Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět jednotek zasahovalo u požáru domu v Chrudimi, místní části Píšťovy. Škoda byla vyčíslena na jeden milion

V neděli 23. dubna v 21.32 hodin vyjížděly jednotky hasičů k požáru rodinného domu se stodolou v obci Chrudim, místní části Píšťovy. Na místě zasahovaly jednotky profesionální z Chrudimi a dále dobrovolné z Topole, Chrudimi, Slatiňan a Chrasti.

Při příjezdu hasičů byl již celý střešní prostor silně zakouřen. Obyvatelé domu (manželé) byli mimo objekt. Hasiči měli velký problém s pohybem v půdních prostorách nad hospodářskou částí domu, kde se nacházela sláma, seno i uložený nábytek.

Velitel zásahu si nechal na místo povolat speciální zařízení Cobra, kterým se hasiči mohou dostat do uzavřených prostor.

Velmi náročné bylo dostat se pod střechu, někde jsme museli část střechy rozebrat a hasit pomocí nastavovacích žebříků a potřebných proudů vody,

*říká velitel zásahu ppor. Ing. Kamil Petružálek. *

Hašení pomocí Cobry bylo dle velitele zásahu velmi účinné. Hasiči používali dýchací přístroje a jejich spotřeba byla velmi velká. Na místo zásahu musely být dovezeny náhradní tlakové lahve pro výměnu a následné nasazení do zásahu.

Požár hasiči dostali pod kontrolu v 23.24 hodin a zcela zlikvidován byl v pondělí v 01.26 hodin. Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, který nyní zjišťuje, co bylo příčinou vzniku požáru.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 1 milion korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.