Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahový oděv FireHorse. Půlrok nezávislého testování přímo s hasiči

Přinášíme vám závěrečné shrnutí dlouhodobého – více než půlročního testu – zásahového obleku FR3 FireHorse od společnosti VOCHOC. Testovali jsme od prvotní letní seznamovačky, přes náročné testy v ohňovém polygonu Zbiroh až po únorové mrazivé zásahy.

Dnes si také představíme oblek podrobněji, zkusíme vyzdvihnout plusy a najít mínusy. Oblek neprošel jen redakčním testem, ale zkouší ho nezávisle na nás i několik desítek hasičů po celé republice.

Oblek FR3 zkoušeli hasiči v roce 2011 mimo jiné v Olomouci, Brně, Karlových Varech, Hradci Králové, Kladně, Praze a Plzni. Ostrava testuje oděv právě nyní.


Ohňový polygon umí prověřit nejen hasiče, ale i to co mají na sobě

Právě hasiči HZS Plzeňského kraje byli ti první, kteří měli možnost seznámit se s oblekem FireHorse. Firma VOCHOC pro instruktory výcvikového polygonu ušila vzorek 6 kompletů.

Protože se z pohledu hasičů – instruktorů tyto obleky osvědčily, bylo jich dodáno dalších třináct. Dnes mají FR3 všichni instruktoři, kteří se v polygonu často pohybují.

Tak je mimojiné zajištěn neustálý vývoj tohoto zásahového oděvu.

Společnost VOCHOC vsadila na zkušenosti samotných hasičů, kteří denně procházejí náročnými podmínkami. A právě díky tomu, že mohou získanými zkušenostmi aktivně ovlivňovat koncepci obleku, splňuje FR3 jejich představy v maximální míře.

Ostatně na vlastní kůži jsme to poznali i v redakci, když jsme pod vedením zkušených instruktorů – v čele s Honzou Horou – zkusili výcvikový polygon v obleku FireHorse i my.


Redakce v polygonu: Flashover Zbiroh – jak bylo v hasičském pekle?


Právě v ohňovém polygonu se osvědčila úprava míst zvýšeného působení tepla, tedy oblasti ramen, stehen a prsou. Dnes jsou tato exponovaná místa sériově doplněna čtvrtou ochrannou vrstvou ze speciální tkaniny s 3D profilem.

Zbirožské výcvikové prostory také inspirovaly výrobce k vývoji varianty dvojitých odnímatelných chráničů kolen s možností vkládání nehořlavé tlumící vložky na přání.


Kvalita zásahového oděvu GoodPRO FR3 FireHorse je zřejmá z každého švu

Když vidíte FR3 na fotkách, zdá se jako běžný, ničím výjimečný oblek. Koneckonců vyhláška 255/1999 ani mnoho vizuálních odlišení nedovoluje. Realita je ale jiná.

Pokaždé, když na mně oblek vidí kolegové hasiči, zaujme je, prozkoumají ho a pochválí kvalitu, která je patrná na první dotek.

Martin Kavka, vyšetřovatel pražských hasičů

Když začnu kabátem, hned v úvodu pochválím poutko na límci. Dobře se s ním manipuluje, nic nehledáte pod límcem a hlavně – je pevné.

Občas ale slyším poznámku, zda takto umístěné poutko na horní části límce nemůže způsobit náhodné zachycení v extrémně náročných podmínkách.

Těžko, když je při zásahu kryté přilbou se zátylníkem.

Samotný límec je vysoký asi 8 centimetrů, na pravé straně je dvojice suchých zipů pro snadnější uchycení jeho prodloužené části, která pak kryje přední část krku.

Tato část má ještě zaoblenou zvětšenou plochu pro opravdu důkladné krytí krku v místě ohryzku. Ostatně toto často kritické místo pro průnik tepla je u FR3 dobře vyřešeno i přesazením zipu a klenutou légou.

Tady už teplo opravdu nemá šanci.

Ramena spolu s lokty jsou na přání vyztužena speciální tkaninou pro vysokou mechanickou zátěž. O speciální dvojité ochraně kolen jsme se už zmínili výše, ale FR3 má v základním vybavení i olemování konců nohavic.

Když už jsme u tohoto prvku ochrany, možná by mohl být i na zakončení rukávů.

Rukávy jsou standardně vybaveny vnitřními náplety proti průniku tepla s palečnicemi proti shrnutí rukávu. Vnitřní okraj rukávu je pak opatřen dostatečně vysokou bariérou proti vzlínání vody, kterou tvoří speciální tkanina s PU zátěrem.

zátěrem se rozumí pružný, pevný film jedné či více vrstev,
který je nanesen nátěrem na tkaninu, pozn. red.

