Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý stupeň poplachu byl vyhlášen u požáru pily u požáru v Dráchově, hasiči využili Cobru

Druhý stupeň požárního poplachu muselo vyhlásit Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje u nočního požáru pily v obci Dráchov.

Informaci o požáru přijali hasiči na tísňovou linku v úterý 8. května v 21:32 hodin jako požár pily. Do Dráchova operční důstojníci vyslali profesionální hasiče ze stanice Soběslav a svolali jednotky SDH obcí Veselí nad Lužnicí a Kardašova Řečice.

Ze stanice Tábor povolali další cisternu a především výškovou techniku. K požáru vyjely další jednotky doborovolných hasičů, a to obcí Lomnice nad Lužnicí, Tučapy, Dolní Bukovsko a Dráchov. Povolána byla také cisterna profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice. Celkem se na požářiště dostavilo 11 cisteren, dva dopravní automobily a automobilová plošina.

Vzhledem k množství vyslané techniky byl druhý stupeň požárního poplachu vyhlášen již v 21:43 hodin.

V době příjezdu hasičů k požáru hořela plamenem střecha jedné dílny pily. Požár dále ničil i mezisklad se dřevem. Průzkum ukázal, že v hořícím objektu nikdo není, hasiči nemuseli nikoho evakuovat, nebylo třeba povolávat ZZS.

Jednotky ihned zahájily hasební práce. Rozsáhlý požár, který střechu dílny a meziskladu zničil prakticky kompletně, dostaly pod kontrolu přibližně do půlhodinky. Velitel zásahu v 22:21 hodin nahlásil lokalizaci požáru.

Následovalo nezbytné rozebírání shořelé střešní konstrukce. Majitel dílny poskytnul nakladač, kterým byl shořelý krov odstraňován. K ochlazování meziprostorů hasiči použili systém Cobra, ohniska vyhledávali termokamerou. Střecha byla rozebrána a ohniska dohašena kráce po půl druhé noční. Úplná likvidace požáru byla nahlášena v 1:39 hodin.

Na požářiště se pak dnes (9. května) po sedmé hodině vrátila táborská profesionální jednotka, která opět termokamerou prověřovala množná skrytá ohniska a společně se soběslavskými kolegy a dobrovolnými hasiči obce Veselí nad Lužnicí je dohašovala.

Vyšeřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody předběžně na 3 000 000,–, hasiči svým zásahem uchránili další majetek za 20 000 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.