Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlý zásahový automobil Škoda Kodiaq v Černilově je první svého druhu, vyrobila ho THT Polička

Firma THT Polička dodala obci Černilov nový rychlý zásahový automobil Škoda Kodiaq pro tamní jednotku sboru dobrovolných hasičů. Nákup vozu za 1 977 866 Kč včetně DPH byl realizován za finanční podpory Královéhradeckého kraje, který poskytl dotaci ve výši 850 000 Kč.

RZA Škoda Kodiaq ve výbavě Active je osazen dvoulitrovým benzínovým čtyřválcem o výkonu 140 kW a sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovkou.

Vůz je doplněn paketem pro špatné cesty, nechybí tažné zařízení. Polepen je řešen fólií v barvě OS 3117.

Přečtěte siMinisterstvo vnitra nechává "vyzkoumat" novou barvu pro hasičské vozy, navržena byla červená OS 3117 a bílá OS 9118

Vozidlová radiostanice je analogová, v kabině jsou v dobíjecích úchytech uloženy dvě ruční svítilny a dvě ruční radiostanice. V dosahu velitele je tablet pro podporu výjezdu a navigaci k místu události.

Bezprostřední okolí vozu je osvětleno bílými LED světly na bocích, ve vybavení najdeme i pracovní LED světlomet o celkovém světelném toku 1 500 lumenů s 3metrovým napájecím kabelem a magnetickým uchycením.

Zvuk sirény je přepínán tlačítkem houkačky na volantu Kodiaqu. Rampa výstražného zařízení modré barvy je doplněna zábleskovými LED světly vpředu, vzadu a na bocích automobilu. V zadní části vozu je oranžová sváděcí alej.

Kodiaq dokáže brodit klidnou vodou do hloubky 250 mm.

Automobil je dvoumístný, zadní část je stejně jako kufr uzpůsobena pro uložení výbavy.

V kabině jsou podklady pro velitele zásahu, fotoaparát, rozbíječ skla, reflexní vesty a rovněž chirurgické rukavice.

Za levými zadními dveřmi je hasicí zařízení, souprava akumulátorového nářadí spolu se soupravou pro vnikání do uzavřených prostor, za pravými dveřmi jsou uchyceny dýchací přístroje.

Přečtěte siHasiči v Černilově na Královéhradecku jezdí Terrnem, za necelých šest milionů ho dodala firma THT Polička

Pro prvotní zásah je v automobilu nainstalováno hasicí zařízení poháněné samostatným čtyřtaktním benzinovým motorem s 50metrovou hadicí a proudnicí pro zásah vodou i pěnou.

Zařízení umožňuje přimísení pěnidla v rozsahu 0 – 3 %. Nádrž na vodu má objem 100 litrů, nádrž na pěnidlo 5 litrů, v zorném poli obsluhy je stavoznak.

Naviják s proudnicí je stejně jako hydraulická vyprošťovací sada uchycen na výsuvném platu. Na něm najdeme rovněž páčidlo, upínací popruhy a motorovou řetězovou pilu.

Nad výsuvným platem jsou dopravní kužely spolu s VRVN, pákovými kleštěmi, sadou vakuových dlah a lékárničkou velikosti III. Pod střechou automobilu je uchycena vyprošťovací deska.

Přečtěte siV katastru obce Černilov havaroval osobní automobil, řidič zemřel
Sdílet