Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezecká družstva HZS SŽDC prošla dvoudenním výcvikem, ve štolách hasiči hledali zraněné osoby

Ve dnech 31. 10. a 1. 11. 2018 proběhl lezecký výcvik družstev Hasičské záchranné služby SŽDC jednotek Praha, Nymburk, Plzeň, Ústí nad Labem a Chomutov. Cílem cvičení bylo prověření lezeckých družstev, jejich připravenost a procvičování techniky při záchranných akcích v nepřístupných a náročných terénech.

První den si hasiči jako místo výcviku vybrali podzemí kutnohorských dolů. Scénář byl – vyhledání, ošetření a postupné vyproštění tří zraněných osob z podzemí a následné předání ZZS.

V první fázi sestoupili prvolezci do podzemí, zahájili průzkum a vyhledávání zraněných osob. V labyrintu štol nalezli 3 zraněné osoby.

Druhá fáze započala sestupem evakuační skupiny a vytvoření kladkostrojů pro následnou evakuaci zraněných. Zranění byli předáni ZZS.

Po celou dobu výcviku byli přítomni instruktoři HZS SŽDC a Singing Rocku /IRATA 2/, kteří na konci provedli vyhodnocení celého cvičení.


Druhý den se lezci přesunuli do sportovního areálu v Nymburku, kde měli za úkol záchranu stromolezce a zavěšeného parašutisty. Součástí cvičení byla ukázka arboristické činnosti zástupcem firmy Worksafety.

Vyhodnocení výcviku se ujali opět instruktoři HZS SŽDC a externí instruktor arborista. Velkým plusem takového výcviku je kvalita a odbornost instruktorů HZS SŽDC, kteří lezcům předávají cenné zkušenosti, které nabyli v mezinárodních lezeckých soutěžích Grimpday.

Mgr. Eva Gregorová
tisková mluvčí
HZS SŽDC
Sdílet
Seriál: Grimpday - lezecká soutěž