Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

04.01.2010: Při výbuchu parních zásobníků v areálu podniku Avon Automotive v Rudníku u Vrchlabí zemřeli dva lidé

Dne 4. ledna 2010 v 05:43 došlo k explozi parních zásobníků v areálu podniku Avon Automotive, a.s. v Rudníku u Vrchlabí. Na odstraňování následků se v rozhodující části zásahu podílelo pět jednotek požární ochrany, zdravotnická záchranná služba (dále jen „ZZS“) a Policie ČR.

Na následky výbuchu zemřely dvě osoby, dvě osoby byly zraněny těžce a 13 osob bylo zraněno lehce. Exploze způsobila škodu za desítky milionů korun.

Popis objektu

Avon Automotive, a.s., v Rudníku vyrábí součástky pro automobilový průmysl, zejména různé hadice a další pryžové díly. V podniku pracuje více než 400 lidí, což z něj dělá jednoho z významných zaměstnavatelů v regionu.

Areál podniku se rozkládá na okraji obce. Tvoří ho několik převážně starších budov. Areálem prochází veřejná průjezdní komunikace ve směru od Vrchlabí do obce Rudník – jedná se o silnici č. 32554 určenou pro provoz osobních automobilů.

Vedle místní komunikace stojí budova kotelny, ve které jsou pod venkovním přístřeškem umístěny dvě akumulační nádrže páry. Pára slouží částečně k technologickým potřebám při pohonu výrobních strojů a částečně k vytápění objektů. Spojovacím parním potrubím je pára rozváděna do okolních objektů závodu.

Průběh zásahu

V 05:43 podává vrátný závodu na tísňovou linku 150 na operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje – územního odboru Trutnov (dále jen „OPIS“) prvotní zprávu o výbuchu akumulačních zásobníků páry. Následně byla na OPIS doručena datová věta z KOPIS HZS Královéhradeckého kraje s upřesňujícími informacemi.

Z obou zpráv bylo zřejmé, že došlo k výbuchu parních zásobníků, bylo zraněno větší množství osob a výbuchem nedošlo ke vzniku požáru. V souladu s poplachovým plánem integrovaného záchranného systému (dále jen „IZS“) vysílá OPIS na místo zásahu čtyři jednotky PO, předává informaci o události na dispečink zdravotnické záchranné služby a Policie ČR.

V 05:59 se na místo mimořádné události (dále jen „MU“) jako první dostavila jednotka HZS Královéhradeckého kraje ze stanice Vrchlabí s CAS 24. Velitel družstva se stává velitelem zásahu (dále jen „VZ“) a bude tuto činnost vykonávat po celou dobu rozhodující fáze celého zásahu.

V 06:02 se na místo dostavila jednotka SDH Hostinné s TA 2 a s CAS 16.

Situace na místě výbuchu

Došlo k výbuchu jednoho zásobníku na páru stojícího pod přístřeškem vně budovy kotelny. Nádrže jsou kovové, o průměru 2 m a délce 8 m, umístěné naležato.

Výbuchem je zničen přístřešek nad zásobníky páry a nad vzdušníkem.

Sousední budova kotelny je silně poškozena.

Jeden zásobník byl výbuchem odmrštěn do přízemí protější budovy a zcela, spolu s troskami přístřešku, blokuje průjezdní silnici vedoucí závodem. Rovněž objízdná komunikace pro osobní vozidla je poseta troskami z konstrukce přístřešku a z protější budovy.

Naproti kotelně přes silnici je zdemolovaný kamion nákladní přepravy a část vybuchlého zásobníku je vklíněna v tomto místě do budovy.

Na první pohled je zřejmé, že budova kotelny, kde se pára vyráběla, je alespoň ze dvou třetin poškozena s narušenou statikou nosných konstrukcí. Okolní budovy mají vyražená vrata i dveře, vyražené okenní skleněné výplně a místy i vytržené okenní rámy. V části budov podniku se nesvítí, výbuchem byla přerušena dodávka elektrické energie. Z poškozených armatur vodovodu páry doposud pára uniká.

