Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skleněné helmy pro nejlepší profesionální hasiče byly rozdány, anketa Hasič roku 2015 má své vítěze

Ve středu 13. dubna 2016 proběhl již sedmý ročník slavnostního předávání cen nejlepším hasičům České republiky. V sedmi kategoriích si nejlepší profesionální hasiči, občanští zaměstnanci sboru i hasičtí veteráni odvezli skleněné přilby jako ocenění jejich práce.

Anketa Hasič roku je vyhlašována ministrem vnitra od roku 2009 a klade si za cíl ocenit nejlepší profesionální hasiče, jejich velitele, náročné zásahy, pracovní kolektivy, nově vzniklé projekty a občanské zaměstnance za uplynulý kalendářní rok.

Do galerie osobností je každý rok možné uvést osobnost, která zvláště významným způsobem přispěla k rozvoji Hasičského záchranného sboru České republiky.

Do sedmého ročníku ankety bylo zasláno celkem šedesát nominací, z nichž sedmnáctičlenná skupina hodnotitelů vybrala devatenáct vítězů. Slavnostního vyhlašování vítězů se účastnilo téměř dvě stě příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, včetně ředitelů jednotlivých hasičských záchranných sborů krajů a zástupců ministerstva vnitra.

Součástí ceremoniálu bylo i vyhlášení ankety Sportovec roku Hasičského záchranného sboru ČR. Právě sportovce a jejich obrovské úspěchy na mezinárodních soutěžích, např. v disciplínách TFA, vyzdvihl mimo jiné ve svém projevu i generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba.

Ocenění v kategorii „Hasič roku 2015“

1. místo – por. Bc. Irena Piteráková
HZS Olomouckého kraje

Irena Piteráková se v roce 2015 cestou do práce stala svědkem vážné dopravní nehody a bez zaváhání se snažila pomoci všem zraněným. Poté, co vyprostila bezvládnou ženu z hořícího auta, tak se celé vozidlo ocitlo v plamenech. Paní Piteráková s nasazením vlastního života zachránila jiný lidský život.

Bc. Irena Piteráková pracuje jako operační důstojník na Krajském operačním a informačním středisku HZS Olomouckého kraje. Dne 4. července 2015 cestovala do služby na začátek své noční směny a na devátém kilometru komunikace R 48 uviděla za horizontem rychle stoupající černý oblak dýmu.

Jako jeden z prvních řidičů přijela na místo dopravní nehody, kde uprostřed komunikace stálo havarované osobní vozidlo Škoda Felicia a hořelo v zadní části plamenem. Druhé havarované vozidlo Škoda Fabia stálo za krajnicí v příkopu a u něho se nacházela žena s dítětem v náručí a řidič s poraněnou nohou.

Z hořícího automobilu vystoupil muž s poraněnou rukou, ve vozidle však ještě ležela bezvládně, napříč vnitřního prostoru hořícího vozidla, žena, jejíž nohy ležely na sedadle spolujezdce a tělo za sedadlem řidiče. Muž byl v šoku, mluvil zmateně, opakoval stejné věty.

Snažil se vytáhnout ženu z auta zadními dveřmi, které však nešly otevřít. Nebyl schopen sám ženu vyprostit, práci mu ztěžovala poraněná paže. Zadní část vozidla se ocitla v plamenech. Bc. Irena Piteráková se snažila s mužem z vozidla Škoda Fabia vyprostit bezvládnou ženu předními dveřmi, což šlo jen velmi pomalu a navíc také začal hořet i vnitřní prostor vozu.

Řidič havarované Škody Fabia přiběhl s přenosným hasicím přístrojem, kterým částečně požár uhasil, zadní část vozidla ale stále ještě hořela. Žena nekomunikovala, měla potíže s dýcháním. Bc. Irena Piteráková volala na pomoc další řidiče.

U nehody zastavil motocyklista, který společně s Bc. Irenou Piterákovou a řidičem Škoda Fabia vyprostil zraněnou ženu z vozidla. Ženu přenesli a položili na chráněné místo na dno příkopu u komunikace do bezpečné vzdálenosti od hořícího vozidla hrozícího výbuchem.

Během několika málo minut po vytažení ženy bylo celé vozidlo v plamenech a vlivem požáru mu začaly explodovat pneumatiky. Na pomoc přiběhla také lékařka z projíždějícího vozidla. Přinesla termofolii a ženu společně zakryli. V průběhu několika dalších minut přijely první jednotky PO.

Po celou dobu vytažení ženy z vozidla byla Bc. Irena Piteráková prostřednictvím mobilního telefonu v kontaktu s operátorkou zdravotnické záchranné služby. Zraněná žena měla podle lékařky popáleniny asi na 50 % těla, vrtulník letecké záchranné služby ji transportoval na Popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě.

