Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahové oděvy s integrovaným polohovacím systémem a RFID čipy převzaly jednotky na Berounsku

Jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Chyňava a Zdice získaly v rámci poskytnuté dotace z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu dobrovolných hasičů a složek IZS dle tematického zadání „vybavení jednotek SDH obcí osobními ochrannými prostředky“ nové zásahové oděvy.

Jak je z nadpisu patrné, nejedná se o běžné třívrstvé zásahové oděvy. Na vývoji konstrukce tohoto provedení zásahového oděvu se podíleli samotní hasiči ve spolupráci s firmami GoodPRO a ALPIN BUPEX.

Pro potřeby jednotek dobrovolných hasičů byly zvoleny obleky FR3 FireRex plus. Jedná se o oděv se 100 % aramidovou vrchní tkaninou s RipStop vazbou v barvě Navy Blue, která byla na přání hasičů doplněna o červené partie v oblasti ramen, loktů a kolen.

Přečtěte siGoodPRO má nový web: Najdete na něm kompletní sortiment i zajímavé novinky

Pro obleky bylo zvoleno nové ultra ergonomické provedení třívrstvého oděvu pod označením STAR design. Tento přiléhavý střih se vyznačuje tepelně fixovanými segmentovými reflexními pruhy šíře 7,5 cm.

Kabát má ochranu krku spojenou s centrální légou s dvojitým zapínáním na suchý zip i druk. Praktické jsou reflexní chytky pro snadnější otevírání všech kapes, které umožňují uložení veškerého osobního vybavení hasiče.

Co se nevejde do kapes, lze zavěsit na celkem 9 textilních poutek. Kalhoty mají masivně ergonomicky předohnuté nohavice v oblasti kolen a komfort doplňují externí vyjímatelné chrániče kolen z napěněného silikonu. Všechny zatěžované švy na bundě a kalhotách jsou zajištěny červeným prošitím.

V kabátu i kalhotách je integrovaný RFID čip, který prostřednictvím aplikace RFID register umožňuje zaznamenávat a ukládat k zásahovému oděvu užitečné informace, které má pak hasič kdykoliv a kdekoliv k dispozici.

Přečtěte siDigitální věk vstoupil i do zásahových oděvů – aplikace smartPRO RFID register je dostupná pro hasiče

Stěžejním prvkem tohoto provedení ochranného oděvu je integrovaný polohovací systém. Ten je tvořen záchytnou smyčkou se sponou COBRA, která je všitá přímo do kabátu, a pracovním polohovacím pásem, který je doplněn karabinou typu H a plochou šitou smycí.

Tento polohovací systém pak umožní hasiči provádět pracovní polohování, zadržení, jištění hasiče k hadicovému vedení, nebo i případnou sebezáchranu slaněním.

Polohovací systém je základní a nezbytné vybavení hasiče pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Vzhledem k integraci záchytné smyčky přímo do zásahového oděvu získává hasič možnost mít neustále při sobě jistící prvek a použít ho okamžitě, pokud si to situace vyžádá (například jištění na žebříku, střeše, sebezáchrana).

Prvek plně nahrazuje běžné typy polohovacích pásů, kterými se jinak musí hasiči dovybavit. Při kompletním vystrojení hasiče i s dýchacím přístrojem, integrovaný polohovací systém zasahující hasiče nijak nelimituje a nepřekáží. Používáním takto vybaveného oděvu se zvyšuje bezpečnost zasahujících hasičů.

Velké poděkování patří především společnosti GoodPRO, která se snažila vyhovět veškerým požadavkům hasičů při výrobě těchto ochranných oděvů pro jednotky Chyňava a Zdice.

JSDH obcí Chyňava a Zdice
Sdílet