Energetik závodu informuje VZ o vypnutí elektrického proudu v postižených částech podniku a rovněž o uzavření přívodu plynu i páry do všech jeho částí.

Nikde nic nehoří, požár nevznikl.

Postupně se dostavují další jednotky PO – jak místní jednotka SDH Rudník-Arnultovice s technikou CAS 24, tak jednotka HZS Královéhradeckého kraje ze stanice Trutnov s VEA 1 a CAS 15. Povolána je také jednotka HZS Královéhradeckého kraje ze stanice Hradec Králové s technikou TA 4 a s VEA (měřicí vůz).

Tragické následky

VZ informuje OPIS o rozsahu události, žádá o vyhlášení vyššího, II. stupně poplachu, a hlavně o dostatek sanitních vozidel, neboť z prvotního průzkumu vyplývá, že zraněných osob bude více. Probíhá průzkum budov a hasiči nalézají tři těžce zraněné osoby (dva zaměstnanci podniku a řidič v kabině kamionu, který zde čekal na vykládku zboží).

Dále je nalezeno celkem 11 lehce zraněných osob. Všichni zranění byli postupně soustředěni v závodní jídelně. Na místo MU se postupně dostavují sanitní vozidla ZZS (celkem šest posádek) a zraněné osoby jsou předány do lékařské péče a po základním ošetření a jejich evidenci transportovány do nemocnic v Trutnově, Vrchlabí, Jilemnici a Hradci Králové.

Úkolem zasahujících jednotek PO je neustálé vyhledávání dalších zraněných osob, a to jak vně budovy v troskách na nádvoří, tak i uvnitř poškozených objektů.

Na místo výbuchu se postupně dostavují služební funkcionáři HZS Královéhradeckého kraje (řídící důstojníci územního odboru i kraje, velitelé stanic a ředitelé), povolány jsou vyšetřovací skupiny Policie ČR, energetické služby, tiskoví mluvčí složek IZS.

Akumulační zásobník páry, který byl odmrštěn explozí sousední nádoby do vzdálenosti 150 metrů a pronikl do budovy

VZ nařídil shromáždit všechny přítomné zaměstnance v závodní jídelně a spolu s mistry jednotlivých provozů vytvořit jmenné seznamy všech zaměstnanců za účelem zjištění počtu pohřešovaných osob a určení dalšího směru pátrání. Jsou pohřešováni jeden muž a jedna žena. Pátrání po nich se soustřeďuje na místa jejich možného pohybu.

Znovu jsou kontaktovány nemocnice, kam byly osoby převezeny – bylo potvrzeno, že pohřešovaný muž se nachází na chirurgickém oddělení nemocnice v Trutnově a veškeré síly se zaměřují na nalezení pohřešované ženy. Ta je nalezena v troskách pod zdemolovaným kamionem. Tělo ženy je vyproštěno pomocí pneumatických vaků a zvedáků. Lékař záchranné služby konstatuje její smrt.

Krátce před tím byl z kabiny kamionu vyproštěn za pomoci hydraulického vyprošťovacího zařízení řidič kamionu s těžkými zraněními, kterého převzal do péče lékař záchranné služby.

Během dne zemřel jeden z těžce zraněných, kteří byli transportováni do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Zemřel v průběhu ošetřování úrazu na poranění neslučitelná se životem.

Celková bilance výbuchu: dvě osoby usmrcené, dvě osoby zraněné těžce a 13 osob s lehkým zraněním.

Zásah složek IZS

Stěžejní činnost zasahujících hasičů spočívala ve vyhledávání zraněných osob, v osvětlení místa zásahu, odstranění úniku ropných látek z nádrží poškozeného kamionu, kdy se nafta rozlévala po nádvoří a hrozil její únik do kanalizace a do blízké říčky Čistá. Proto byly na toku říčky instalovány dvě norné stěny k zachycení případného úniku ropné látky.