2. místo – pprap. Antonín Kasík
HZS hl. m. Prahy

Antonín Kasík při zásahu v hořícím bytě vyvedl jeho majitelku tak, že jí nasadil dýchací masku a přikryl ji vlastním zásahovým kabátem, aby zamezil jejímu dalšímu poranění. Podpraporčík Kasík svým včasným zásahem přispěl k záchraně lidského života bez ohledu na svá budoucí popálení.

3. místo – nstržm. Bedřich Bačovský
HZS Jihomoravského kra­je

Bedřich Bačovský svým profesionálním jednáním zachránil život ženě, která hrozila skokem z desátého patra panelového domu. Nadstrážmistr Bačovský k ní slanil ze střechy, vedl krizovou komunikaci a po náhlém zhoršení situace rychle zareagoval a zatlačil ženu zpět do okna a dále do bytu i za cenu ohrožení vlastního života.

Ocenění v kategorii „Zásah roku 2015“

1. místo – Dopravní nehoda osobního vlaku Pendolino a nákladního automobilu s následným požárem ve Studénce
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Z vlaku Pendolino bylo po dopravní nehodě vyproštěno 15 osob, přičemž 3 osoby musely být složitě vyprošťovány pomocí hydraulických zařízení. Dále jednotky provedly evakuaci 107 nezraněných cestujících. U zásahu byla použita termo kamera i štěrbinová kamera, byl proveden průzkum vlaku, kontrolovány prostory stanice, kolejiště a prostory pod vlakem.

Přečtěte si2015: Ve Studénce se střetlo Pendolino s nákladním automobilem, dvě osoby na místě zemřely

2. místo – Rozsáhlý požár ethylenové jednotky v areálu podniku Unipetrol RPA ve dnech 13. – 18. srpna 2015
HZS Ústeckého kraje

Na likvidaci mimořádné události ve zvláštním stupni požárního poplachu se podílelo 57 profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů. Díky osobnímu nasazení velitelů zásahu se podařilo eliminovat následky požáru s ohledem na zvláštní typ chemického provozu.

Přečtěte siHasiči likvidovali požár v areálu podniku Unipetrol v Litvínově, události předcházely exploze

3. místo – Požár obilí a lesního porostu u obce Chrášťany v okrese Rakovník
HZS Středočeského kra­je

Požár strniště, obilí a přilehlých lesů zasáhl přes 30 ha plochy. Letecká služba provedla během zásahu celkem 78 shozů vody pomocí speciálního vaku. Jednotkami hasičů bylo nasazeno více než 45 útočných proudů. Příčinou požáru byla iniciace slámy mechanickou jiskrou, která vznikla po vniknutí kamene do drtiče slámy.

Ocenění v kategorii „Kolektiv roku 2015“

1. místo – Trauma tým ČR
HZS hl. m. Prahy

Český trauma tým působil ve městě Melamchi v Nepálu od 1. května do 29. května 2015. Jednalo se o koordinovanou spolupráci zdravotníků z Fakultní nemocnice Brno a příslušníků HZS hlavního města Prahy, kteří společně poskytli zdravotnickou péči 1 131 zraněným po zemětřesení.

Přečtěte siTrauma tým se vrátil z Nepálu, jeho členové ošetřili více než tisícovku lidí

2. místo – Kolektiv lektorů flashover kontejneru Hamry
HZS Olomouckého kraje

Kolektiv lektorů ohňového trenažeru Hamry se výrazně podílel na přípravě Koncepce výstavby a používání trenažeru na pevná paliva simulující reálné podmínky požáru. Tento kolektiv spolupracoval s jednotlivými HZS krajů v České republice i na Slovensku při výstavbě vlastních zařízení a při výcviku lektorů.

Za 10 let se ve flashover kontejneru Hamry uskutečnilo 234 výcviků a proškoleno bylo 3 165 hasičů.

Přečtěte siFlashover kontejner v Prostějově

3. místo – Úsek záchranné činnosti Záchranného útvaru HZS ČR za převozy humanitárního materiálu do zahraničí
Záchranný útvar HZS ČR

V roce 2015 Česká republika vyslala do zahraničí celkem 7 humanitárních misí s materiální pomocí do zemí postižených některou z mimořádných událostí. Přepravu humanitární pomoci na Ukrajinu, do Maďarska, Chorvatska, Slovinska a Makedonie zajišťovali příslušníci ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR, kteří během minulého roku s těžkou technikou najeli více než 73 000 km.

Přečtěte siNárodní základna humanitární pomoci v areálu HZS ČR ve Zbirohu slaví 5 let

Ocenění v kategorii „Projekt roku 2015“

1. místo – Svět záchranářů – centrum zdraví a bezpečí
HZS Karlovarského kraje, HZS Plzeňského kraje a HZS Středočeského kraje, MV-GŘ HZS ČR

Projekt Svět záchranářů je vzdělávací centrum založené na zážitkové pedagogice, které nemá ve střední Evropě obdobu. Díky tomuto projektu je možné kvalitně zajistit praktické vzdělávání nejen dětí ale i dospělých a dalších cílových skupin v oblasti běžných rizik, mimořádných událostí, záchrany života a poskytování pomoci.

