Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Srpen 1968 očima hasičů – 24. srpna 1968

Den pátý, sobota 24. srpna. Stejně jako se uklidňuje situace ve městě, mění se i struktura výjezdů. Žádné velké požáry se nekonají.

„To je sice pravda, ale nesmíme zapomenout na to, že tanky byly stále v ulicích a naše rychle jedoucí a houkající vozy u vojáků stále vzbuzovaly značnou nervozitu,“ připomíná vypravěč fakt, že se vozy záchranářů často staly terčem sovětských projektilů.

6.20 hod.

Čs. rozhlas: Jednání v Moskvě se zúčastní i dosud internovaní českoslovenští představitelé – Alexander Dubček, Oldřich Černík a Josef Smrkovský.

8.00 hod.

Náměstek ministra vnitra Viliam Šalgovič je zbaven funkce a řízení StB přebírá ministr vnitra Josef Pavel.

V 8.06 hod. vyráží pracovníci centrální stanice na sídliště Petřiny. V jednom domě v Brunclíkově ulici uvízl muž ve výtahu. Záchranná akce trvá hasičům rovných sedm minut.

V půl dvanácté zase směřují do Vězeňské ulice na Starém Městě. V činžovním domě vzplály saze v komíně. Opět rutinní zásah. Jednotka odjíždí po čtrnácti minutách.

Dopoledne

V hlavním městě je postupně obnoven provoz hromadné dopravy.

15.35 hod.

Čs. rozhlas: Za první dva dny okupace bylo v Praze 18 mrtvých a 307 raněných.

Zbytek dne hasiče zaměstnávají už jen „potravinové“ výjezdy. V půl druhé nepozorná hospodyňka zapomněla před odchodem z bytu vypnout sporák, na němž vařila brambory. Když dorazila domů do Francouzské ulice, měla vyražené vchodové dveře, očazenou kuchyň a bazén na podlaze.

„Může se zdát, že někdy hasiči jednají příliš brutálně, ale není zbytí. Jde o vteřiny a škoda, kterou při zákroku nadělají, je většinou mnohonásobně menší, než kdyby otáleli a nechali oheň ničit,“ vysvětluje bývalý hasič.

Večer se nevyvedla příprava jídla zase obyvatelům bytu v prvním patře domu číslo 35 v Bělehradské ulici. Průběh zákroku je ale tentokrát o poznání klidnější. Lidé jsou doma, a tak se záchranáři zdrží jen dvě minuty.

18.50 hod.

Prezident republiky informuje vládu, že jednání v Moskvě „dosahuje pokroku“. Zároveň varuje před nepředloženými kro­ky.

Autor: Tomáš Mrzena – novinář

Sdílet
Seriál: Srpen 1968 očima hasičů