Dále hasiči jímali uniklou naftu pomocí sorbentů, spolupracovali s Policií ČR při vyhledávání poškozených částí z objektu v okolí závodu a snášeli trosky zpět do areálu závodu.

Pro definitivní potvrzení o vyhledání všech osob byl na místo výbuchu povolán kynolog se služebním psem se specializací pro sutinové vyhledávání, který ukončil svoji činnost s negativním výsledkem. Za účelem řádného zdokumentování celé události a zmapování situace byla na místo zásahu povolána vysokozdvižná plošina AP 27 ze stanice Trutnov a TA 1 ze stanice Vrchlabí.

Na místo události se během základních prací dostavilo celkem 10 požárních automobilů se speciální osvětlovací a vyprošťovací technikou, osm sanitních vozidel pro přepravu zraněných a vrtulník letecké záchranné služby pro přepravu zraněné osoby (napojené na umělou plicní ventilaci) z nemocnice Vrchlabí do Hradce Králové.

Sanitní vozidla ZZS byla posílena v rámci mezikrajské pomoci třemi vozidly z Libereckého kraje. V sutinách pracoval i tým kriminalistů a odborníků, kteří za pomoci speciálního zařízení z Kriminalistického ústavu Praha prozkoumávali následky tlakové vlny a zajistili všechny potřebné stopy a důkazní materiály.

Na místě zásahu byla v průběhu prvotních záchranných a likvidačních prací domluvena koordinace zasahujících složek IZS a každé dvě hodiny zasedal krizový štáb, ve kterém byli zástupci hasičů, policie, zdravotnické záchranné služby a vedení Avon Automotive, a.s.

Na místo události se také dostavili hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc, starostka obce Rudník Bc. Ivana Pavlíková a okresní státní zástupkyně JUDr. Dagmar Čevelová.

Dodávka elektrické energie byla obnovena po necelých dvou hodinách, poškozeny byly i dvě trafostanice v blízkosti továrny. Tlaková vlna rozmetala plechy a části konstrukcí stovky metrů po okolí, vlna byla tak obrovská, že fragmenty částí technologie kotelny byly rozesety daleko mimo objekt továrny. Poškozené budovy podniku prohlédl statik.

Podnik částečně obnovil výrobu a má za cíl opravit areál do původní podoby. Škodu odhaduje firma na desítky milionů korun, vážně byly poškozeny dvě budovy, na dalších objektech vznikla škoda menšího rozsahu.

Negativa

  • úmrtí jedné osoby na místě, druhé v nemocnici,
  • fyzikální výbuch tlakových zásobníků páry s velkou destrukcí,
  • následky výbuchu – vymrštění tlakové nádoby na páru do vzdálenosti 500 metrů,
  • části konstrukcí odlétají mimo závod do vzdálenosti několika set metrů,
  • fyzické narušení statiky budov, poškození vrat, dveří, okenních výplní, rámů, žlabů,
  • kvůli troskám nebylo možné projet podnikem po komunikaci,
  • únik nafty z nádrží kamionu s možným následným únikem do říčky Čistá,
  • výpadek elektrického proudu v závodě po dobu téměř dvou hodin,
  • zranění většího počtu osob v jednom okamžiku,
  • počasí – mráz, tma, nutnost osvětlování.

Pozitiva

  • objekt se nachází v okrajové části obce,
  • v relativně krátkém čase se na místo zásahu dostavily jednotky PO s dostatečným technickým vybavením,
  • dobrá spolupráce zasahujících složek IZS a krizového štábu, koordinace operačních středisek,
  • zásah bez zranění zasahujících,
  • k výbuchu došlo mimo pracovní dobu.
plk. Mgr. Martin LELKA
pprap. Ing. Augustin KRAUS
HZS Královéhradeckého kraje

Foto: HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet

Článek byl převzat z časopisu 112.

Časopis 112

Časopis 112 poskytuje informace z oblasti požární ochrany, činnosti složek integrovaného záchranného systému, problematiky ochrany obyvatelstva a krizového řízení.

Vydavatelem je generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Seriál: Časopis 112: Rozbory proběhlých zásahů