Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V centru Prahy došlo k výbuchu, který narušil statiku domu. Zraněno bylo 35 osob, hasiči přes 200 osob evakuovali

V centru Prahy došlo dopoledne 29. 4. 2013 k výbuchu plynu v činžovním domě. Jedná se o dům v ulici Divadelní. Na místě bylo několik desítek zraněných. U případu zasahovaly všechny složky IZS. Hasiči odklízejí trosky, kde mohou být mrtví lidé.

AKTUALIZOVÁNO 18:30
V Divadelní ulici pracuje sací bagr. Na místě stále zůstavají kynologové-záchranáři (3× Městská Policie Praha, 1× GŘ HZS a 1× Záchranná brigáda kynologů Jihomoravského kraje ČR).

AKTUALIZOVÁNO 17:20
Místo nyní prohledávají psovodi, exploze ovlivnila také chod Národního divadla, ve kterém dnes nebude odehráno plánované představení.

AKTUALIZOVÁNO 17:20
Tramvajový provoz byl obnoven, jen je dočasně zrušena zastávka Národní divadlo. Pro automobily je okolí uzavřeno i nadále. Na místě jsou stále záchranné složky.

Hlášení o výbuchu v Praze 1 převzala dispečerka zdravotnického operačního střediska v 9.56 hodin, první posádka dorazila do Divadelní ulice za rekordních šest minut. Na místě zasahovalo 10 posádek rychlé zdravotnické pomoci, 3 lékařské týmy, inspektor provozu, vůz Atego, elektromobil smart. Záchranáři na místě ošetřili a převezli do pražských nemocnic 35 zraněných. Mezi předanými pacienty byl 64letý kolemjdoucí chodec zraněn těžce, 44letá žena utrpěla středně těžké poranění, ostatní zranění byla lehkého charakteru. Kromě českých občanů je mezi lehce zraněnými 6 cizinců, identifikace těchto pacientů je v kompetenci Policie ČR.

Standardní přednemocniční neodkladná péče byla během tohoto zásahu na území metropole zajištěna v potřebném rozsahu. Za pomoci převozových soukromých subjektů bylo předáno do následné péče zdravotnických zařízení z různých částí Prahy 19 pacientů s lehkými zdravotními potížemi a posádky pražské záchranné služby byly přivolány k 18 událostem. Jednalo se o případy stenokardie, dušnosti, nevolností, kolapsové stavy. Žádný pacient nebyl v ohrožení života, uvedla na svém webu pražská záchranka.

AKTUALIZOVÁNO 15:45
Okolí místa výbuchu bylo opětovně uzavřeno z důvodu naměřené vysoké koncentrace plynu. Exploze plynu měla daleko větší razanci než ta, která v roce 2006 zničila jednu z restaurací na smíchovském Arbesově náměstí.

AKTUALIZOVÁNO 14:35
Krátce před půl třetí byla část uzavřených ulic již zprůjezdněna pro MHD. Hasiči stále zůstávají na místě a pomáhají zabezpečit poničený dům, jak nařídil statik.

AKTUALIZOVÁNO 13:10
Možná je na místě několik mrtvých osob, zavalených v sutinách domu. České televizi to řekl ředitel pražské záchranky MUDr. Zdeněk Schwarz. Uvedl také, že celkem bylo zraněno 35 osob a jedna žena se zranila vážněji.


Přečtěte si co je Urban Search And Rescue – USAR tým


AKTUALIZOVÁNO 12:45
Trauma plán byl zrušen. Nemocnice začaly běžně přijímat pacienty.

AKTUALIZOVÁNO 12:45
V domě jsou zatím stále psovodi městské policie a zkoušejí hledat, zda není někdo v sutinách. Zatím nikdo nebyl nalezen a zprávy o zavalených osobách tak pravděpodobně budou liché. Na místě v současné době pracují 3 policejní psychologové.


Mohlo by vás zajímat: Bojový řád 16/N – Nebezpečí výbuchu


AKTUALIZOVÁNO 12:40
Policie ČR si vyžádala vozy odtahové služby k odtažení aut, která parkují v Divadelní ulici a na nábřeží. Na místě zůstává pouze jedna sanitka a lékař z preventivních důvodů. Stále je malé podezření, že pod sutinami je nějaká osoba.

AKTUALIZOVÁNO 12:30
Vyšetřovatelé hasičů a policistů stále zjišťují příčiny výbuchu. Šetření bude probíhat až do zítřejšího dne.

