Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Asociace velitelů JSDH
 uspořádala workshop zaměřený na použití termokamer při zásahové činnosti

Dne 14. 4. 2018 se v Písku pořádal již pátý workshop AV JSDH tentokráte zaměřený na použití termokamer při zásahové činnosti JPO. Jako vždy byl workshop rozdělen do dvou částí, teoretické a praktické.

Účastnily se ho jednotky JSDH Písek, JSDH Protivín, JSDH Čestice a kolegové z HZSp Čepro, a dále pak pořadatelé ze společnosti Dräger Safety a Asociace velitelů JSDH.

V první teoretické části workshopu, která se odehrávala v zasedací místnosti JSDH Písek, byli účastníci seznámeni s druhy a specifiky termokamer a způsobem jejich použití. Následně proběhla instruktáž ohledně vstupování do hořících objektů a pohybu v zakouřeném prostoru.

Na závěr této části proběhla diskuze a předávání zkušeností z činnosti jednotlivých účastníků. Během této části nás přišel pozdravit i zástupce města Písek a popřát zdárný průběh workshopu.

Přečtěte siKrálovéhradecký workshop "Modré majáky pro JPO" připravila Asociace velitelů JSDH

Praktická část začala v místní hasičské zbrojnici, kde proběhlo seznámení s principy fungování termokamer a dále si pak bylo možno vyzkoušet různé mody zobrazování a naučit se používání termokamer. K výcviku a ukázkám byla použita i hořící vana.


Poté jsme se přesunuli do areálu bývalé místní kasárny, kde byl pro potřeby výcviku zapůjčen objekt určený k demolici, a kde bylo možno vytvořit specifika podobná skutečné události. 
Jednalo se o jedno podlaží s centrální chodbou, kde po obou stranách byly kanceláře. Do nich byly umístěny palety, které byly následně zapáleny a na konci chodby umístěn zakuřovač.

Během chvilky v prostoru začala stoupat teplota a zakuřovač docílil nulové viditelnost, kdy neutrální rovina neexistovala.

Jednotky do objektu vstupovaly s jedním zavodněním „C“ proudem a měly provést průzkum objektu, jako při skutečné události a právě k této činnosti jim byla zapůjčena termokamera Dräger. Ovšem vše nebylo tak jednoduché, jak se zprvu zdálo.

V tomto prostoru byly rozmístěné různé překážky a další předměty, které měly být nalezeny, ale jednotky o nich nevěděly. Jednalo se o PB láhev a kanystry s kapalinou.

Během průzkumu se jeden z instruktorů vydal do již prohledané místnosti, když jednotka byla prakticky u konce chodby, a spustil poplach „Man-Down“ a vyčkávalo se na reakci jednotky a způsobu řešení situace. Celý postup jednotky byl instruktory kontrolován za použití další termokamery.

Přečtěte siWorkshop zaměřený na vyprošťování zraněných osob pořádala Asociace velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů


Celá akce probíhala velmi reálně, vysoká teplota, skutečný oheň a nulová viditelnost a za těchto okolností, se jednotky úkolů zhostily nad míru úspěšně a díky termokameře, které mohly použít, velmi rychle provedly průzkum a našly veškeré věci.

Zároveň také pohotově hasiči reagovali na volání o pomoc, kdy přerušili „záchranné“ práce a ihned se vydali „kolegu“ hledat a opět díky termokameře, toto trvalo velmi krátce. Jednotky si mohly vyzkoušet různé postupy zásahu a různou taktiku.

Závěrem lze říci, že všichni účastníci splnili veškeré úkoly a vyřešili veškeré situace na výbornou. Dále si vyzkoušeli nové postupy a termokamery, které velmi zefektivnily celkový zásah a zkrátili dobu průzkumu a i pobytu členů jednotek v nebezpečném a zakouřeném prostoru.

Nakonec proběhlo vyhodnocení, účastníci se podělili o zážitky a zkušenosti.

Rádi bychom poděkovali jménem Asociace velitelů JSDH za realizaci tohoto workshopu společnosti Dräger Safety, která zapůjčila týlové zabezpečení, termokamery a instruktora, jednotce JSDH Písek, která zajistila prostory jak pro teoretickou, tak i praktickou část a zároveň všem účastníkům. 


Na základě ohlasů věříme, že tato akce nebyla rozhodně poslední.



za Asociaci velitelů JSDH

Luboš Sobotka
Kancléř a člen rady
Sdílet