Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tým hasičů z Ostravska WASAR se úspěšně zapojil v Chorvatsku do velkého cvičení

V úterý 18. 10. 2016 odpoledne se specializovaný tým pro vyhledávací a záchranné práce na vodní hladině WASAR (Water Search and Rescue) Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje zapojil do mezinárodního cvičení v Chorvatsku, zaměřeného na záchranu osob a zvířat a odstraňování následků povodní.

Ilustrační foto

Mezinárodní cvičení za účasti záchranných týmu z deseti evropských zemí, hlavně balkánských, Itálie, Švédska a ČR se odehrává v okolí chorvatského hlavního města Zagrebu (Záhřebu), především na zdejších řekách (např. Sáva) a jezerech (např. soustava Rakitje).

Profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje ihned po příjezdu prozkoumali první místo nasazení jejich WASAR odřadu, postavili stanový tábor a ještě během noci na středu 19. 10. 2016 se jim podařilo zachránit za pomocí člunů více než 30 osob.

WASAR tým, dosud jediný svého druhu v ČR, vezl 10 člunů a 3 rafty na 12 vozidlech se čtyřmi přívěsy. Do Ostravy se vrátí za týden a pokračuje druhým mezinárodním cvičením, tentokrát v Lotyšsku.

Přečtěte siWater Search And Rescue tým aneb WASAR, nový typ záchranného týmu vzniká ve spolupráci hasičů z Moravskoslezského kraje, Británie a Holandska

Náplní obou cvičení je vyhledávání a záchrana osob, evakuace zvířat z nejrůznějších vodních ploch a povodněmi postižených území, včetně převozu odborníků, menších strojů, čerpadel a jiných technických prostředků a dalšího materiálu na pomoc postiženým za světla i v noci, i s překonáváním překážek v podobě vysokých a silně zarostlých břehů a hladin.

WASAR odřad HZS MSK je zcela soběstačný. Do zahraničí si obvykle veze vlastní palivo, potraviny, vodu i dostatek stanů, aby tak simuloval situaci při skutečných povodních.

WASAR odřad HZS MSK je speciálně vybaven a vycvičen pro záchranné práce na vodní hladině, mj. při povodních. Jeho příslušníci absolvovali několik „povodňových“ cvičení v zahraničí, naposledy loni v říjnu v Rumunsku, i doma pravidelně trénují jak na klidné a tekoucí, tak na divoké vodě. Jednotka je určena pro nasazení v případě rozsáhlých povodní jak v rámci EU, tak mimo ni. Musí být akceschopná minimálně po dobu deseti dnů tak, aby nezatěžovala zdroje postiženého státu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: USAR Ostrava