Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči trénovali v Brně manipulaci se závěsnou sítí na koně a velká zvířata

Jedenáct ostravských profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) trénovalo v pondělí 17. 10. 2016 ve Školním a výcvikovém zařízení (ŠVZ) HZS ČR – středisko Brno manipulaci s jejich novou závěsnou sítí Equivet na záchranu koní, skotu a dalších velkých zvířat ze studní, výkopů či bahna. Peníze na síť poskytlo hasičům Statutární město Ostrava.

Neobvyklý teoretický a hlavně praktický výcvik pro příslušníky HZS MSK, který vedli členové veterinární záchranné služby Brno, zprostředkovala MVDr. Lýdie Čačková z občanského sdružení EDUvet.cz.

Přečtěte siHasiči z Liberce mají jako první v ČR záchrannou síť pro koně, použít lze i pro jiná zvířata

Brněnská veterinární záchranná služba přivezla na výcvik novou maketu dospělého koně (hmotnost 200 kg), která měla ohebné klouby a dokonce i vyměnitelné uši, aby se upřesnila nálada koně během simulované záchrany. Nedávný nákup ve Velké Británii přišel zhruba na 300 tisíc korun. Díky pohyblivým končetinám šlo simulovat pád koně do výkopu i úzké studny.

Ostravští hasiči probrali v dopolední teoretické části nejrůznější způsoby záchrany koní a skotu, včetně instruktážních videí z celého světa. Přednášející se zaměřili na nejčastější chyby, kterých se horliví hasiči a další záchranáři dopouštějí a při kterých může dojít ke zranění hasiče nebo zachraňovaného zvířete.

Přečtěte siJihomoravští hasiči obdrželi jako druzí v republice speciální síť pro záchranu koní

V praktické části v areálu brněnské ŠVZ si ostravští hasiči natrénovali správné použití jejich nové záchranné sítě, včetně klidného chování a pohybu u zachraňovaného zvířete. Brněnští záchranáři jim ochotně prozradili i další možnosti bezpečných úvazů lany, popruhy či hasičskými hadicemi, pokud by nešlo síť použít.

Figurína koně stála nejdříve pod záchrannou konstrukcí, kterou jihomoravští veterinární záchranáři používají, pak ve výkopu a nakonec byla vměstnána i do úzké studny. Při nácviku záchrany asistoval autojeřáb ŠVZ Brno.

Přečtěte siJiž také hasiči v Plzeňském kraji disponují sítí pro vyprošťování koní a dalších uvíznutých zvířat

Moravskoslezští hasiči zasahují v posledních letech každým rokem průměrně u 120 událostí, kdy je nutné zachránit nějaký druh zvířete. Záchrana koní a dalších velkých hospodářských zvířat z obtížně přístupných prostor se ročně pohybuje v Moravskoslezském kraji kolem deseti případů, tento typ záchrany je ale velmi náročný a složitý.

Nová síť (včetně výcviků) má tyto zásahy zjednodušit, urychlit a eliminovat rizika poranění zachraňovaných zvířat.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet