Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slavný americký hasičský sbor FDNY již 151 let chrání New York a jeho občany

Ze starších článků zde na webu už víme něco o tom, s jakou technikou hasiči v New Yorku jezdí, jak funguje ve městě záchranná služba, a že tu při prohlídce města můžeme navštívit hasičské muzeum či specializovaný hasičský obchod. Co však není tak běžné, je dostat se přímo na stanici – a to nejen do garáží, které jsou většinou otevřené, ale také do prostor, kde hasiči odpočívají, vaří a tráví volný čas.

Engine 1/Ladder 24

Nám se do jedné takové stanice podařilo dostat. A nebyla to zrovna obyčejná stanice, nýbrž budova, kde se v letech 1999–2005 natáčel seriál Třetí Hlídka (Third Watch) – domov pro posádky Engine 258 a Ladder 115 v nejlidna­tějším městě USA – New Yorku, začíná dnešní článek Jakub Morávek.

Jen pro zopakování: FDNY provozuje celkem 255 stanic z toho je 34 stanic záchranné služby a 3 stanice pro hasičské lodě. Téměř půl milionu výjezdů ročně řeší cca 10 tisíc hasičů a 3500 záchranářů. Každá hasičská zbrojnice se skládá z jednoho až tří družstev – po jednom na každý kus techniky.

Každé družstvo vede kapitán, který velí až třem poručíkům a třem až 15 hasičům (3–5 hasičů v jednom družstvu v závislosti na typu techniky).

Služba se dělí na čtyři směny na každé stanici. Směny jsou denní od 9:00 do 18:00 a noční od 18:00 do 9:00.

Profesionálním kolegům také pomáhá 10 dobrovolných jednotek, které jsou dislokované v odlehlých a těžko přístupných částech města.

Engine 1 / Ladder 24

Hasičská stanice, kde parkuje CAS 1 a AZ 24, je poměrně rušná stanice sídlící na 31. ulici uprostřed Manhattanu nedaleko známé Empire State Building, která také spadá do jejich hasebního obvodu.

CAS 1 je v současnosti cisterna Seagrave z roku 2010, která nahradila vůz stejné značky, který byl vyroben v roce 2001. Během 9/11 ztratila stanice 4 hasiče.

Engine 1/Ladder 24

Engine 7 / Ladder 1 / Battalion 1

Krásná historická stanice postavená v roce 1905. Kromě cisterny 7 a AZ 1 zde sídlí velitelský automobil 1, který pokrývá i další menší stanice v okolí. Během naší návštěvy okolo 18. hodiny probíhalo předání techniky, kdy si posádka zkouší naprosto každý technický prostředek, dýchací přístroj a vybavení, které by mohli během následující směny používat.

Posádky aut se píší postaru křídou na tabuli – včetně pozice na vozidle, která každou směnu rotuje. Nikoli však posádky mezi vozy.

Engine 7/ Ladder 1/ Battalion 1*

Engine 13/ Ladder 20

Hasičská stanice na ulici Lafayette na dolním Manhattanu je běžne domovem pro cisternu 13 a žebřík 20. Jelikož se však nyní předělává jedna z nejznámější stanic, kde sídlí AZ 8 ve čtvrti Tribeca je tato posádka dočasně umístěna zde, než skončí rekonstrukce.

Nejznámější proto, že se zde točil film Krotitelé duchů a má specifický tvar uzké, ale vysoké stanice. Posádka AZ 8 je proto umístěna aktuálně na této stanici, ale sebou si přinesla i známé logo s přeškrtnutým bílým duchem.

Engine 24 / Ladder 5 / Battalion 2

11 hasičů se nevrátilo zpátky na tuto stanici po útocích 11.září. Na americké třídě sídlí posádky cisterny 24, žebříku 5 a velitelského automobilu 2.

Stejně jako na ostatních stanicích i zde najdeme blízko vchodu pietní místo, kde si kolegové připomínají své kamarády, kteří položili život při výkonu službu. Pamětní desky se jmény padlých hasičů nejen kvůli teroristickým útokům najdeme také vně budovy.

Engine 24 / Ladder 5 / Battalion 2

Engine 54 / Ladder 4 / Battalion 9

V samotném srdci New Yorku sídlí stanice, která byla během 11. září 2001 zasažena nejvíce. Přezdívá se jí „Chlouba středoměsta“. O život přišlo 15 hasičů z posádky CAS 54, AZ 4 a VEA 9. Žádná jiná stanice nepřišla o více příslušníků během jediného dne.

Celá sloužící směna tehdy vyrazila pomáhat do věží WTC a nikdo z nich se už nevrátil zpátky. Nedokážeme si sami asi představit, co se honí v hlavě hasiče Johna Fily, který si tehdy vyměnil službu se svým mladším kolegou Christopherem Santorou a měl tak být místo něj tím, který se už z osudného výjezdu nevrátí.

