Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezecké družstvo HZS SŽDC na soutěži Grimpday 2019 v Belgii absolvovalo sedm lezeckých úkolů

Celkem 30 lezeckých týmů z celého světa vyrazilo na začátku června roku 2019 do Belgie, do města Namur, kde probíhá tradiční soutěž Grimpday. Z České republiky se tam za podpory firmy Singing Rock vydali hasiči Hasičské záchranné služby Správy železniční dopravní cesty.

6. června 2019 (foto 1 – 27)

První den byl pouze zahřívací. Po registraci a kontrole veškerého materiálu hasiči vyrazili do centra Namuru, kde na ně čekala trať podobná závodům typu Spartan či Gladiator.

Hasiči museli vyšplhat po žebříku, slanit ze skály, nebo se třeba proplazit temnými chodbami. To vše co nejrychleji.

Kromě samotných soutěžních úloh jde také o získání nových zkušeností a okoukání nových postupů. Jedním z hlavních rozdílů mezi standardním lezením v České republice a jinde je například nutnost při soutěži využívat bezpečnější dvoulanovou techniku.

Přečtěte siDrážní hasiči-lezci se připravují na Grimpday 2019, soutěž proběhne v červnu v Belgii

7. června 2019 (foto 28 – 72)

Druhý soutěžní den zavedl lezecká družstva do pevnosti Citadelle de Dinant, která byla nedaleko Namuru vybudována v roce 1815 a je hojně navštěvovanou turistickou atrakcí.

Hasiči se ale nepřijeli kochat, přímo na zdech pevnosti byla připravena tři soutěžní stanoviště.

Přečtěte siLezci z Hasičské záchranné služby SŽDC závodili v záchranných lezeckých technikách na Grimpday 2014

Na prvním, druhém i třetím bylo úkolem lezců transportovat zraněnou osobu z místa, které bylo níže, než startovní pozice lezců. Na prvním a druhém stanovišti hasiči museli nosítka dostat skrze připravené „tunely“, na třetím pak čekalo překvapení v podobě druhé zraněné osoby.

O pár kilometrů dál se nad údolím tyčí silniční most a posledním – čtvrtým – úkolem soutěžících hasičů-lezců nebylo nic jiného, než sedmdesát výškových metrů vyšplhat po laně nahoru a nakonec vytáhnout i zraněnou osobu.

8. června 2019 (foto 73 – 108)

Poslední soutěžní den byl aprílový. Chvíli pršelo, chvíli foukalo, chvíli svítilo sluníčko. Tedy, abychom byli přesní, sluníčko svítilo pouze v okamžiky, kdy český tým čekal na startu. Po spuštění stopek se počasí pravidelně začalo kazit.

To ale nemohla být pro hasiče překážka.

Na prvním sobotním stanovišti, které bylo v areálu místní školy, měli lezci za úkol transportovat zraněnou osobu z balkonu na jedné straně budovy nejprve na střechu a poté ji spustit na stranu druhou. To vše v situaci, kdy kotevní body byly pouze na zemi a ne na střeše.

Za druhým úkolem se celé družstvo přepravilo k řece Meuse, k vodní elektrárně Luminus Grands-Malades. Tady bylo cílem dostat zraněnou osobu z paty mostního pilíře do budovy elektrárny. Přístup byl pouze malým otvorem v podlaze vedle „parostroje“ v objektu.

Poslední úkol byl nejnáročnější. Hasiči se měli dostat k nehodě se zraněnou osobu na druhé straně „břehu“ a transportovat tam i doktora. Zatímco ostatní týmy transportovaly za sluníčka mladé hubené doktorky, na český tým nečekaně „zbyl“ o desítky kilogramů těžší doktor. A ještě k tomu začalo po startu silně foukat…

9. června 2019

Na posledním úkolu bohužel hasiči nesplnili náročné požadavky rozhodčích a disciplínu nedokončili. Ve finálové tabulce se tak z čela posunuli až na konečné 17. místo z celkem 30 zúčastněných tý­mů.

Sdílet
Seriál: Grimpday - lezecká soutěž