Touto efektivní zábranou je vybaven i vnitřní spodní okraj kabátu a nohavic.


Už někdo vaše oděvy používá v reálu?

Ano, zásahové oděvy už běžně slouží u HZS ve Zlíně, Jihlavě, Plzni a Pardubicích. Více než 100 FireHorsů je u firemních hasičů, především ve Škoda Auto.

Další jsou u několika útvarů v armádě a a FR3 dodáváme samozřejmě i dobrovolným hasičům.

pro POŽÁRY.cz Jiří Koželuh, zástupce společnosti VOCHOC


Kapsy jsou poloměchové, našité, aby nezasahovaly do ochranné konstrukce oděvu. Měch je samozřejmě vytvořen v zadní části, aby nebránil pohybu. Kapsy jsou kryté dostatečně velikými klopy s poutky pro snadnější dostupnost.

Tato poutka má FR3 na všech kapsách zvýrazněna reflexními prvky, podle kterých spolehlivě poznáte zásahový oděv od VOCHOCE už z dálky.

Během testu manipulace s kapsami se poutka ukázala jako použitelná i v zásahových rukavicích. Všechny kapsy jsou opatřeny i odtokovými otvory.


Kapsa na radiostanici je také měchová, našitá, optimální velikosti pro dobrou manipulaci s vysílačkou. Zajímavé je i řešení na dně kapsy. To je uzavřené jen částečně.

Pokud však nechcete, aby vám skrz dno cokoliv propadlo, stačí se jen „plácnout přes kapsu“ a je to. Vnitřní část je totiž opatřena suchým zipem a ten spojí obě strany kapsy ve spodní části a zabrání tak propadnutí věcí.


Kromě kapes je přední strana kabátu vybavena kovovým D kroužkem, velkým poutkem na zavěšení dýchací masky v pohotovostní poloze, krytým uchycením klíčovacího tlačítka náhlavní soupravy a proměnlivým poutkem na svítilnu.

Jak nám potvrdil výrobce, všechny tyto praktické „vychytávky“ je možné zachovat či odebrat přesně podle přání zákazníka.

Co mě osobně hodně nadchlo je vynikající a bytelný značkový zip YKK s bezpečnostním uzávěrem, který celý test spolehlivě fungoval a zdá se, že vydrží snad všechno.

U konkurečního obleku se mi po několika měsících spodní část plastového zipu na straně, kde není jezdec, oddělila od oděvu. Zapínání je pak katastrofa.

Martin Kavka


Kovový zip je krytý širokou légou se suchým zipem po celé délce. Když se do FR3 zapnete, tak se díky přesazení zipu, klenuté léze a širokému límci doslova zakuklíte a teplo v kritické oblasti krku vás nemá šanci ohrozit, jak už jsme popsali výše.

Léga ukrývá vnitřní napoleónskou kapsu přístupnou bez rozepnutí kabátu, další vnitřní kapsa na suchý zip je na levé vnitřní části kabátu, nad ní je opět poutko na provlečení například bondovky.


Kalhoty s dobrou ochranou

Z kalhot mám vždy strach. Jak mi padnou, jak budou sedět, jak se budou chovat při ohýbání. V tomto případě jsem potěšen“, konstatuje Kavka.

Pokud dostanete kalhoty na míru, vše sedí a cítíte s dobře. Zvýšený pas dobře kryje zadní partie zad. Není sice tak extrémně vysoký jako byl u konkurenčního oděvu FENIX, přesto je dostatečný.

Na bocích zvýšeného pasu kalhot jsou pásky s plastovou sponou na rychlou korekci jeho šířky, přečnívající pásky se dají přichytit na suchý zip.

Nad spodním okrajem nohavic je našitý pásek se stuhovým uzávěrem pro rychlé a snadné zúžení nohavic, které efektivně zabrání pronikání tepla do nohavic. Opět na suchý zip.

V tomto místě se ale musím zastavit. Někteří hasiči, zkoušející oblek, by ocenili spíše vnitřní pružnou vložku do nohavic, která obepne botu, dodal pražský vyšetřovatel a pokračoval:

Oceňuji zvýšenou ochranu spodního lemu nohavic. Kalhoty mají dvě kapsy po stranách, tedy boční. Na můj vkus jsou dostatečně velké, měchové, našité a opět z přední strany bez měchu proti případnému zachycení při pohybu.