AKTUALIZOVÁNO 12:10
Stále probíhá odklízení trosek. Stěna domu, kde došlo k výbuchu, musí být provizorně zajištěna. Praha zřídila krizovou linku 800 100 991

AKTUALIZOVÁNO 12:00
Lešení na Národním divadle nevydrželo tlakovou vlnu a bude se muset odstranit. V přízemí domu, kde došlo k výbuchu, je vidět kráter.

AKTUALIZOVÁNO 11:47
Statik právě začal s kontrolou okolních budov. Podařilo se zastavit únik plynu. Odplynování potrubí bude trvat asi hodinu.

AKTUALIZOVÁNO 11:45
Policisté vytlačili přihlížející davy turistů na most legií. Stále se snaží vyklidit oblast i za pomoci „těžkooděnců“.

AKTUALIZOVÁNO 11:35
Podle našich informací bylo celkem evakuováno 220 osob.

AKTUALIZOVÁNO 11:34
Hasiči prověřují i možný únik plynu pod historickou budovou Národního divadla.

AKTUALIZOVÁNO 11:32
V rozsáhlé oblasti kolem místa výbuchu byl odpojen elektrický proud. Dopravní podnik vypnul elektřinu v trolejích.

AKTUALIZOVÁNO 11:30
Dle trauma plánu vyhlásila krizový stav FN Motol a Vojenská nemocnice. Motol přijal 8 osob, Vojenská nemocnice 6, dalších 12 lidi se ošetřuje v autobusu na místě události. ZZS bude vozit lehčí zranění do jiných nemocnic. Motol a Střešovice jsou vyčleněni na těžší zranění.

AKTUALIZOVÁNO 11:25
ZZS ohlásila zranění 35 osob, z toho 1 vážněji. V místě je stále cítit plyn. Hasiči s plynaři hledají místo úniku. Stále probíhá prohledávání trosek domu.

AKTUALIZOVÁNO 11:07
Vyšetřovatelé pražských hasičů spolu s policejními kolegy prověřují příčinu výbuchu. Nejpravděpodobnější verzí je podle policejního mluvčí výbuch plynu.

AKTUALIZOVÁNO 11:05
Policejní mluvčí upřesnil, že k výbuchu došlo v domu na rohu ulic Divadelní a Krocínova. Rozbitá okna jsou až v Bartolomějské ulici. Všechny okolní ulice jsou uzavřeny a evakuovány. Je uzavřena i Národní třída. Neprůjezdná je oblast od Mánesa až po Karlův most. Statik bude postupně kontrolovat okolní budovy. Plyn už by měl být uzavřen, hasiči stále provádějí detekci úniku.

AKTUALIZOVÁNO 11:00
Na místě jsou pyrotechnici a plynaři. Specialisté se snaží odpojit plyn a elektřinu v celé oblasti. Stále je podezření, že v sutinách jsou zavalení lidé. Hasiči místo zříceného domu stále prohledávají. Pomáhá i Báňská záchranná služba. Na místě je pražský primátor Svoboda.

AKTUALIZOVÁNO 10:55
Tramvaje zatím mohou velmi opatrně projíždět. Nad místem výbuchu létá policejní vrtulník. Policie uzavírá celou oblast. Stále údajně uniká plyn. Podle předběžných informací došlo k výbuchu plynu. ZZS má na místě Atego.

AKTUALIZOVÁNO 10:45
Hasiči se obávají, že v okolí stále uniká plyn. Dochází postupně k další evakuaci okolních domů, je odkláněna doprava z nábřeží kolem Národního divadla.

AKTUALIZOVÁNO 10:32
Zatím 12 lidí bylo zraněno a ZZS je ošetřuje na místě, jedna osoba byla následně převezena do nemocnice. Na místě jsou hasiči z centrální a holešovické stanice. Hasiči vyhledávají další osoby a probíhá evakuace. Nábřeží kolem Národního divadla je uzavřené.

AKTUALIZOVÁNO 10:20
Podle ZZS došlo k zasypání několika lidí. Hasiči zahájili odklízení trosek a vyhledávání osob. Mimo sanitek na místo míří také malý Golem – záchranářský speciál Atego.

Podle informací PČR se jedná o budovu letového provozu. Místo výbuchu až po Národní divadlo je špatně průjezdné.

Sdílet