2. místo – Moderní zpracování požárně technických charakteristik a dalších informací pro vyšetřování požárů
MV-GŘ HZS ČR, HZS Jihomoravského kra­je

Mobilní aplikace, webová databáze a publikace „Požárně technické charakteristiky a technických informací pro potřeby vyšetřování příčin požárů“ obsahuje vedle teoretických textů i praktické technické informace o látkách, materiálech a různých zákonitostech užitečných pro vyšetřovatele příčin požárů.

3. místo – BOSPi – společně k bezpečí – projekt zaměřený na bezpečnost osob se specifickými potřebami
HZS Olomouckého kraje

V rámci projektu BOSPi byla vydána publikace pro nevidomé v Braillově písmu, která obsahuje informace z oblasti prevence mimořádných událostí i z oblasti praktických řešení událostí postižených nevidomých. V roce 2015 byl projekt rozšířen o propagaci, nákup a montáž autonomních hlásičů požárů a detektorů plynu.

Přečtěte siV rámci projektu BOSPi - Bezpečnost Osob se Specifickými PotřebamI - montovali olomoučtí hasiči požární hlásiče

Ocenění v kategorii „Velitel roku 2015“

1. místo – mjr. Bc. Pavel Marschal
HZS Královéhradec­kého kraje

Oceněný dlouhodobě prokazuje výborné velitelské schopnosti, které uplatňuje v řízení a vedení dvou stanic HZS Královéhradeckého kraje, ale i v operačním řízení jako řídící důstojník. Zároveň je dlouholetým rozhodčím soutěží v požárním sportu na mezinárodní úrovni.

2. místo – npor. Bc. Petr Ježek
HZS Plzeňského kraje

Oceněný se v roce 2015 významným způsobem podílel na organizaci součinnostního výcviku složek IZS s názvem Požár hradu Kašperk, na proškolování nově vzniklé jednotky sboru dobrovolných hasičů NP Šumava a též se iniciativně zhostil vyřizování organizačních záležitostí spojených s tragickým úmrtím příslušníka PS Sušice nstržm. Michala Svatoše v Albánii.

3. místo – mjr. Bc. Tomáš Richter, MSc.
HZS Jihomoravského kra­je

Oceněný v roce 2015 zorganizoval a připravil speciální praktickou odbornou přípravu na téma chování tlakových lahví při požáru a možnosti eliminace jejich výbuchu – prostřelením. Tento experiment a spolupráce s PČR byly zásadním přínosem při řešení požáru tlakových lahví na území celé České republiky.

Ocenění v kategorii „Občanský zaměstnanec roku 2015“

1. místo – Ing. Tomáš Čapoun, CSc.
Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč

Ing. Čapoun v rámci HZS ČR metodicky řídí chemické laboratoře krajů, podílí se na rozvoji chemické služby a je realizátorem monitorovacího vozidla SIFIS. Oceněný je autorem 7 odborných knih, 4 patentů, 2 učebnic a dalších desítek přednášek, příspěvků, příruček a výukových pomůcek.

2. místo – Ing. Peter Kovács
SOŠ požární ochrany a VOŠ požární ochrany

Ing. Peter Kovács je uznávaným odborníkem a pedagogem dlouhodobě působícím v oblasti vzdělávání a odborné přípravy u HZS ČR. Za jeho působení došlo k výraznému rozšíření praktické výuky a její větší provázaností s praxí. Ing. Kovács se podílí na publikační činnosti školy, působí jako vedoucí a oponent absolventských prací a je redaktorem vzdělávacího portálu www.hasici-vzdelavani.cz.

3. místo – JUDr. Jindřich Škoda
MV-GŘ HZS ČR

JUDr. Škoda se podílel na zpracování a prosazování legislativního návrhu zákona o HZS ČR (publikovaný jako zákon č. 320/2015 Sb.), který má zásadní vliv na činnost celého Hasičského záchranného sboru. Dále pracoval na tvorbě prováděcí právní úpravy výstrojní vyhlášky (vyhláška č. 407/2015 Sb.) a podílel se na tvorbě dalších právních předpisů a interních aktů řízení sboru i Ministerstva vnitra.

Kategorie „Galerie osobností HZS ČR“

JUDr. Zoltán Szaszo
MV-GŘ HZS ČR

JUDr. Zoltán Szaszo začínal v roce 1955 jako řadový hasič a postupně se vypracoval až na náčelníka Okresní inspekce požární ochrany v Karlových Varech. Od roku 1976 byl převeden na Ministerstvo vnitra, kde se podílel na tvorbě právních předpisů.

V letech 2000 – 2007 působil ve funkci ředitele kanceláře generálního ředitele HZS ČR. Po ukončení služebního poměru své úsilí zaměřil na zmapování historie požární ochrany v Českých zemích.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet