Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Institut ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč školí specialisty na chemii z celého světa

V termínu 16. – 24. května 2018 proběhl v Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč výcvik v oblasti chemické bezpečnosti pro specialisty – instruktory z celého světa.

Akce se koná pod hlavičkou OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, Organizace pro zákaz chemických zbraní). Akce je již tradiční odbornou akcí Institutu, mezinárodní chemický výcvik je zde pořádán již od roku 1998.

Přečtěte siV Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč cvičí zástupci z celého světa zásah při úniku chemické látky

Účastníci, kteří letos absolvovali odborný praktický výcvik, pocházeli ze všech koutů světa, konkrétně z Bangladéše, Bolívie, Burundi, Itálie, Kamerunu, Keni, Libanonu, Lesotha, Malajsie, Svaté Lucie, Srí Lanky, Turecka a Ugandy.

Již třetím rokem zve Institut na akci i zahraniční lektory, kteří školí speciální témata a přispívají k výjimečnosti akce. Letos kromě českých instruktorů školil i hasič z Německa, doktor z Řecka a policista z Lucemburska.

Poutavou přednášku měl i inspektor z OPCW, který poskytl mimo jiné zajímavé informace o konkrétní práci expertů přímo v oblastech chemických útoků.

Přečtěte siInstitut ochrany obyvatelstva cvičil již podruhé záchranáře ve východní Africe

Výcvik je komplexní výukovou akcí, kde jsou nejprve trénovány jednotlivé činnosti jako použití ochranných prostředků, průzkum kontaminovaného území, detekce neznámé chemické látky, odběr vzorků a dekontaminace.

Komplexnost akce spočívá ve sjednocení těchto činností do uceleného celku, kdy jsou určeni vedoucí jednotlivých týmů, velitel zásahu a velitel nástupního prostoru, a je zadán scénář „reálné“ události.

Letošním námětem finálního cvičení bylo detekovat nebezpečnou látku, která byla nalezena v osobním automobilu a byla pravděpodobnou příčinou úmrtí mladíka nacházejícího se ve vozidle.

Cvičení probíhalo celé dopoledne a účastníci při něm museli dokázat, že se na kurzu naučili všechny činnosti, které je potřeba vykonat při zásahu na nebezpečnou chemickou látku, tj. práci v ochranných oděvech, detekci, odběr vzorků, dekontaminaci i záchranu raněného.

Všichni účastníci kurzu jsou nyní experty na problematiku zvládání mimořádných událostí s únikem nebezpečné chemické látky a zároveň ve svých zemích mohou školit další odborníky.

Z akce byla zpracována zajímavá reportáž, kterou je možno si přečíst na webu ČT24.

Zpracovala: pplk. Ladislava Navrátilová, Ph.D.
Foto: archiv Institutu ochrany obyvatelstva
Sdílet