Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

13.06.2009: Při požáru ubytovny v Rovensku pod Troskami se zranilo osm lidí, hasiči je zachránili dírou ve střeše

Dne 13. června 2009 v 06.30 hodin byl na operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje v Semilech z telefonického centra tísňového volání 112 HZS LK datovou větou nahlášen požár rekreačního zařízení v Rovensku pod Troskami.

Podle ohlašovatele vznikl požár v přízemí chaty, ve které v době vzniku požáru bylo ubytováno osm osob. Operační důstojník vyslal na místo požáru profesionální jednotky PO ze stanic Turnov a Semily a jednotky SDH obcí Rovensko pod Troskami a Hrubá Skála.

Hasiči vyjeli do katastrálního území obce Rovensko pod Troskami, kde se na konci lesní cesty pod Boreckými skalami nacházel rozsáhlý rekreační objekt. Zděná budova, která měla tři nadzemní a jedno podzemní podlaží, byla zasazena do strmého svahu. Sedlová střecha byla z plechových šablon.

Zahájení zásahu

První jednotka HZS LK ze stanice Turnov přijela na místo požáru krátce po příjezdu posádky Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK). Tři z osmi ubytovaných rekreantů již byli mimo objekt v péči zdravotníků. Jednomu muži se podařilo vyběhnout ven dveřmi. Běžel do vesnice zavolat hasiče a vrátil se zpět k chatě.

Sklouznutím po střeše na terasu se podařilo uniknout ještě jedné ženě, která utrpěla popáleniny a jednomu muži, který spadl mimo terasu na strmou stráň a přivodil si tak zlomeniny.

Průzkumem bylo zjištěno, že přístup do budovy je možný pouze hlavním vchodem a terasou z prvního nadzemního podlaží (NP). Požár v I. NP byl již ve III. fázi hoření. Do II. NP se šířil po dřevem obloženém schodišti a po střeše nad terasou směrem k vikýřům. Nebylo známo kde mohou být ostatní uvězněné osoby.

Velitel zásahu, na základě výše uvedených skutečností, požádal o další jednotku PO a v 06.56 hodin vyjela k zásahu jednotka SDH obce Lomnice nad Popelkou.

První průzkumná skupina vypnula přívod elektrické energie a ve snaze nalézt uvězněné osoby se pokusila s útočným vedením C 52 projít po hořícím schodišti do II. NP a III. NP (podkroví). Vysoká teplota jí v tom však zabránila. Druhý útočný proud C 52 byl nasazen na jihozápadní straně k hašení I. a II. NP z terasy.

V 06.47 hodin se na místo dostavila jednotka SDH obce Rovensko pod Troskami a jednotka HZS LK ze stanice Semily. Velení zásahu převzal velitel čety profesionální jednotky ze Semil.

Protože nebylo možné zachránit osoby z vyšších podlaží vnitřkem objektu, vedli hasiči útočné vedení do II. NP po nastavovacích žebřících ze severní strany. Současně s hašením požáru vrchních podlaží pokračovali ve vyhledávání osob a v jednom z pokojů ve II. NP nalezli na posteli ženu v bezvědomí.

Transport ženy v bezvědomí

Záchrana ženy vnitřním schodištěm nebyla kvůli rozvoji požáru možná. Z důvodu neodkladného poskytnutí lékařského ošetření byla v časové tísni zvolena transportní cesta z hořícího domu po složené čtyřdílné sadě hliníkových nastavovacích žebříků.

Když dva hasiči transportovali ženu v bezvědomí, žebřík v napojení mezi druhým a třetím dílcem prasknul a zlomil se. Následoval pád všech tří osob z výšky asi čtyř metrů.

Zachraňovaná žena dopadla na hasiče záchranné skupiny – kromě pohmožděnin a otřesení z pádu však nikdo neutrpěl vážnější zranění. Hasiči poté naložili ženu na nosítka a transportovali ji ke stanovišti ZZS, kde byla zahájena resuscitace.

Pokračování zásahu

V 07.00 hodin se na místo požáru dostavila jednotka SDH obce Hrubá Skála s DA 8. Velitel zásahu vyslal tuto jednotku vytvořit čerpací stanoviště na koupaliště v Rovensku pod Troskami a požádal OPIS o další jednotku PO s dýchacími přístroji.

Na místo se dostavil vyšetřovatel příčin vzniku požáru, řídící důstojník HZS LK ÚO Semily a ředitel HZS LK ve funkci řídícího důstojníka kraje. Z důvodu velké spotřeby dýchacích přístrojů požádal řídící důstojník OPIS o vyslání protiplynového automobilu s náhradními dýchacími přístroji.

