Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Spolupráce českých a polských hasičů v rámci projektu „Bezpečné pohraničí“ se osvědčila, zvýšil se počet společných zásahů

Projekt Bezpečné pohraničí, v rámci kterého spolupracují české a polské hasičské záchranné sbory podél společné hranice v Královéhradeckém kraji, přináší po dvou letech fungování další výsledky.

V roce 2018 zasahovaly společně jednotky požární ochrany z Královéhradeckého kraje a Polska u sedmi událostí, oproti tomu v roce 2017 to byly pouze tři zásahy.

Naše spolupráce sice není každodenní, ale je znatelné, že se společné výcviky, výměnné stáže a workshopy konané v rámci projektu Bezpečné pohraničí začínají promítat i do ostré zásahové činnosti,

řekl ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl.

V šesti případech byli vysláni hasiči z Královéhradeckého kraje na pomoc do Polska, při požáru lesního porostu v blízkosti Labské boudy v Krkonoších pomáhala jednotka z Polska českým hasičům. Ze sedmi společných zásahů bylo pět při likvidaci požárů, ve dvou případech se jednalo o dopravní nehodu.

Přečtěte siV Krkonoších hořela louka v těžko přístupném terénu, požár byl během několika hodin zlikvidován

Právě na postup při různých typech mimořádných událostí se zaměřily loňské společné výcviky českých a polských hasičů. HZS Královéhradeckého kraje uspořádal v roce 2018 výcviky a workshopy záchrany osob ve výškách a nad volnou hloubkou, záchrany osob z vody, výcviky potápěčů a také výcvik hašení lesních požárů.

V loňském roce se také uskutečnil první běh jazykové přípravy pracovníků krajského operačního a informačního střediska v polském jazyce. V rámci této přípravy vyjeli operátoři na třídenní studijní cestu do Polska.

Naopak tři polské delegace navštívily v průběhu roku královéhradecké operační středisko a stanice Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Dobruška. V jazykové přípravě se pokračuje také v letošním roce.


Projekt Bezpečné pohraničí je mimo jiné příležitostí k pořízení speciální techniky pro zásahy hasičů. HZS Královéhradeckého kraje vybavil v loňském roce díky evropské dotaci stanice v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a Trutnově třemi novými technickými chemickými automobily v hodnotě 17 milionů korun.

Přečtěte siVánoční nadílka pro královéhradecké krajské hasiče stála více než 65 milionů korun, dostali novou zásahovou techniku

Zároveň byl pořízen videokonferenční systém za necelý milion korun. Tento systém zahrnuje šest personálních jednotek umístěných na jednotlivých územních odborech a jednu velkou jednotku umístěnou v budově krajského KOPIS v Hradci Králové na Pražské třídě.


Rok 2019 je pro fungování projektu Bezpečné pohraničí rokem posledním. HZS Královéhradeckého kraje v něm plánuje uskutečnit dvě konference pro zástupce všech partnerů. Na setkáních budou prezentovány společné metodiky zásahů při záchraně osob ve výškách a nad volnou hloubkou a při úniku nebezpečné chemické látky.

Ještě před těmito konferencemi si však prověří postupy u zásahů čeští a polští hasiči na společných cvičeních. V dubnu 2019 bude zaměřeno na záchranu cestujících z lanovky na Sněžku a v září 2019 pak na havárii cisterny převážející nebezpečnou chemickou látku.

Dále připraví v průběhu roku krajští hasiči výcvik pro potápěče, výcvik zásahu v dýchací technice a plánují se také poslední stáže polských příslušníků na krajském operačním středisku. O projektu Bezpečné pohraničí

Bezpečné pohraničí je realizováno v rámci programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. Do projektu jsou zapojeny na české straně Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého, Libereckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezské­ho kraje.

Na polské straně v projektu spolupracují Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Opolu, Wrocławiu a Katowicach.

Cílem projektu je zlepšit přeshraniční připravenost k provádění činností při řešení krizových situací. Jedním z hmatatelných výsledků realizace projektu bude platforma pro výměnu informací, která umožní efektivní spolupráci záchranářských služeb v případě výskytu ohrožení přeshraničí povahy.

Za tímto účelem bude například vytvořen teleinformační systém zajišťující možnost řízení a výměny informací v krizových situacích mezi centry krizového řízení na jednotlivých úrovních a službami zodpovědnými za bezpečnost.

Rozpočet celého projektu Bezpečné pohraničí na roky 2016 – 2019 je 7,9 milionu eur, z toho jeden milion eur je rozpočet pro Hasičský záchranný sbor Královéhradec­kého kraje.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet