskytli předlékařskou pomoc (inhalaci kyslíkem). Velitel zásahu mezitím povolal přes operační středisko ZZS, která si následně obě osoby převzala do své péče. V zasaženém bytě jednotka objevila na zapnutém sporáku doutnající potraviny. Hrnec s hořícím obsahem hasiči vynesli ven na volné prostranství a byt odvětrali přetlakovou ventilací. Událost na místě šetřila Policie ČR.

Škodu ve výši 20 000,– vyčíslil vyšetřovatel HZS po požáru sazí v komíně. K požáru došlo v domě v Sezimově Ústí v ulici Na Mýtě. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Tábor společně s jednotkou místních dobrovolných hasičů.

Zásah byl v porovnání s jinými požáry tohoto typu složitější v tom, že vlivem vysoké teploty komín prasknul a zplodiny hoření se tak dostaly do obytného prostoru. Hasiči museli demontovat nástavec komínu a pak teprve srazily hořící saze pískem. Spalinové cesty pak vyčistili klasickým kominickým nářadím. Od komína jednotky odklidily hořlavé předměty do dostatečně bezpečné vzdálenosti a zakouřený dům odvětrali. Po závěrečném průzkumu provedeném termokamerou hasiči zásah po poledni ukončili.

K nehodě, která se stala u Malšína, části obce Ostrov, vyslalo středisko HZS Jihočeského kraje profesionální hasiče ze stanice Český Krumlov. U vodáckého kempu Branná havarovalo osobní auto značky Renault, které zůstalo „viset“ nad řekou. Zasahující hasiči jej zajistili proti dalšímu pohybu či sesunutí.

Zároveň prověřili, že z nádrží nevytékají žádné provozní látky. Velitel zásahu si mezitím vyžádal jako posilovou jednotku automobilový jeřáb, k nehodě vyjeli dobrovolní hasiči obce Vyšší Brod. Krátce po 10. hodině byl Renault vyproštěn zpět na silnici.