Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Testovali jsme zařízení PRO/pak, slouží jako ideální prostředek pro hašení lesních požárů, aut, bytů a pneumatik

Přenosné zařízení na výrobu pěny PRO/pak slouží jako ideální prostředek pro hašení lesních požárů, aut, bytů a pneumatik. Jedná se o přenosný přiměšovač a zásobník na pěnidlo v jednom.

Díky své nízké hmotnosti je oblíbeným prostředkem při zásazích v lesnatém a kopcovitém terénu. Zařízení pracuje s provozním tlakem 3 až 40 barů a zásobou pěnidla 10 litrů. Tvorba pěny je možná po dobu 7 minut při koncentraci pěnidla 3 % a až 210 minut při koncentraci pěnidla 0,1 % na jedno naplnění.

Přečtěte siSpolečnost EuroFire představila zcela nové proudnice, vyzkoušeli jsme je na vlastní kůži

Nastavení koncentrace pěnidla lze provést od 0,1 % do 1 % pro požáry třídy A a od 1 % přes 3 % do 6 % pro požáry třídy B. Dávkování pěnidla je uvedeno na uzávěru nádoby tak, aby bylo jasně viditelné. Rukojeť PRO/paku zároveň slouží jako ovládací ventil.

Třída požáru A

Požáry pevných látek organického původu, jejichž hoření je doprovázeno žhnutím, jako např. dřevo, papír, sláma, uhlí, guma, textil, plasty apod.

Třída požáru B

Požáry kapalin nebo látek přecházejících do kapalného stavu, jako např. benzín, olej, barvy, alkohol, vosk apod.

Přečtěte siMonitory s oscilací a bezpečnostní pojistkou představila firma EuroFire, vyzkoušeli je hasiči ve Zbirohu

PRO/pak je hojně používaný v Portugalsku a Španělsku při lesních požárech, kdy výrazně zkracuje dobu zásahu a hasič i díky nízké hmotnosti zařízení požár tzv. „předbíhá“ a efektivně likviduje.

V USA je naopak hasiči Pro/pak využívaný i při požárech vozidel a bytů. V základní sestavě je standardně dodávána hubice na plný proud, hubice pro tvorbu těžké pěny a hubice pro tvorbu střední pěny. Celé zařízení je natolik kompaktní, že jej bez problému může obsluhovat pouze jeden hasič.

Sdílet