Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sanitka hasičů podniku Doly Nástup Tušimice je postavena na podvozku Volkswagen Amarok

Nedílnou součástí podnikových jednotek jsou sanitní vozidla. Každý větší HZSP od pradávna disponuje vlastním sanitním vozidlem – především kvůli potřebě rychlé dostupnosti kvalitní první pomoci pro zaměstnance.

Složité vnitřní členění samotných podniků, nebo obtížný terén, jako je tomu právě na Dolech Nástup Tušimice (DNT), je pro zdravotnickou záchrannou službu skutečně neřešitelným problémem z hlediska rozumného dojezdového času a tedy i rychlé a efektivní pomoci.

Sanitky zde neslouží jako náhrada, ale jako pomoc ZZS. Hlavním úkolem posádky sanity na DNT je stabilizace postižené osoby a její transport na určená místa k předání posádce ZZS.

Přečtěte siCAS 30 Mercedes Benz Zetros pro HZS Severočeské doly a.s. – Doly Nástup Tušimice je v Česku unikátem

V případě nemožnosti stabilizace je na místo pomocí dalších terénních vozidel dopravena posádka ZZS, případně je povolán vrtulník LZS, který disponuje i sektorovou mapou DNT.

Po poslední obměně sanitky v roce 2008, kdy vozidlo Nissan Patrol nahradil Mercedes Benz GL, bylo na základě zkušeností a potřeby rozhodnuto o pořízení sanitky s větším vnitřním prostorem sanitní zástavby.

Přečtěte siHasiči podniku Doly Nástup Tušimice mají druhého Zetrose, dvounápravový kombinovaný automobil vyrobili ve Slatiňanech

Po zkoumání všech možností, které jsou dnes dostupné na trhu a samozřejmě s přihlédnutím k výrazným terénním schopnostem podvozku, padla volba na Volkswagen Amarok s nástavbou od finského výrobce Tamlans.

Vozidlo dodala počátkem roku 2018 firma FD Servis a po úpravách na podvozku a vnitřním prostoru byla sanitka po dvou měsících zajíždění a postupného vybavování a zaškolování zařazena do výjezdu.

Volkwagen Amarok 4MOTION je poháněn třílitrovým šestiválcem o výkonu 150 kW, se kterým dosahuje maximální rychlosti 192 km/h. Převodovka je manuální, šestistupňová.

Přečtěte siK podnikovým hasičům Severočeských dolů do lomu Nástup v Tušimicích míří z Kobitu velkoobjemová Tatra Phoenix

Ve výbavě najdeme nosítka Medirol Clinic Externo N116-P113, centrální rozvod kyslíku, páteřovou desku Spencer i schodolez Medirol Rolman S.

Nechybí standardní batoh se zdravotnickým vybavením s AED Philips HeartStart FRx, kyslíková brašna a další zdravotnické vybavení dle doporučení ZZS.

Filip Foukal
Sdílet