Při průzkumu již nebyl ve II. NP nikdo nalezen. Kvůli silnému zakouření se nepodařilo nalézt úzké točité schodiště do III. NP.

Po vyhodnocení situace a vzájemné konzultaci velitele zásahu a řídícího důstojníka bylo rozhodnuto, že se hasiči pokusí dostat do III. NP střešním vikýřem v horní části střechy a vedle něj vyříznou otvor pro odvětrání objektu a další záchranu.

Nastavovací žebřík byl položen na šikmé střeše v celkové délce sedmi sestavených dílů. Střecha tak posloužila jako opěra a nehrozilo prolomení žebříku. Pro snížení rizika přetížení spodního dílu žebříku při pohybu více osob na sadě byla vedle již položené sady vztyčena druhá sada.

Záchrana uvězněných osob

Záchrana posledních hledaných osob probíhala za velmi dramatických okolností se značným rizikem pro zasahující hasiče. III. NP bylo silně zakouřeno. Záchranná skupina neměla dostatečné informace o stupni rozšíření požáru v tomto prostoru a statické odolnosti nosných prvků podkroví.

Po násilném vniknutí střešním vikýřem, který byl zajištěn mříží, záchranná skupina objevila v posledním pokoji dvě ženy a dva muže.

Při prvotním ohledání nejevil známky života jeden muž, jedna žena byla schopna samostatného pohybu. Hasiči ženu vyvedli ke střešnímu vikýři a jištěním s pomocí polohovacího opasku ji svedli po žebříku a předali do péče ZZS LK.

Protože záchranná skupina průběžně s vyhledáváním osob přirozeně odvětrávala podkroví otevřenými okny a vikýři, podařilo se významně snížit koncentraci zplodin hoření a objevit schodiště do II. NP. Po uhašení hořící konstrukce schodiště byla její nosnost vyhodnocena jako dostatečná pro transport zbývajících osob.

Díky osobní statečnosti hasičů a jejich odhodlání zachránit lidské životy se podařilo z hořící budovy vyprostit všechny ohrožené osoby a předat je do péče lékařů. V 08.07 hodin byla záchrana ukončena a lékařům ze ZZS LK se podařilo na místě obnovit životní funkce i u nejvíce postiženého muže.

Dohašovací práce

Po ukončení záchrany osob z objektu převzal zásah řídící důstojník. Nařídil vystřídání směn a povolal další jednotku PO s dýchací technikou k dohašení objektu.

Byl rozebrán střešní plášť na opačné straně budovy a nasazena přetlaková ventilace. V 08.32 hodin byl požár lokalizován a v 09.34 hodin likvidován. Posledním průzkumem bylo vyloučeno další možné rozhoření a objekt byl předán správci k dohlídce.

Specifika zásahu

Zásah komplikovala jediná příjezdová cesta a malý prostor kolem budovy, který neumožňoval nasazení výškové techniky a soustředění sil a prostředků přímo na místě zásahu. Mobilní požární technika se musela řadit v dlouhé frontě na úzké příjezdové komunikaci za sebou, což následně ztěžovalo nasazení technických prostředků a realizaci pokynů velitele zásahu. Tato skutečnost byla zásadní příčinou výrazných prodlev při jejich plnění.

Nasazení členů jednotek SDH obcí ztěžovaly nedostatky v jejich vybavení osobními ochrannými prostředky a dýchacími přístroji. Velitel zásahu proto musel požadovat další síly a prostředky, a to vedlo opět k časovým prodlevám.

Vlivem sálavého tepla došlo k poškození ochranných přileb, obleků, nosičů dýchacích přístrojů i masek zasahujících hasičů.

Objekt byl silně zakouřen. Nasazení přetlakové ventilace bránila skutečnost, že do poslední chvíle nebylo známo, ve kterých místech se pohřešované osoby nalézají a nebylo možné vyloučit, že by vytvořený přetlak mohl natlačit požár i do zatím nezasažených prostor a ohrozit hledané osoby i záchranné skupiny.

Po nalezení osob, vytvoření dostatečných odvětrávacích otvorů a nasazení přetlakové ventilace se podařilo relativně velmi rychle snížit koncentraci zplodin hoření, provést lokalizaci a následně likvidaci požáru (přibližně během dvou hodin).

Vzhledem k velké tepelné expozici, silnému zakouření prostor a zejména opakovanému nasazení v dýchacích přístrojích byla činnost pro zasahující hasiče velice fyzicky a psychicky náročná. Zásah si vyžádal extrémní fyzické nasazení.

