Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči územního odboru Kolín cvičili v polygonu kolegů z Draslovky

V první polovině tohoto týdne (10. až 12. května 2021) proběhl v areálu firmy Lučební závody Draslovka a.s. Kolín společný třídenní výcvik profesionálních hasičů územního odboru Kolín s místními podnikovými hasiči. Praktická odborná příprava se uskutečnila v polygonu, který byl v podniku v minulosti vybudován z bývalého krytu civilní obrany.

Nejde o klasický polygon, kde se hasiči proplétají klecemi. Vybavení cvičných prostorů v Draslovce je navrženo tak, že umožňuje simulaci skutečných podmínek při zásahu s použitím dýchací techniky, to znamená především vývin umělých kouřových clon a doprovodných zvukových i světelných efektů.

Přečtěte siPodnikoví hasiči z Draslovky na Kolínsku i nadále spolupracují se zahraničními kolegy, proběhly dvě stáže

Odborná příprava byla rozdělena do teoretické a praktické části. Při praktickém výcviku hasiči prováděli průzkum a orientaci v neznámém a silně zakouřeném prostředí s pomocí technických prostředků z CAS 20 a za použití dýchací techniky, hašení požáru ve sklepních prostorech budov, předávání informací o zjištěném stavu zasaženého objektu a vyhledávání zraněné osoby a její záchranu z objektu.

Výcvikový polygon slouží obecně pro ověřování fyzické a psychické připravenosti hasičů. Cílem odborné přípravy je zdokonalit individuální i týmové schopnosti, obratnost a rozhodovací dovednosti.

Přečtěte siHasiči z Draslovky Kolín se zúčastnili další odborné stáže v chemickém parku Chemelot

Za cvičení zodpovídali velitelé čet a družstev příslušné směny ve spolupráci s techniky chemické služby a velitelem jednotky Hasičského záchranného sboru podniku Draslovka Kolín Bc. Rudolfem Sedunkou.

Při praktické odborné přípravě byla dodržena všechna nařízení v rámci hygienických opatření.

Dagmar Zemanová
HZS Středočeského kraje
Sdílet