Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Inkoust, jímž vyšívačky vypichují motiv na hasičský prapor, má tajnou recepturu

Čím se odlišují nádherné vyšívané prapory Alerionu od konkurence a jak je možné, že se firma nebojí poskytnout hasičům záruku na dlouhých 20 let? Tajemství se ukrývá v tradiční ruční výšivce, která vychází z po staletí prověřených uměleckých a řemeslných postupů.

Proč vymýšlet něco nového, když sama historie ukazuje, že tehdejší řemeslo mistrovské výšivky došlo svého vrcholu. To nám ostatně dokazuje i životnost mnohých historických praporů, které se dají počítat v řádech stovek let.

My jsme se i z tohoto důvodu rozhodli pokračovat v tradici a přísně dbáme na umělecko-řemeslné zpracování, bez jakéhokoliv podílu automatické výšivky. To je u nás zakázaný pojem.

uvádí Tomáš Pokorný z Alerionu

Právě technikou vyšívání se firma Alerion odlišuje od jiných producentů na trhu, kteří k výšivce používají automatické stroje. V Alerionu bubínek s jehlou a nití vyšívacího stroje vede ruka zkušené vyšívačky.

Stejně tak motivy na látku vypichujeme po vzoru předků ručně inkoustem – žádnými předtištěnými šablonami, které se pak zašívají spolu přes stehy do výšivky, čímž z praporu uniká moment umělecké hodnoty.

Tato vyšší pracnost je zárukou skutečné originální a umělecké hodnoty výsledného praporu, který je pak opravdovým dílem s podílem nenahraditelné mistrovské ruční práce, díky níž vynikne plasticita výšivky i dokonalé stínování. Samotný prapor pak připomíná doslova živoucí obraz.

Tajemná receptura inkoustu rotterdamských jeptišek

Zmiňovaný inkoust, jímž vyšívačky vypichují motiv na prapor, má tajnou recepturu. Tu znaly dříve pouze řádové sestry, které řemeslo vyučovaly vždy nejnadanější žačky v ročníku. Díky řádovým sestrám se dochovala i tato receptura.

Právě ony ji v 70. a 80. letech minulého století předaly několika málo učnicím, dnešním zkušeným vyšívačkám Alerionu. Ty si ostatně toto tajemství také střeží a tajný návod na výrobu inkoustu jednou předají svým následovnicím, které svůj život zasvětí umělecké výšivce tak jako ony samy.

Bez nadsázky se dá říci, že řemeslo tradiční české umělecké výšivky je posláním. Nejedná se přitom o povolání lehké.

Vyšívačky musí být mnoho hodin denně plně soustředěné na práci, často mají kvůli titěrné práci poškozený zrak a nosí brýle, přesto je však výsledky jejich práce, které přetrvají generace, těší a neměnily by.

Prapory se vyráběly už pro starověké římské vojsko. Pokud vojáci o svůj prapor přišli, znamenalo to v podstatě prohru. Prapor byl už tehdy zhmotněním identity, idejí určité skupiny lidí i jejím tmelícím prvkem.

Pokud nahlédneme do naší historie, zjistíme, že prapory si nechávali vyrábět i zástupci cechů. Svůj prapor měli řezníci, soukeníci nebo sladovníci. Prapor přitom cechům sloužil nejčastěji při setkáních, oslavách a průvodech jako určité „poznávací znamení“.

Jak takový prapor vzniká krok po kroku?

Přípravu představuje ruční výroba šablony, kterou vyšívačka přikládá k saténu či sametu, jež je podkladovou látkou praporu. Skrze speciální pauzovací papír pak ručně vypichuje motivy na prapor.

Přenos tohoto obrysu dělá pomocí již zmiňovaného inkoustu rotterdamských jeptišek, který se míchá z přesně stanovených ingrediencí podle prastarého tajného receptu.

Na závěr si vyšívačka pomocí křídy vyznačí plochy, které ve výsledné výšivce určí, kde bude světlo nebo stín. Ať už při výrobě repliky praporu či při tvorbě praporu nového, je nejdůležitější právě ono dokonalé překreslení motivů buďto z historického praporu nebo z nového návrhu heraldika.

Zde se kromě řemeslné zručnosti uplatňuje také umělecké nadání, cit pro detail a léta praxe jednotlivých vyšívaček.

Další náročný krok výroby představuje podložení a napnutí svrchního saténu či sametu do bubínku a vlastní umělecká výšivka, kterou mistrovsky ovládá jen několik zručných vyšívaček v celé zemi. Nikdo jiný v republice tuto techniku vyšívání neovládá a jen díky tomuto postupu vypadá finální výšivka tak realisticky.

Vyšívačky přitom využívají pokročilé vyšívací techniky, jako jsou např. malba jehlou s rozpichem, malba jehlou bez rozpichu, plná plošná výšivka, výšivka řetízkovým stehem či štepování a krumplování.

Vyšívací výroba v Alerionu je 100% manufakturní. Vlastní tisíce a miliony stehů se vytváří pomocí speciálních vyšívacích strojů, moderních i více jak 100 let starých. Vyšívačka však vždy sama rozhoduje o kladu každého jednotlivého stehu svými zručnými pohyby a ručním posunem bubínku, včetně častého střídání barev vyšívacího hedvábí, které je zárukou originality, umělecké kvality a působivosti vyšívaného motivu.

V tom spočívá tajemství a záruka tradiční umělecko-řemeslné ruční práce, která nemůže být ničím nahrazena.

Podstatnou měrou se na udržení tradice klasické ruční umělecké výšivky podílela i odvěká výroba krojů na jižní Moravě. Od konce devadesátých let se pak díky rozvoji trhu a nadšení podařilo pozoruhodné řemeslo nejen obnovit, ale díky inovacím a rozšíření produkce o další výrobky, rozvinout a proslavit i v zahraničí.

Umělecko-řemeslná ruční výroba je práce nejen velmi precizní, ale i zdlouhavá, a v Alerionu ji nešidí. Jen tak mohou vzniknout mistrovské výšivky, které zkušené vyšívačky vytvářejí mnohdy i několik měsíců.

Největší motivací a současně potěšením naší práce je to, že můžeme přispět k uchování a předávání duchovních hodnot, které jsou zapsány v myslích lidí jako nehmotné kulturní dědictví České republiky.

Prapor se dokončuje sestřižením ploch na požadovaný rozměr a podstehováním speciálně střiženou výztuhou pro zpevnění praporu, který vytvoří charakteristický a působivý cípovitý tvar při zavěšení na žerď a podporu svrchních materiálů s mnohdy objemnou výšivkou pro stále reprezentativní vzhled bez prověšení.

Také díky těmto precizním úpravám na míru každému praporu zvláště, může Alerion poskytnout záruku 20 let a garanci důstojného vzhledu. Poslední fází je kvalitní sešití obou svrchních ploch saténu nebo sametu, všití zdobných třásní, poutek a dozdobení prýmky, stužkami a kroucenými šňůrami.

Sdílet
Seriál: Firma Alerion