Sobota 21. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Hasičům byl ohlášen požár tújí na hřbitově v Dobroníně na Jihlavsku. Na místo události operační důstojník vyslal čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Ještě před příjezdem hasičů na místo události se do hašení požáru pustil návštěvník hřbitova a za pomoci několika konví s vodou se mu podařilo zabránit rozšíření plamenů.

V ohrožení přitom bylo obilné pole v těsné blízkosti hořících tújí. Škoda vzniklá na obecním majetku byla vyčíslena na 30 tisíc korun. Požár zapříčinila nedbalost a neopatrnost při manipulaci s otevřeným ohněm. Mohlo se jednat o svíčku, odhozenou zápalku nebo nedopalek cigarety.

Profesionální hasiči ze stanice Milevsko společně s jednotkami SDH obcí Milevsko a Bernartice zasahovali u obce Okrouhlá, kde dohašovali ohniska po včerejším požáru. Hrabanka se na ostrůvku Ostrovského rybníka opětovně rozhořela. Hasiči se k ostrovu jak přebrodili, tak použili člun.

Požár na ploše přibližně 30 × 20 metrů hasily jednotky až téměř do 22. hodiny. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 20 000,–. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost.

Profesionální hasiči ze stanice Tábor společně s jednotkami SDH obcí Tábor a Chotoviny zasahovaly u Všechova u požáru pole. V době příjezdu hasičů hořelo přibližně sedm hektarů ječmene a požár se šířil po větru dále po polní cestě. Hasiči na likvidaci požáru nasadili čtyři „C“ proudy a dva proudy z otočné lafety z cisterny.

Majitel pole zajistil oborání zasažené části. Přibližně za půl hodiny byl požár uhašen. Vzniklou škodu vyšetřovatel HZS stanovil na 160 000,–, zásah hasičů uchránil další majetek v hodnotě 160 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.