Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drážní hasiči SŽDC jsou třetími nejlepšími na světě a v prestižním mezinárodním závodě záchranářů GrimpDay 2015 ukázali, že patří do světové špičky

Dvoudenní klání třicítky nejlepších týmů světa hostil i letos belgický Namur. Češi nestačili pouze na vítězné specialisty z Francie a druhé záchranáře z Bruselu.

200 nejlepších záchranářů světa, 32 přihlášených týmů z dvou desítek zemí, dva soutěžní dny, 10 velmi náročných a do poslední chvíle tajných úkolů. Tak nějak by šel ve zkratce popsat mezinárodní závod v záchranných lezeckých technikách Grimpday 2015. V kulisách belgického městečka Namur se odehrál již šestý ročník tohoto neoficiálního mistrovství světa.

Více informací o závodě najdete na webu pořadatele www.grimpday.com

Drážní hasiči jsou první a zatím jediný český tým, který se tohoto vyhlášeného závodu zúčastnil. Při své loňské premiéře obsadil 29. místo. Letos se vyšvihl až na medailová umístění.

„Tento závod není jen o tom, kdo skončí na prvních místech. Už dokončení všech soutěžních disciplín je totiž bráno jako úspěch. Závodí tu ti nejlepší záchranáři světa. Je to pro všechny unikátní příležitost pro výměnu zkušeností. V praxi tu vidíte různé techniky a postupy, které záchranáři používají jinde po světě a právě to je pro nás tím nejcennějším. Možnost porovnat a případně upravit naše postupy a metodiky tak, aby byly co nejefektivnější a odpovídaly světovým trendům. Právě tyto zdánlivé detaily jsou totiž tím, co při ostrém zásahu rozhoduje o tom, jak úspěšná bude záchrana zraněného,“

řekl k účasti velitel hasičského týmu SŽDC Václav Formánek.

Mgr. Jakub Ptačinský
Správa železniční dopravní cesty
Sdílet
Seriál: Grimpday - lezecká soutěž