Opět by pár hasičů ocenilo kapsy ještě větší.

Kolena jsou chráněna opravdu vzorně. Tedy dostečně velikou plochou, která není u zásahových obleků zcela běžná. Začíná od spodního reflexního pruhu prakticky až ke spodnímu okraji kapsy. Navíc na přání můžete mít ochranu kolen dvojitou, což jsme v článku již zmiňovali.

Odnímatelné kšandy jsou uchycené v zadní i přední části plastovými držáky na suchý zip. Oceňujeme jejich dostatečnou šířku a hlavně to, že prvotní nastavení drží až doteď.

Žádná změna pozice při navlékání, žádné vytahávání a znovunastavování. Výrobce dodává kšandy červené barvy s logem GoodPRO, na přání lze dodat samozřejmě i žluté s nápisem hasiči.

Poklopec je řešen pomocí suchého zipu a spolehlivého druku (patentka neboli stiskací knoflík, pozn.red.).


Na kabátu i kalhotách jsou přesně podle vyhlášky rozmístěny žluto-stříbrno-žluté reflexní pásy 3M Scotchlite o šíři 75 mm (volitelně 50 mm). Na zádech je pak předpisový nápis HASIČI, samozřejmě zahrnutý už v základní ceně oděvu.


Můj osobní dojem z obleku FireHorse je vynikající. Dobře se v něm cítím, dobře na mě sedí, dobře se v něm pohybuji a hlavně mě dobře chrání. Ostatně tyto pozitivní zkušenosti mají i hasiči, kteří oblek testují.

zhodnotil celkový dojem z obleku Kavka

Na obleku GoodPRO FR3 FireHorse je zřejmá vysoká kvalita, dokonalé zpracování a mimořádná užitná hodnota.

To vše je za zajímavou cenu 13 990 Kč bez DPH.


Zásahový oděv je pochopitelně plně certifikován podle vyžadovaných evropských norem EN 469 i EN 1149 a splňuje všechny požadavky vyhlášky 255/1999 Sb. ve znění pozdějších novelizací.


Materiálové složení:

  • Vrchní vrstva: 53% KERMEL®, 39% Lenzing FR®, 6% Technora, 2% uhlíková vlákna, vazba RipStop, gramáž 230 g/m2, FC úprava proti vodě a chemickým kapalinám
  • Vnitřní vrstva: PU membrána TOPAZ nalaminovaná na úpletu Interlock, gramáž 145 g/m2
  • Spodní izolační vrstva s podšívkou: 50% Aramid, 50% Lenzing FR®, prošev, gramáž 270 g/m2

Firma VOCHOC se záměrně vydala jinou cestou než stávající tradiční tuzemský výrobce DEVA, který používá stále stejné materiály na bázi 100% aramidu pod obchodní značkou NOMEX. Tento materiál je 100% syntetický a má své limity v tepelném smrštění a zejména v prodyšnosti a tepelném komfortu užívání.

Naše firma hledala jiné inovativní materiály a začala používat tkaniny, které obsahují vedle aramidu významný podíl přírodních, trvale nehořlavých vláken Lenzing FR.

Ochranný oděv vyrobený z těchto inovativních materiálů pak nabízí vyšší ochranu proti žáru, teplu a plameni a diametrálně menší tepelné smrštění,což prokázali náročné testy předpovědi popálenin ve švýcarském nezávislém institutu EMPA.

Jiří Koželuh, zástupce firmy VOCHOC


Zásahový oděv FireHorse – laboratorní test ohněm


Díky přírodním vláknům Lenzing FR ale FireHorse nabízí především mnohem vyšší úroveň komfortu užívání, protože přírodní vlákna zajišťují dobrou prodyšnost a tedy lepší odvod tělesného tepla od těla hasiče což potvrzuje mnoho hasičů, které jsme oslovili.

Oblek FR3 FireHorse jsem si během více než půlročního používání oblíbil. Výborně se nosil, nezklamal v letních vedrech a zahřál v únorových mrazech. Spolehlivě sloužil při běžné činnosti a kvalitně chránil i v extrému, kterým jsem ve zbirožském polygonu prošel.

Pokud oblek FireHorse ještě doplníte vhodným funkčním prádlem (já používal DEVOLD SPIRIT), pak se budete po celou dobu cítit fakt dost dobře.


Děkujeme za zapůjčení obleku FireHorse společnosti VOCHOC
a přejeme mu úspěšnou cestu k českým hasičům.

Redakce webu POŽÁRY.cz.

Sdílet
Seriál: Test zásahového oděvu Firehorse