Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Srpen 1968 očima hasičů – 23. srpna 1968

Den čtvrtý, pátek 23. srpna. Po dlouhých třinácti hodinách mají hasiči opět poplach. Ve dvě hodiny ráno spěchají červené vozy na náměstí Maxima Gorkého (dnešní Senovážné náměstí).

Po uhašení ohně, který v jednom bytě zničil pohovku, se jednotka vrací na základnu.

Jakmile se rozední, městem se opět začíná ozývat střelba. Další požár na sebe nenechá dlouho čekat. Krátce po sedmé hodině spěchají hasiči do Hybernské ulice. Nedaleko náměstí Republiky zapálila salva ze samopalu podlahu kanceláře v prvním patře.

Požár je zlikvidován za několik minut, ale hasiči raději rozeberou část podlahy a ujistí se, že nehrozí nebezpečí dalšího vznícení. Zásah se tak protáhl téměř na jednu hodinu.

09.30 hod.

Prezident republiky Ludvík Svoboda odlétá v doprovodu Vasila Biľaka a Aloise Indry do Moskvy.

Kolem 10.00 hod.

Okupační vojska obsazují hlavní správu VB v Bartolomějské ulici na Starém Městě.

Před 12.00 hod.

Od budovy Národního muzea směrem dolů přichází skupina mladých lidí držících se za ruce. Houkají sirény a klaksony aut. Vojáci jsou zmateni. U některých tanků se zavírají poklopy.

Kulomety a děla se otáčejí, hledají cíle. Nikdo však neprovokuje. Po dobu hodinové generální stávky zůstává náměstí pusté.

I dnes hasiči vyrážejí na Vinohradskou třídu. Tentokrát ale jedou až nahoru k Olšanským hřbitovům ke křižovatce s Libickou ulicí. Příslušník VB Petr Deyl ve tři čtvrtě na tři odpoledne oznamuje, že se tam po ulici žene oblak dýmu.

Hasičům se za pomoci vodní mlhy podaří kouř srazit k zemi a poté zlikvidují i zapálený odpad na ulici. Je to otázka několika minut.

17.25 hod.

Rozhlas varuje před nočním zatýkáním a doporučuje zmást okupanty odstraněním názvů ulic, čísel domů a jmenovek.

Pět minut po dvacáté hodině hlásí na tísňovou linku 150 Roman Roháč z VB, že v Koněvově ulici na Žižkově hoří motocykl. Za deset minut je jednotka na místě, ale lidé mezitím plameny uhasili. Profesionálové tedy jen zkontrolují místo hoření a vrací se na stanici.

Zjišťování příčin požárů tehdy nebylo na tak vysoké úrovni. Dnes se podaří vypátrat přesná příčina téměř u každého případu.

Nutno také dodat, že tehdejší velitelé ani příliš netoužili po tom, aby se zjistilo, že „spřátelení“ vojáci ve městě napáchali milionové škody,

zamračí se bývalý spojař.

23.10 hod.

Sověti střílí v Pařížské ulici u Staroměstského náměstí po autohlídce VB.

Autor: Tomáš Mrzena – novinář

Sdílet
Seriál: Srpen 1968 očima hasičů