Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Kvítkově vyhořela novostavba rodinného domu, hasiči na místo povolali Cobru

Po půl deváté večer zasahovali hasiči na Českolipsku. K ohlášenému požáru rodinného domu v obci Kvítkov vyjelo pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Oheň zcela zasáhl střechu domu a částečně poškodil i stropní konstrukci prvního podlaží.

Objekt byl silně zakouřen a hasiči pracovali v dýchací technice. Pomocí nastavovacích žebříků se dostali do podkroví domu a k hasebním pracem použili dva útočné proudy vody. Na místo byla povolána i cisterna se speciálním zařízením Cobra.

Zařízení je určené pro řezání vodním paprskem, a to např. řezání stavebních konstrukcí a materiálů jako zdivo, beton, ocel, sklo, pryž nebo dřevo. Po rozebrání zbytků střešní konstrukce a stropu v prvním podlaží byl objekt prohlédnut termokamerou.

Na místě zůstal dohlížet majitel domu, který ve tři hodiny v noci hasiče znovu zavolal, protože ze střechy se opět začalo kouřit. Profesionální hasiči z České Lípy na místě dohasili skryté ohnisko požáru pod izolací střechy.

Protože se jedná o novostavbu rodinného domu, majitelé se ještě nenastěhovali a dům byl v době události prázdný. Předpokládanou příčinu požáru na místě stále šetří vyšetřovatelé HZS LK. I odhadovaná výše škody je stále v šetření.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.