Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Začal VII. ročník ankety Dobrovolní hasiči roku, rozdány budou ceny v hodnotě téměř 2,5 milionu korun

Již posedmé mohou dobrovolní hasiči z celé České republiky získat ocenění Dobrovolní hasiči roku. Od pátku 28. 4. 2017 až do 15. 7. 2017 se jednotky dobrovolných hasičů obcí z celé České republiky mohou přihlásit se svým zásahem, který provedly v období od 1. 7. 2016 do 30. 6. 2017 a nechat ho posoudit a ohodnotit členy odborné poroty. Stejnou šanci mají také sbory dobrovolných hasičů nebo hasičské sbory, kteří se mohou přihlásit s preventivní, výchovnou či společenskou akcí, která se uskutečnila ve stejném období.

K získanému prestižnímu ocenění úspěšní finalisté získají také finanční prostředky na nákup nového hasičského vybavení, které potřebují ke své další činnosti a také věcné dary jako například profesionální komunikační techniku v podobě vysílaček Hytera, zásahových tabletů GINA a dále motorové pily STIHL.

Zejména díky dlouholeté spolupráci s partnery si i v letošním roce hasiči přijdou na dary ve výši téměř 2,5 milionů korun. Anketa se koná pod záštitou tří ministrů. Záštitu nad akcí převzal ministr vnitra Milan Chovance, ministr financí Andrej Babiš a také ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ne náhodou jsou hned čtyři partneři z oboru energetiky. Patří sem společnosti GridServices, člen innogy, která je od samého počátku generálním partnerem ocenění. Hlavním partnerem je Net4Gas a ČEZ s Nadací ČEZ a partner akce, společnost ČEPS. Všichni čtyři svoji energií prostřednictvím Ankety vkládají podporu dobrovolných hasičů.

Terénní pracovníci GridServices při svých činnostech pro zajištění bezpečných a spolehlivých dodávek zemního plynu spolupracují s jednotkami dobrovolných hasičů. Často se jedná o neocenitelnou pomoc a jsme skutečně rádi, že můžeme být partnerem ankety. Podporou ankety chceme zároveň vyjádřit svůj respekt k jejich každodenní obětavé práci,

řekl zástupce generálního partnera ankety Pavel Káčer, jednatel společnosti GridServices, člena innogy a člen odborné poroty.

Mezi významnými hlavními partnery nechybí ani státní podnik Lesy České republiky a Česká pošta, jejichž poslání a přítomnost na celém našem území je jedním z pojítek mezi nimi a dobrovolnými hasiči. Skupinu hlavních partnerů uzavírají společnosti DCom, Andreas STIHL a FORD Motor Company. Skupinu partnerů pak doplňují společnosti GINA, Brnocar, Techsport a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

Díky těmto všem partnerům můžeme každý rok ocenit 15 nejprofesi­onálněji provedených zásahů jednotek obcí a 15 příkladných a motivačních akcí sborů či hasičských sborů dobrovolných hasičů, čehož si opravdu velmi vážím a zaslouží si naše poděkování,

sdělil předseda Odborné poroty a generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba.

Vedle nového předsedy, který převzal odpovědnost za odborné posuzování porotou po brig. gen. Ing. Miloši Svobodovi, který byl v jím čele od začátku udělování tohoto ocenění, je také novým místopředsedou poroty brig. gen. Mgr. Bc. Slavomír Bell, MSc., náměstek generálního ředitele HZS ČR, a člen poroty plk. Ing. Roman Vyskočil, ředitel HZS Ústeckého kraje.

VII. ročník Ankety je při příležitosti 45. výročí hry Plamen mimořádně rozšířen o třetí kategorii, která je určena kolektivům mladých hasičů. Cílem této kategorie je připomenout si historii soutěže Plamen, její zakladatele a osobnosti. Hodnoceno bude zejména dodržení tématu, zapojení dětí do projektu, náročnost projektu i míra zapojení veřejnosti.

Bezpečně a spolehlivě přepravujeme zemní plyn pro potřeby České republiky a mezinárodního tranzitu už více než 40 let. Toho bychom nemohli dosáhnout bez soustavné spolupráce s celou řadou našich partnerů, mezi něž neodmyslitelně patří také profesionální i dobrovolní hasiči. Již čtvrtým rokem jsme partnerem Ankety, čímž všem hasičům chceme vyjádřit naše poděkování a úctu,

vzkázal Radek Benčík, jednatel společnosti NET4GAS a člen odborné poroty.

Od dubna do srpna pořadatelé navštíví přes 60 akci dobrovolných hasičů po celé České republice. V rámci této „Roadshow s Českým Impulsem“ se bude možné na stánku Ankety seznámit s podrobnými informacemi celého průběhu ocenění a prohlédnout si některé z věcných cen. Prezentační stánek budete moci navštívit také na hasičském veletrhu PYROS, od 31.5. do 3. 6. 2017 na brněnském výstavišti BVV.

Během uplynulých šesti let Ankety Dobrovolní hasiči roku bylo uděleno 156 ocenění doprovázené částkou převyšující 12 milionů korun. Hlavním symbolem ocenění, které získávají finalisté na prvních místech je skleněná zásahová helma skutečné velikosti, která je vyráběna v českých sklárnách.

Slavnostní vyhlášení výsledků probíhá v listopadu za přítomnosti kamer České televize a je důstojným vyvrcholením tohoto prestižního ocenění za obětování sebe a svého času pro nás širokou veřejnost.

Veškeré podrobnosti o pravidlech a způsobu přihlášení i hlasování se dočtete na webových stránkách ankety www.adhr.cz.

Jiří Bezděk
prezident spolku
Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku