Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslavy 120. výročí sboru SDH Rakšice zkrášlil nový slavnostní prapor

Žehnání novému praporu je pro každý sbor významným milníkem, který se nesmazatelně zapíše do jeho historie. Sdružení dobrovolných hasičů z Rakšic si ke svému 120. výročí takový hodnotný rukodělný dárek nadělilo – nový prapor se stal středobodem loňské Floriánské pouti.

Členové SDH Rakšice křtili prapor v rámci tradiční Floriánské pouti. Krásné okamžiky se zapíší do historie sboru.

Jak ručně vyšívaný klenot utkaný ze statisíců stehů vznikal, co je na něm vyobrazeno a proč se sbor rozhodl pro jeho pořízení? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Sbor SDH Rakšice má za sebou bohatou historii. Po celou dobu naší činnosti členové nejen obětavě bojovali s ohněm, pomáhali rovněž při zvelebování životního prostředí, organizovali zábavné a taneční akce, podíleli se na sportovním i kulturním dění v obci.

Ke 120 letům výročí jsme se jednohlasně shodli, že už je na čase naše působení nějak zpečetit a dát mu formu.

Jelikož jsme stále neměli vlastní prapor a už delší dobu jsme o jeho pořízení uvažovali, shodli jsme se, že nastal ten vhodný čas.

Nový prapor se stal ochráncem naší obce i aktem symbolického poděkování, které putuje za našimi předky, současnými členy sboru a zároveň je apelem na udržování tradic pro generace budoucí,

uvedl velitel Josef Veselý.

Zveme vás do zákulisí, aneb jak prapor vzniká?

Sdružení SDH Rakšice se na oslavy 120 let vzniku chystalo 3 roky v předstihu a součástí celé organizace bylo i zajištění návrhu a výroby nového praporu.

„Na počátku jsme stáli před rozhodnutím, komu výrobu tak vzácného reprezentativního díla svěřit. Nejde jen o vizuální stránku, ale i životnost a kvalitu zpracování,“ vysvětluje Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova, který se na oslavách spolupodílel.

„S ohledem na dlouholetou spolupráci jsme se rozhodli pro heraldickou a umělecko-řemeslnou výrobní firmu Alerion, která se na zakázkovou výrobu praporů tradičními postupy specializuje a na prapory poskytuje záruku 20 let. Mnoho dalších měst i obcí v okolí si k výrobě svých symbolů rovněž vybralo ji, což nás opět utvrdilo ve správnosti našeho rozhodnutí.“

Společnost Alerion vyhotoví zhruba 250–300 kusů vyšívaných praporů ročně, za 20 let její existence se tak celkový počet může pohybovat okolo několika tisíc kusů.

A jak prapor pro SDH Rakšice vznikl? Odborníci a profesionálové z Alerionu spolu se svým „dvorním“ heraldikem a vexilologem PhDr. Zdeňkem Kubíkem nejprve vytvořili grafický návrh, který si členové SDH odsouhlasili.

„Lícové (tj. přední) straně praporu dominuje znak obce Rakšice, který doplňují typické hasičské motivy a atributy – lipové listy, sekyrka a žebříky. Kromě hasičského znaku se na přední straně dále objevuje oficiální název sboru a letopočet jeho založení. Rubovou (tj. zadní) stranu praporu zdobí postava sv. Floriána, žehnající poutní kapli sv. Floriána, která je jednou z výrazných dominant Moravského Krumlova,“ popisuje tvůrce návrhu Zdeněk Kubík.

Nový prapor je mistrnou ukázkou řemesla

Samotné práce na praporu zabraly pět měsíců, jelikož byl vyráběn s nejvyšším možným podílem ruční práce.

Používáme nejkvalitnější samety a speciální nitě, vyšívačky přenášejí motivy předlohy na prapor ručně, ručně vedou i jehlu s nití, díky stínování vytváří složité motivy k dokonalosti.

Dodržování přesných původních postupů krok po kroku tvoří výsledné dílo, které je k nerozeznání od malířského plátna, spíše ho svým nezaměnitelným projevem a efektem výšivky předstihuje, jak je patrné i na precizním ztvárnění poutní kaple sv. Floriána,

vysvětluje tvorbu vzniku praporu Tomáš Pokorný, majitel firmy Alerion.

Tradice ruční výšivky, kterou ovládají zkušené vyšívačky firmy Alerion, je neodmyslitelně spojena s kongregací Chudých školských sester de Notre Dame, které začaly v českých zemích působit od poloviny devatenáctého století.

A právě díky nim se v našich zemích zachovala unikátní tradice ruční výšivky, kterou se téměř zázrakem podařilo udržet i přes oboru nepříliš prospívající období komunismu.

Několik posledních absolventek tohoto mimořádně náročného řemesla zde úspěšně ukončilo své vzdělání v polovině 80. let 20. století. Některé z nich se ke svému poslání vrátily na konci devadesátých let a pracují v našich dílnách dodnes,

doplňuje Tomáš Pokorný.

Je na co vzpomínat!

„Žehnání praporu pořádané v rámci naší tradiční Floriánské pouti se nesmírně vydařilo,“ nadšeně vzpomíná Josef Veselý. „Květnová pouť ale byla jen předzvěstí hlavních srpnových oslav 120. výročí založení sboru.“ Město Moravský Krumlov spolufinancovalo i nákup slavnostních uniforem pro všechny hasiče.

Na srpnových oslavách tak byli v plné parádě a zároveň se mohli chlubit ucelenou kolekcí symbolů, kterou tvořil nejen požehnaný prapor, ale i nutné příslušenství – pamětní stuha se dvěma vyšívanými rameny, dvoudílná žerď s kováním, stojan i kožený pás (tzv. pásnice) pro praporečníka, pláštěnka a vak na prapor.

www.alerion.cz
Autor fotografií z Floriánská pouti: Vlastimil Pavlík
Sdílet
Seriál: Firma Alerion