Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děti v Čisté u Horek sbíraly při „Dni bezpečnosti“ znalosti a dovednosti

Ve středu 5. září 2018 se v Základní škole a Mateřské škole v Čisté u Horek konal „Den bezpečnosti na čistecké škole.“ Akci pořádala pro předškoláčky a školáky sama škola ve spolupráci s jednotkou sboru dobrovolných hasičů obce Čistá u Horek.

Na dvoře školy měli své stanoviště místní dobrovolní hasiči a Zdravotní záchranná služba Královéhradeckého kraje. V prostorách školní družiny pak s dětmi pracovaly policistka s krizovou manažerkou ORP Jilemnice.

Přečtěte siNejvýchodnější obec Libereckého kraje má nového pomocníka, v Čisté u Horek jezdí Ford Transit

Osazenstvo školy, což je zhruba stovka dětí, bylo rozděleno dle věku do tří skupin.

První skupinou byly děti z mateřské školky a dětské skupiny spolku EDDA, který v budově školy také působí. Druhou skupinu tvořily děti z prvního stupně základní školy a třetí skupinou byli žáci páté až osmé třídy, tedy druhý stupeň školy. Každá skupina strávila na jednotlivém stanovišti zhruba hodinu.

Děvčata od policie a z krizového managementu se s dětmi věnovaly nepříjemným situacím, do nichž se každý může dostat. Dle věku byla témata trošku jiná. Od varování před komunikací s cizími lidmi u malých dětí po kyberšikanu, sexuální násilí nebo sociální patologie u nejstarších dě­cek.

Na stanovišti zdravotníků se děti dozvěděly základní postupy první pomoci, neodolaly fixaci do vakuových dlah, zkouškám krčních límců a samozřejmě „pumpovaly“ srdce připravených figurín.

Na stanovišti hasičů probíhala prezentace hasičského vybavení, popis různých zásahů a pak činnosti specifické. Jednou z nich byla teorie evakuace z uzavřených prostor, zajištění kázně, zabránění panice apod. Došlo samozřejmě i na úkoly v ochraně obyvatelstva, ke kterým mají čistečtí hasiči předurčenost.

Přečtěte siHasiči obce Čistá u Horek cvičili ochranu obyvatelstva, mají nové vybavení

Tyto veškeré aktivity měly dva cíle. Jednak děti poučit, ale především je pomalu připravit na druhou, ostřejší fázi. Tou bude taktické cvičení záchranných složek, které se na budovu školy v dohledné době pečlivě připravuje.

Poděkování za spolupráci patří čisteckým dobrovolným hasičům, zdravotnickému záchranáři Marku Vanclovi a děvčatům z krizového managementu ORP, Soně Šídové a Dáše Ouhrabkové.

Ladislav Jiřička, starosta obce Čistá u Horek
Sdílet