Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Český USAR

Český USAR tým, složený z 68 osob, tvoří 27 hasičů z HZS hlavního města Prahy a 28 hasičů z HZS Moravskoslezského kraje, 2 lékaři Úrazové nemocnice Brno, 10 kynologů se psy z Městské Policie Praha, Městské policie Ostrava a dalších kynologických organizací. Usiluje o klasifikaci „HEAVY TEAM“.

Klasifikační cvičení v Ostravě je významným předělem v činnosti USAR týmu ČR. V případě úspěchu se dostane do společnosti zhruba dvou desítek nejkvalitnějších vyhledávacích a záchranných týmů z celého světa. Tyto týmy jsou zemím postiženým přírodními a jinými katastrofami nabízeny jako první.

Klasifikační cvičení českého USAR týmu v Ostravě je pod bedlivým pozorováním mezinárodního týmu hodnotitelů (tzv. IEC team), složeného z 11 zahraničních odborníků.

Cvičení začalo v úterý ráno 12. 10. 2010 a bude trvat cca do čtvrtečních 11:00. Tým musí v devíti sektorech v areálu Dolní oblasti Vítkovic vyřešit celkem 27 různých vyhledávacích a záchranných scénářů. Do pátrání bude zapojeno 10 figurantů a 11 figurín. Místem velení, logistiky a mezinárodního operačního střediska je areál v Ostravě-Hranečníku, kde celý tým vybudoval ubytování.

OSN přistoupila ke klasifikaci těchto vyhledávacích a záchranných týmů po špatných zkušenostech s nedostatečně připravenými a vybavenými týmy, které na místě mimořádné události přinášely místo pomoci komplikace (nedostatek jídla, pití, záchranářské praxe, bez očkování…). V seznamu klasifikovaných týmů je podle dostupných informací 13 týmů, například z USA, Číny, Nizozemska a Rakouska, ze zemí střední a východní Evropy Polsko a Maďarsko. Znamená to mj. v případě mimořádné události doporučení ze strany OSN, aby byly jako první nasazeny právě klasifikované týmy.

USAR týmy jsou nasazovány v případě rozsáhlé mimořádné události a živelné katastrofy, například zemětřesení, závaly, tsunami… Specializují se na záchranu ze sutin, z výšek a hloubek. Týmy jsou připraveny se během několika hodin přepravit letecky či pozemní cestou do zahraničí a účinně zasáhnout ve spolupráci s domácími záchrannými jednotkami.

USAR tým (či USAR odřad) je vybaven nejmodernější vyhledávací a záchranářskou technikou, včetně dýchacích přístrojů. Vedle lezeckého vybavení zde nechybí motorové pily, rozbrušovačky na kovy, zdivo a beton, vrtačky, sbíječky, hydraulické stojky, ale také kvalitní přístroje na vyhledávání zavalených osob (echolokátor, bioradar, štěrbinové kamery…) a hydraulické nářadí na vyprošťování zraněných z dopravních prostředků. Ve „výbavě“ jsou také speciálně cvičení a certifikovaní psi.

Zkratka USAR (Urban Search and Rescue) vychází z anglického výrazu pro vysoce specializovanou činnost a v doslovném překladu znamená prohledávání a záchranu osob v městském (urbanizovaném) prostředí. Jak je obvyklé, doslovný překlad není zcela výstižný a přesný, nicméně pokud budeme hovořit o problematice USAR, bude tím dále myšlena problematika nalezení, vyproštění a ošetření osob z objektů staticky narušených.

Členové týmu z řad hasičů jsou běžně nasazeni v jednotkách HZS (v Praze a Ostravě) a to, co se naučí při přípravě a na cvičeních USAR týmu, mohou využít při „běžné“ zásahové činnosti. Např. nedávno vyhledávání zasypaných osob (a vynesení těla oběti) po pádu panelu na stavbě části obchodního centra v Ostravě-Zábřehu u Rudné ulice nebo v Soukenické ulici v Praze po zřícení velké části rekonstruovaného bytového domu.

Mohou mj. lokalizovat postižené osoby v sutinách, provést technické vyproštění osob, zabezpečit před nemocniční neodkladnou péči zraněným osobám a zajistit jejich transport do místních zdravotnických zařízení, zorganizovat transport USAR odřadu na místo zásahu, vybudovat operační základnu, zabezpečit soběstačnost odřadu po dobu několika dnů nasazení a včlenit USAR odřad do struktur mezinárodních záchranných operací.

por. Mgr. Petr Kůdela
HZS Moravskoslezského kraje
Tiskový mluvčí

Sdílet
Seriál: USAR Ostrava