Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová hasičská zbrojnice v Kytlicích zapadá do přírody Lužických hor a chalupářské oblasti

Zcela novou hasičskou zbrojnici otevřeli v sobotu 14. prosince 2019 hasiči v Kytlicích na Děčínsku. Svým vzhledem zapadá do Lužických hor, které obec obklopují.

Na zbrojnici za 7,6 milionu obec získala dotaci z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva vnitra ČR, 500 tisíc korun přidal formou dotace Ústecký kraj a zbylou částku doplatila ze svého.

Navzdory tomu, že je zbrojnice nově postavená, byla laděna do „chalupářského“ vzhledu, aby nenarušila ráz obce. Detaily se objevily i uvnitř, příkladem mohou být „staré“ dřevěné dveře či „staré“ kliky.

V obci mělo chalupu několik umělců včetně Miroslava Horníčka, který je zde pochován, nebo Karel Houska, Zdeněk Řehoř, Vítězslav Vejražka. Chalupu zde stále má například Táňa Fišerová, Petra Černocká, Jiří Pracný a další.

Kromě garáží jsou ve zbrojnici šatny, záchody a sprchy pánské i dámské, sklad, kotelna, kancelář velitele a velká společenská místnost s kuchyní, která poslouží nejen školení hasičů, ale v budoucnu třeba i zastupitelstvu ob­ce.

Přečtěte siVIDEO: V Kytlicích roku 1993 zanikla hasičská jednotka, letos byla úspěšně obnovena

Doposud sídlili hasiči ve staré budově, cisterna pak parkovala u velitele jednotky doma. Při návratu z výjezdů hasičům chybělo jakékoliv solidní zázemí, zásahové oděvy neměly kde schnout a další blízký výjezd tak byl spíše za trest.

Hasiči jednotky, zařazené do kategorie JPO V, totiž vyjíždí v mnoha případech v nehostinném počasí, při velkých vichřicích či zimním sněžení.

O tom, že pro jednotku začíná další „zimní sezóna“, se hasiči přesvědčili jen nedlouho po slavnostní akci – vyjížděli pár kilometrů za novou zbrojnici pomoci řidiči, který nemohl s osobním vozidlem vyjet zpět na zledovatělou silnici.

Přečtěte siVIDEO: Kytlickým hasičům slouží Nissan Patrol, koupili ho na opačném konci republiky

Na slavnostní předání a požehnání dorazili zástupci Ústeckého kraje, HZS Ústeckého kraje i mnoho hasičů z okolních jednotek. Ti si nejprve – za vydatného sněžení – vyslechli projevy a následně předali své dary veliteli kytlické jednotky.

Závěrem na kytlické hasiče čekalo ještě jedno překvapení, obec od Ministerstva vnitra získala převodem dodávku Volkswagen Transporter, která sloužila jako záložní sanitka. Nový dopravní automobil s nájezdem pouhých 60 tisíc kilometrů nahradí staršího bratra.

Sdílet