Spolupráce složek IZS

Spolupráce základních složek IZS byla na místě zásahu na výborné úrovni. ZZS LK si zvolila velmi vhodné místo pro svoje pracoviště. Nebylo ohroženo hasebními pracemi, současně však bylo dostatečně blízko pro předávání evakuovaných osob a pokynů velitele zásahu. Příslušníci Policie ČR pomáhali ZZS LK při prvotním ošetření postižených osob a společně se zdravotníky a hasiči je transportovali k vrtulníkům a sanitním vozům.

Na přepravu zraněných osob byly kromě vozidel ZZS LK nasazeny také dva vrtulníky.

Zranění tří hasičů

Ke zranění prvního hasiče došlo při vstupu do II. NP oknem ze žebříku. Příslušníkovi uklouzla noha a při pádu do budovy došlo ke stržení ochranné přilby i s maskou a popálení jeho obličeje. Další dva příslušníci se zranili při pádu ze zlomeného žebříku při snášení ženy.

Rozbor destrukce žebříku

Průzkumná skupina v počtu dvou hasičů ve II. NP přepravila ženu v bezvědomí k oknu a pokoušela se její tělo uložit na sestavený čtyřdílný hliníkový žebřík. Na něm čekal hasič v dýchacím přístroji, který chtěl ženu pomocí naučeného způsobu „kolébka“ snést na zem. Bezvládné tělo se ale nepodařilo na žebřík usadit.

Protože hrozilo nebezpečí pádu zachraňované osoby včetně jejího záchrance vystoupil v časové tísni na žebřík další příslušník v dýchacím přístroji, aby pomohl ženu snést. Když se hasičům podařilo sestoupit s bezvládnou ženou asi do poloviny celkové délky sestavy, došlo k destrukci za napojením druhého a třetího dílu žebříku a k okamžitému úplnému zlomení. Následoval pád všech tří osob z výšky asi čtyř metrů na zem.

Spojení žebříků bylo zajištěno bezpečnostními západkami. Náklon žebříku byl podle pozdější rekonstrukční zkoušky na místě zásahu 70° ±5°. Kvůli nedostatku prostoru a výšce okna nebylo možné úhel postavení zmenšit.

Žebřík je konstruován na zatížení maximálně pro dvě osoby do 150 kg. Destrukce žebříku byla způsobena jednoznačně jeho přetížením. Z důvodu nebezpečí z prodlení bylo akceptováno možné riziko jako přijatelné. Nikdo však nepředpokládal, že by mohlo dojít k okamžité ztrátě jeho pevnosti bez varovné deformace (prohnutí).

Hmotnost osob na žebříku:

  • příslušník č. 1 – 105 kg (včetně osobní výstroje a dýchacího přístroje)
  • příslušník č. 2 – 103 kg (včetně osobní výstroje a dýchacího přístroje)
  • žena v bezvědomí – přibližně 70 kg
  • celkem – asi 278 kg

Příčina vzniku požáru

Objekt rekreační chaty tvořil jeden požární úsek a veškeré stěny byly obloženy dřevěnými palubkami. Kriminalistické ohnisko vzniku požáru bylo zjištěno v I. NP objektu, v prostoru společenské místnosti, která volně navazovala na jídelnu.

Ohledáním místa požáru, které probíhalo v součinnosti s Policií ČR a technikem z oboru elektrotechnika, bylo zjištěno, že akumulační kamna ve společenské místnosti se v době vzniku požáru nacházela v zapnutém stavu. Dalším šetřením bylo zjištěno, že spínač kamen, který byl umístěn ve spodní části, je roztaven.

Na základě provedeného vyšetřování byla jako pravděpodobná příčina vzniku požáru, který způsobil přímé škody ve výši 1 100 000 Kč, stanovena technická závada na akumulačních kamnech.

Závěr

Záchrana osob při požáru rekreačního objektu v Rovensku pod Troskami vystavila výborné vysvědčení spolupráci složek IZS Libereckého kraje na místě zásahu. Zvláštní poděkování za osobní statečnost si zaslouží hasiči, kteří se podíleli na vyhledávání pohřešovaných osob v objektu v první fázi požáru.

mjr. Bc. Pavel VITÁK
HZS Libereckého kraje,
Sdílet

Článek byl převzat z časopisu 112.

Časopis 112

Časopis 112 poskytuje informace z oblasti požární ochrany, činnosti složek integrovaného záchranného systému, problematiky ochrany obyvatelstva a krizového řízení.

Vydavatelem je generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Seriál: Časopis 112: Rozbory proběhlých zásahů