Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Bzenci zřejmě způsobila cigareta. Verzí však bylo více, policie případ odložila pro nedostatek důkazů

Nedbalost dosud nezjištěného kuřáka, který zřejmě do trávy u cesty odhodil nedopalek cigarety, s největší pravděpodobností způsobila květnový požár lesa u Bzence. Policie však případ odložila pro nedostatek důkazů.

Šetření příčiny vzniku požáru vyšetřovatelé HZS Jihomoravského kraje uzavřeli s několika verzemi. Kromě nedbalosti při kouření se nepodařilo zcela vyloučit možnost samovznícení zbytků munice ze sousední střelnice. Zbytky nalezené munice zkoumali experti kriminalistického ústavu Policie ČR. Konkrétní příčina požáru se nepodařila zjistit.

Samovznícení munice ale vyšetřovatelé považují za málo pravděpodobné. Šetření dosud zcela nevyloučilo také technickou závadu na lesním traktoru, používaném ke svozu dřeva po těžbě, nebo technickou závadu na některém z několika aut, která projížděla po lesní cestě u dolní paseky, kde bylo nalezeno ohnisko požáru.

Za velmi málo pravděpodobné vyšetřovatelé považují úmyslné zapálení.


ČTĚTE SERIÁL: Požár lesa v Bzenci


Požár, který se z hořící trávy na pasece rozšířil na okolní porost, zasáhl celkem 160 hektarů lesa. Oheň zničil mladý les i borovicový porost ve stáří 100 – 129 let, kromě jehličnanů zasáhl také menší plochu listnatého porostu akátů a dubů. Celková škoda byla upřesněna na 27,7 milionů korun. Z toho největší část – 27,3 milionu korun – připadá na porost ve vlastnictví Lesů ČR, lesní porost v hodnotě 370 tisíc korun požár zničil na pozemcích Vojenského opravárenského podniku.

Shořelo i vytěžené dřevo a firma zajišťující jeho těžbu zaznamenala škodu v hodnotě 32 tisíc korun.

Požár bezprostředně ohrozil dva lesní revíry o celkové rozloze tří tisíc hektarů. Při extrémních podmínkách šíření mohl zasáhnout i sousední, třetí lesní revír a rozhořet se na celkové ploše až 4500 hektarů. Hodnota lesa uchráněného zásahem hasičů tak byla stanovena na 400 – 800 milionů korun.

Požár lesa v prostoru tzv. Moravské Sahary u Bzence-Přívozu byl zpozorován a hasičům ohlášen 24. května v 15.59 hodin. Původně ohlášený požár paseky na ploše 50 krát 50 metrů se rozšířil na sousední les.

V písčitém, velmi suchém terénu a především kvůli silnému a neustále se točícímu větru se plocha požáru extrémně rychle zvětšovala. V 16.22 hodin byla plocha požáru travnatého a lesního porostu 500 čtverečních metrů, v 16.36 hodin již hořelo na ploše 0,5 čtverečního kilometru. Za další dvě hodiny se fronta požáru posunula o další 2 – 3 kilometry. Oheň prohoříval ke kořenům a do korun stromů.

Vzhledem k velkému rozsahu a rychlosti šíření požáru byl k jeho likvidaci během několika desítek minut vyhlášen druhý a třetí stupeň poplachu a vzápětí i nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu.

Hasiči k boji s ohněm nasadili desítky vodních proudů, ženijní nářadí i vzdušné síly – do Bzence postupně odletěly tři policejní vrtulníky s hasícími vaky, a také tři hasící letadla. Na pomoc jihomoravským hasičům vyrazily odřady jejich kolegů z dalších krajů. Přes obrovské nasazení hasičů – na požářišti jich plameny hasilo až 250 – se požár podařilo dostat pod kontrolu teprve v pátek 25. května ve 20.45 hodin.

Likvidace největšího lesního požáru za posledních 15 let a dosud největšího požáru v Jihomoravském kraji pokračovala další čtyři a půl dne. Šest dnů pak hasiči požářiště střežili a během požárního dozoru ještě zlikvidovali 17 skrytých ohnisek hoření. Při zásahu v Bzenci-Přívozu se vystřídalo přes 200 požárních jednotek z ČR i sousedního Trnavského kraje.

S požárem bojovalo na 1500 hasičů, v lesích Moravské Sahary byly kromě vrtulníků a letadel nasazeny i dva hasící tanky, jeden obrněný automobil a další těžká technika.

Sdílet
Seriál: 2012: Požár lesa u obce Bzenec