Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pardubičtí hasiči trénovali s Cobrou

V těchto dnech se na požární stanici v Pardubicích uskutečnil výcvik s novým vysokotlakým řezacím a hasícím zařízením na automobilovém podvozku MB Atego.

„Výcviku se účastnily všechny tři směny pardubických hasičů. Zaškolení hasičů s tímto zařízením prováděl zástupce firmy Cobra ze Švédska, ale také hasiči z Moravskoslezského kraje a hl. města Prahy, kteří s tímto zařízením mají již praktické zkušenosti,“ uvedl mjr. Ing. Jakub Klucho, velitel stanice v Pardubicích.

Pardubičtí hasiči si vyzkoušeli způsoby řezání, řezací nástavce, taktiku zásahu a získali tak cenné rady od svých kolegů z jiných krajů.

Zařízení Cobra je schopné pomocí vysokotlakého proudu vody s abrazivem proříznout jakoukoliv konstrukci. „Pro toto zařízení není problém proříznout betonovou skruž, silnostěnný plech nebo dřevěnou desku. Zařízení lze využít při hašení požárů bytů, kde proud vody prořízne do místnosti otvor o poloměru cca 2 mm a tímto otvorem se do místnosti vpraví voda roztříštěná na miniaturní kapičky, které s minimální spotřebou vody požár uhasí,“ upřesňuje mjr. Ing. Jakub Klucho.

Další využití je při nehodách cisteren, kdy mohou hasiči Cobry využít k proříznutí otvoru do cisterny potřebného k jejímu přečerpání. Další využití je v chemickém průmyslu, obchodních centrech, bytové výstavbě atd. Při řezání tímto zařízením nehrozí možnost iniciace výbušných plynů a par, takže je možné Cobru využít i v hořlavém prostředí.


por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-kuw-
Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.