Engine 54 / Ladder 4 / Battalion 9

Engine 258 / Ladder 115

Již v úvodu zmíněná stanice, která byla dokončena v roce 1904 a dle mého názoru patří mezi nejkrásnější ve městě. Od roku 2006 se stavba v holandském stylu navržená Bradfordem Gilbertem stala chráněnou památkou. Již více než 100 let je domovem prvního profesionálního sboru v městské části Queens.

Otravných turistů tu nemají tolik jako jejich kolegové na Manhattanu – dle toho vypadala i prohlídka. Velmi ochotně nám ukázali nejen výstroj a výbavu CAS 258 a AZ 115, ale vzali nás také do patra.

Bylo pro nás celkem překvapení, jak může takové zázemí stanice vypadat. Na zdích, stropech a ve skluzech čarodějnice, želvy ninja, plastové krávy, kapitán Morgan, King Kong a další. Taková výzdoba by na našich stanicích asi neprošla. Najdeme tu však také originální příkaz k výjezdu z 11. září, který je zarámován na zdi a po více než 15 letech je již značně vybledlý.

Engine 258 / Ladder 115

Směna zde sloužící byla opravdu na New York výjimečně ochotná a vřelá. Potkali jsme jít také později v sousedství při požární inspekci opuštěných budov, kterou tu dělají na rozdíl od nás výjezdoví hasiči.

Pozůstatky po natáčení seriálu Třetí Hlídka jsou tu pořád patrné. Jeden z hasičů se prý dokonce oženil s herečkou, která v seriálu hrála zdravotnici a odjel s ní do Hollywoodu.

Engine 55

Cisterna 55 parkuje na stanici ve východní části Manhattanu, které se přezdívá „Malá Itálie“. Jedna ze stanic, která má psa jako svého maskota a bere ho sebou na výjezdy. Budova byla postavena v roce 1899 a jaká technika zde sídlí jde dobře poznat dle velkého do kamene tesaného nápisu nad vraty.

Dobrý příklad toho, že stanice newyorského hasičského sboru jsou architektonicky zajímavé budovy i pro nehasiče a patří mezi nejstarší a nejvzácnější památky ve městě.

Engine 55

Engine 65

Posádku cisterny 65 jsme zachytili na výjezdu společně se záchrannou službou. Pomáhali snášet poraněnou pacientku do sanitky. Ambulance a zdravotníci jsou sice součástí hasičského sboru, ale neparkují na hasičárnách, nýbrž mají své stanice a od hasičů se v mnoha ohledech liší.

Engine 65

Záchranáři nerotují mezi ambulancemi a cisternami jako je to běžné v jiných městech USA, ale slouží pouze na sanitkách.

Ladder 62

Posádka žebříku 62 sloužila na stanici v průmyslové části Long Island City v městské části Queens. Není to však skutečná posádka ani stanice.

Na žebříku 62 sloužil Tommy Gavin a jeho kolegové při natáčení hasičského seriálu Rescue Me (Zachraň Mě). Ten se točil v letech 2004–2011 a v sedmi sezónách ukazoval, jak se newyorští hasiči vypořádávají s umrtím svých 343 kolegů po 11. září.

Ladder 62

Pro natáčení byla použita budova obyčejného skladu, který rekvizitáři šikovně předělali na rádoby historickou stanici. Dnes už falešné ozdobné kameny udělané ze dřeva kolem vrat opadávají a budova je na prodej. V jakém je dnes stavu můžete vidět sami.

Rescue 1

Hlavním úkolem pěti posádek speciálních záchranných TA je vyproštění uvězněných či zraněných hasičů při požárech a jiných složitých událostech. Jedna z nich jezdí jako TA 1 na voze Ferrara postaveném v roce 2011. Sídlí ve stanici na 43. ulici v západní části Manhattanu nedaleko řeky Hudson.

Speciálně vyškolení a zkušení hasiči, kteří slouží na těchto těžkých záchranářských automobilech vyjíždějí k událostem, na které nestačí posádky normálních cisteren nebo žebříků.

Rescue 1

Mají na starosti obtížné zásahy, které přesahují běžnou každodenní výjezdovou činnost řadových hasičů. Tato vozidla byla v minulosti mezi prvními vybavována dýchací technikou, těžkými zvedacími vaky, hydraulickými nástroji a dalším specifickým vybavením.

Během 9/11 byla posádka TA 1 jednou z prvních na místě útoků a zasahovala v severní věži WTC. Stanice ztratila 11 hasičů, což byla téměř polovina všech jejich příslušníků.

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče